fbpx
Refresh

This website rubryka.com/2024/04/26/gretsiya-ne-zmozhe-peredaty-ukrayiny-systemy-ppo-mitsotakis/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Сьогодні
11:23 26 Кві 2024

Греція не зможе передати України системи ППО, - Міцотакіс

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив, що Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони, такі як Patriot або С-300.

Про це він розповів в інтерв'ю місцевому телеканалу, передає Рубрика із посиланням на Reuters.

"Греція не передаватиме Україні С-300 або Patriot. Нас запитали, і ми пояснили, чому ми не можемо цього зробити", — сказав Міцотакіс, коментуючи прохання з боку союзників в ЄС і НАТО щодо надання Києву додаткової військової допомоги.

За його словами, ці системи є "вирішальними для наших можливостей стримування".

Питання оборони є дуже чутливим для Афін з огляду на напруженість у відносинах з Туреччиною.

Раніше міністр оборони Греції Нікос Дендіас заявляв про плани розробити систему протиповітряної оборони, схожу на ізраїльський "Залізний купол", для захисту від повітряних загроз.

Зазначимо, що Греція уже передала Україні:

  • тисячі ракет,
  • БМП,
  • фугаси,
  • боєприпаси,
  • протитанкові ракети.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Греція може передати Україні установки протиповітряної оборони Patriot за умови грошової компенсації від Сполучених Штатів та гарантій безпеки від Вашингтона через загрозу з боку Туреччини.

Так, Афіни передадуть Україні одну батарею Patriot Pac 3, яка зможе збивати балістичні цілі, в обмін на гарантії безпеки від США. Які саме гарантії безпеки отримала країна журналісти не уточнюють.

Окрім цього, за потреби Вашингтон зможе передати Греції Patriot з власних резервів, замінивши на той, що Афіни передадуть Києву, або ж надасть грошову компенсацію з пакета допомоги на понад 60 млрд доларів.

Напередодні видання Financial Times писало, що окремі країни-члени ЄС і НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію з вимогою надати Україні більше комплексів протиповітряної оборони. Так, прем'єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса запевняли, що потреби їх країн не такі великі, як потреби України, а тому вони мають надати Києву більше систем ППО.

Лідери ЄС під час саміту в Брюсселі минулого тижня особисто закликали премʼєр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати Україні частину своїх систем ППО.

За словами лідерів обох країн, їхні збройні сили мають у наявності понад десяток комплексів Patriot, а також інші системи, як-от С-300, але їм не потрібна ця техніка так, як Україні.

"Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони перебувають, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні", — зазначило одне з джерел.

За їхніми даними, на Польщу і Румунію, що також мають Patriot, чиниться менший тиск, з огляду на більш вразливе розташування — на кордоні з Україною.

ППО Patriot для України

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Окрім того, зі слів глави українського МЗС, Україна сім батарей системи протиповітряної оборони Patriot навіть готова позичити.

Нагадаємо, 18 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц зауважив, що партнери по НАТО можуть  поставити Україні шість систем Patriot.

Також Нідерланди публічно заявили про готовність придбати батарею Patriot – це важливий момент.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Нідерланди не єдина держава, яка готова просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: