fbpx
Сьогодні
Важливо 20:01 08 Чер 2023

Затоплення через підрив Каховської ГЕС: як допомогти херсонцям

Збори на продукти, човни й мотори, волонтерські можливості, поселення евакуйованих та перетримувати тварин — “Рубрика” зібрала актуальні способи допомогти постраждалим.

У чому проблема?

Катастрофа, яку спричинила росія, вже завдала чимало жахливих наслідків. Тисячі людей залишилися без домівок, їжі, медикаментів та інших базових речей для проживання, адже все це накрило величезним потоком води. Гинуть свійські та дикі тварини, значних руйнувань зазнала інфраструктура та екосистема регіону. Наразі неможливо до кінця оцінити масштаби катастрофи та наслідки, яких вона завдала. Допомога постраждалим потрібна як зараз, так і протягом наступних тижнів та місяців.

То чим можна допомогти херсонцям, що постраждали від підриву ворогом Каховської ГЕС?

Яке рішення?

У цьому матеріалі "Рубрика" зібрала перевірені контакти та організації, які займаються збором коштів та речей для постраждалих від великої води жителів Херсонщини. Українці, долучайтеся до зборів, разом ми — сила!

Як це працює?

Збори на човни

допомога жителям Херсонщини

Волонтери Німецького Благодійного фонду Tiernothilfe Ukraine e.V. накачують в Херсоні човни для порятунку людей та тварин. Фото: ГО "Місто сили"

Благодійний фонд "Корпорація Монстрів" збирає кошти на придбання човнів та моторів.

Також можна задонатити на паливо й човни для евакуаційної місії від "Вільні та незламні".

Якщо ви маєте човен, він може врятувати людей з Херсонщини. Будь ласка, зверніться до волонтерів (наприклад, потужні човни для своїх волонтерів у Херсоні, які зараз допомагають евакуйовувати людей, шукає Українська Волонтерська Служба), або підтримайте цей збір, який організував український письменник-волонтер Євген Лір.

Спільнота рибалок із міста Києва разом зі своїми човнами вирушає до Херсона 8 червня, щоб допомогти з евакуацією і підтримкою людей, постраждалих від підриву ГЕС. Координацію та підтримку на місцевості здійснює херсонська ГО "Місто сили". Підтримати фінансово цю місію можна за посиланням на банку.

Збори на помпи

Платформа United24 збирає кошти для рятувальників, щоб закупити човни та плоти, мотопомпи, екскаватори, бульдозери та крани, пожежні рукави, гідрокостюми, бонові загородження, мобільні станції очистки води, підводні дрони для пошуку вибухонебезпечних предметів. Донат можна зробити на сайті.

Благодійна організація "Гуркіт" збирає кошти на насоси, помпи, шланги для відкачування води, питну воду та фільтри. Для допомоги затопленим південним регіонам  України відкрили банку.

Гурт "Океан Ельзи" закликає долучитися до збору на додаткові помпи для відкачування води. Гроші збирають на сторінці фонду, який працює з ДСНС. Задонатити можна за посиланням.

Крім того, задонатити на купівлю мотопомп викачки води для ДСНС можна тут.

Гуманітарна допомога мешканцям Херсона та області

допомога жителям Херсонщини

Затоплена Херсонщина. Фото: "Рубрика"

Благодійний фонд Rescue Now, який займається евакуацією цивільного населення з деокупованих територій Харківської області та неокупованих міст Донбасу, організував термінову гуманітарну допомогу жителям Херсонської області. Волонтери фонду вже вирушили до Херсонщини, вони везуть із собою їжу, воду та теплі речі для мешканців, а також планують допомогти з евакуацією. Підтримати гуманітарну місію в Херсон від Rescue Now донатом можна тут. Кошти підуть на закупівлю гуманітарної допомоги та пального для автівок, які привозять вантаж і вивозять людей з постраждалого регіону. Крім того, Rescue Now звертається до інших фондів та громадських організацій — для скоординованої роботи.

БФ "Діти героїв" оголосив збір на допомогу родинам, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС. Мета фонду — зібрати 1 мільйон гривень, щоб підтримати дітей, які втратили батьків внаслідок війни та постраждали від катастрофи на Каховській ГЕС. Посилання на внесок.

Компанія "Нова Пошта" разом з БФ "Онуки" створила можливість безплатно відправити допомогу на Херсонщину. Потрібні продукти тривалого зберігання в упаковках, засоби гігієни — памперси, серветки, ліки, одежа та взуття. Зібрану гуманітарну допомогу потрібно принести у найближче до вас відділення НП. Сказати оператору, що хочете відправити допомогу у відділення Херсон №1. Отримувачем вкажіть "БФ Онуки" та зазначте, що відправка — коштом отримувача. Будь ласка, пам'ятайте про людяність — не відправляйте мотлох та зіпсовані чи брудні речі!

Молодіжна організація "Тарілка Херсон" збирає на готові обіди для херсонців, які постраждали від затоплення. Планується викупити 2000 готових обідів в тетрапаках. Посилання на банку.

А за цим посиланням можна підтримати збір на ліки для мешканців Херсона від "Котики-патріотики".

Волонтерів на тимчасово окупованих територіях України підтримує Українська Волонтерська Служба. На зібрані кошти волонтери закупляють базові продукти для вразливих категорій. Задонатити на допомогу волонтерам можна тут. Для донатів з-за кордону — переходьте за цим лінком.

Допомогти з евакуацією та житлом

"Восток-SOS" допомагає з евакуацією мешканців сіл, які знаходяться в зоні підтоплення. Щоденно гаряча лінія фонду обробляє сотні звернень. Серед них — запити на евакуацію та пропозиції людей, готових надати прихисток постраждалим. Щоб допомогти, можна зробити переказ на банку або скористатися реквізитами:

Одержувач: Благодійна організація Благодійний фонд "Восток-СОС"

Код ЄДРПОУ: 39764400

IBAN: UA893005280000026007455028483

Призначення платежу: "Благодійний внесок"

PayPal: [email protected]

UAH: 5375411206358702

EUR: 5168745021611964

USD: 5168745031323527

БФ "Help People" займається евакуацією з гарячих точок та окупованих територій і доставкою гуманітарної допомоги. Тепер в зоні уваги БФ — Херсонщина. За наявності транспорту до місії можна приєднатися та допомагати з евакуацією цивільних. Фонду можна допомогти, зробивши донат на паливо та обслуговування автомобіля.

Мінреінтеграції відзначає: херсонцям, які евакуюються із зон підтоплення, можна запропонувати безоплатне житло в інших регіонах за допомогою програми "Прихисток".

Команда UAnimals запустила чат-бот "Прихисток із твариною" —  для тих, хто шукає прихисток із тваринами, та тих, хто готовий його надати. Переходьте за посиланням або шукайте у телеграмі PrykhystyBot і користуйтесь чат-ботом, що покликаний допомогти постраждалим людям та їхнім чотирилапим з Херсонщини.

Також, якщо ви хочете прихистити людей або тварин, які втратили житло, можна залишати заявку тут.

А якщо ви херсонець і маєте можливість надати прихисток волонтерам, які прибувають у зону підтоплення, у Херсоні, зареєструйтесь у формі (форма не вимагає вказувати адресу, лише детальний опис ваших можливостей і ваш контактний номер телефона). Адже охочих допомогти багато, але відомих місць розміщення немає.

Крім того, херсонські волонтери нагадують усім, хто їде до Херсона допомагати, — Херсон це фактично фронт, росіяни ведуть постійні обстріли міста. Поїздка сюди — це не лайт подорож, це реальна війна, і спрогнозувати, що буде, а також надати гарантії безпеки ніхто не зможе. Снаряди можуть долітати до міста за 10-30 секунд від вильоту. Через наплив волонтерів і переселення мешканців із затоплених будинків в Херсоні фактично відсутні вільні готелі/хостели, тому беріть із собою спальники, каремати, рушники, розкладушки.

Допомога тваринам

допомога жителям Херсонщини

Херсонці рятують тварин. Фото "Рубрика"

UAnimals за дві доби зібрала на допомогу тваринам Херсонщини майже 31,5 мільйона гривень і вже закрила монобанку та збір на сайті на допомогу тваринам, які постраждали через підрив дамби Каховської гідроелектростанції. З цих коштів організація вже оплачує евакуації команди UAnimals, допомагає грошима командам евакуації з інших організацій, постраждалим притулкам та прихисткам, які приймуть евакуйованих тварин, грошима, кормами та ліками, а також необхідним обладнанням.

Узяти участь в інших зборах для порятунку тварин можна за переліком нижче:

  • Притулок "Шанс" у Херсоні рятує тварин. Потребує допомоги в евакуації постраждалих тварин.
  • Gostomel Shelter — це гостомельський притулок тварин, який один із перших вирушив на допомогу в Херсон. Що потрібно: корм для котів та собак, ковдри, рушники, миски, сумки для перенесення тварин, манежі. За можливістю — приїздити у притулок і брати до себе тваринок. Адреса: Гостомель, вул. Свято-Покровська, 213, +380-50-597-89-31. Інстаграм: @gostomel.shelter
  • "Київські хвостики" відкрили збір для евакуації тварин. Представники благодійного фонду вже допомагають на Херсонщині, а також шукають місця для перетримки тварин. Їм потрібні гроші на клітки та корм. Пожертвувати гроші можна тут.
  • Також допомоги потребує ГО "Help animals". Організація шукає людей на машинах, які допомогли б евакуювати цивільних і тварин. В інстаграмі волонтери збирають запити та публікують фото домашніх улюбленців, які потребують допомоги, наприклад, відвʼязати собаку. Help animals потрібні клітки для евакуації тварин та люди, які могли б їх прихистити чи взяти на перетримку. Підтримати громадську організацію можна за реквізитами: Монобанк: 4441 1144 5394 7408, Приват: 4149 4993 8348 3813.
  • Ви можете взяти на перетримку тваринку або підтримати "zoopatrul.ua". Долучитися до допомоги можна двома способами:
    – принести корм до ветеринарних клінік "Zoopatrul" у Києві, які знаходяться за адресами: Верхній Вал, 40, +38068 066 36 28, Оболонська Набережна, 11, +38099 566 79 96
    – задонатити за реквізитами: ПриватБанк: 5169 3305 2425 7703 (ГО "ЗООПАТРУЛЬ УКРАЇНА"), Монобанк: 5375 4141 3243 5719, PayPal: [email protected]
  • Відправити корм для тварин Херсона через ГО "Жива".

Ще більше корисних рішень!

Наразі адміністрації державних закладів освіти, медзаклади, РДА збирають гуманітарну допомогу для людей і тварин із Херсона. Якщо маєте змогу і бажання допомогти одягом, їжею, взуттям, медикаментами (просять найнеобхідніше) зверніться до школи, садочка де вчаться ваші діти, підіть у селищну раду, до найближчого державного органу за місцем вашого проживання — там вам нададуть інформацію, що саме необхідно і куди краще це приносити. Долучайтесь, допомагайте! Мусимо бути єдині й підтримувати одне одного, а надто — у скрутні часи.

1
1140

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: