fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:35 07 Чер 2023

Під водою: що відбувається у затопленому Херсоні і як евакуйовують людей та тварин

Шостого червня о 2:50 ночі росіяни підірвали Каховську ГЕС. Під загрозою повного або часткового затоплення опинилися 80 населених пунктів. Через те, що частина з них перебуває під окупацією, станом на 7 червня точне число затоплених селищ ніхто не знає.

English version here

Фото: Рубрика

Фото: Рубрика

В окремих районах Херсона за першу добу вода сягнула позначки у 5 метрів. Місцеві на моторних човнах патрулюють затоплені частини міста, допомагають вибратися тим, хто не зміг зробити цього вчасно, й рятують тварин. Кореспондент "Рубрики" працює на місці подій.

Троє у човні

Херсонці Дмитро, Віктор та Світлана з перших годин підтоплення допомагають з евакуацією тварин та людей. Дмитро розповідає — його дім знаходиться у районі, якому не загрожує вода, проте щойно дізнався про катастрофу, об'єднався з другом і вирушив зустрічати воду, що прибула. 

Дмитро говорить — є люди, які попри затоплення відмовляються від евакуації. Переконувати їх непросто. Декого доводиться лишати у квартирах, до яких підступає вода.

"Жінка отут у багатоповерхівці на четвертому поверсі живе. У неї там 10 собак, 10 котів, щось таке. Категорично відмовляється евакуюватися. Ми вже пропонували і так, і так, і так. Ну, зате з другого під'їзду одну жінку вдалося вивезти. Зараз будемо ще їздити й дивитись. От ми проїжджали будинок, з цього вікна чоловіка діставали з другого поверху. Прямо з вікна діставали. От щойно чоловіка перевезли. У нього там все затоплено", — розповідає волонтер.

Віктор, на чиєму човні чоловіки й евакуюють херсонців, розповідає, що найважчим за ці два дні було вивезти незрячих чоловіка та жінку. Скільки ще людей з інвалідністю потребують допомоги, але не мають до кого звернутися — невідомо. 

Водночас, як повідомляють медіа, на окупованій території евакуацію людей з затоплених селищ не починали і про неї не йдеться. Крім оголошеного стану надзвичайної ситуації у Новій Каховці, більше жодної реакції від окупаційної "влади" немає. 

Врятовані та втрачені тварини

Зооволонтерка Світлана приєдналася до чоловіків, щоб допомогти з евакуацією тварин. На місці, куди звозять врятованих людей, волонтери розпитують, у кого й за якими адресами лишилися тварини, а тоді вирушають на порятунок. 

Дмитро розповідає про одну з таких жінок, у якої в приватному будинку лишилися собаки:

"Четверо чи п'ятеро собак, вона говорила. От дві тут, а три десь лишились, я так розумію, під водою. Вона каже, ви хвіртку відчините, зайдете, там собаки в будинку. А ви ж бачите, від будинку лишився один дах і все — затопило повністю її дім. Я так розумію, що ті три собачки загинули. Треба цих принаймні спасти. Бо вона, бідолашна, така засмучена".

Двоє собак жінки врятувалися, вилізши на дах. Волонтерам вдалося їх забрати, проте коштувало це чималих зусиль — тварини були налякані й кружляли дахом, то підходячи до своїх рятівників ближче, то втікаючи назад. 

Згодом, коли тварин повернули власниці, жінка довго говорила про тих хвостатих, яких не вдалось врятувати.

"Ви ж собі не пробачите"

Нові й нові хвилі евакуйованих на умовній суші зустрічають медики, військові, зооволонтери. 

"Ми вранці встали, я відчинив вікно і побачив, що вода вже доходить до мого другого поверху. На що ж було надіятись? Довелося покидати квартиру. Знаю, що зараз вода вже підійшла до другого поверху", — розповідає Сергій. Чоловік притискає до себе собаку Мію — та мокра, налякана і недовірливо дивиться на всіх, хто наближається до господаря. 

Трохи далі інша евакуйована жінка тримає на руках кота і пояснює військовим — тварина не її, вона просто врятувала чотирилапого по дорозі до безпечного місця і куди дівати його тепер, не знає.

"Тепер буде ваш. Ви ж собі не пробачите, якщо залишите його, ви ж це самі розумієте", — відповідає поліціянт. 

У відповідь жінка посміхається й киває. Схоже, бодай хтось сьогодні не втратив дім, а навпаки віднайшов.

2184

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: