fbpx
Сьогодні
14:26 10 Чер 2023

Ситуація у нацпарках на Херсонщині критична: підрив Каховської дамби завдав довкіллю 55 млрд гривень збитків

English version here

Раніше тут був суходол, тепер — озеро

У Херсонській області під загрозою зникнення на цей час знаходиться 30% природно-заповідного фонду. Така ситуація є наслідком того, що російська армія підірвала Каховську гідроелектростанцію і під водою опинилася велика частина регіону.

Про це пише Рубрика, посилаючись на міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця.

Як повідомив очільник відомства, орієнтовна сума збитків довкіллю через підрив окупантами Каховської ГЕС становить 55 млрд гривень.

Нацпарк, Херсонщина

Фото: Телеграм / Руслан Стрілець

Як повідомляють, на цей час з Каховського водосховища витекло 62% його об'єму або 12,24 кубічних км води.

Рівень води у водосховищі вже становить 10,55 м і він продовжує знижуватися, наголошує міністр.

Як підкреслив Стрілець, також критичною є ситуація у національних парках.

Нацпарк, Херсонщина

Фото: Телеграм / Руслан Стрілець

Лише нацпарку "Нижньодніпровський" окупанти завдали збитків на понад 46 млрд грн.

"Ситуація у нацпарках критична. Під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Вода з Каховського водосховища зрівняла з водним дзеркалом нацпарк "Нижньодніпровський".

Продовжується обміління акваторії у нацпарках "Великий Луг" – на 4,2 метри та "Кам'янська Січ" – на 6 метрів", – написав міністр у своєму Facebook.

Своєю чергою, як зазначив очільник відомства, окупованим росіянами Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод.

Окрім того, через підрив дамби Каховської ГЕС нині вже підтоплено близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова.

Як писала Рубрика, внаслідок підтоплень в області залило дорогу до зайнятої загарбниками Кінбурнської коси, відрізавши півострів від материка. Екологічні інспектори, працівники нацпарків, водники та лісівники на місці екологічного лиха продовжують фіксувати докази злочинів окупантів.

Нагадаємо, що на підконтрольній підтопленій Херсонській області з вечора 9 червня до ранку 10 червня вода відійшла на 31 сантиметр, проте в регіоні очікують дощі, які можуть сповільнити процес спаду води.

Довідка

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Нагадаємо, що в окупованому місті Олешки підтвердили загибель 9 людей через підтоплення.

Окрім того, на Миколаївщині через затоплення після підриву Каховської гідроелектростанції також загинула людина.

Також кореспондент Рубрики повідомляв, що на затопленій лівобережній Херсонщині росіяни стріляють по людях, які намагаються евакуюватися.

Раніше голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що рівень води в Каховському водосховищі впав нижче за "мертву точку". Це означає, що водозабір на Запорізьку АЕС для охолодження станції наразі неможливий.

В Одеській області українські прикордонники фіксують наслідки російського екоциду, який стався через підрив армією рф Каховської гідроелектростанції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: