fbpx
Сьогодні
12:59 08 Чер 2023

Білоруський диктатор висловився про підрив Каховської ГЕС: процитував усі тези пропаганди рф

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко прокоментував руйнування Каховської ГЕС і звинуватив у катастрофі Україну, як і російська пропаганда.

Його цитує Белта, пише Рубрика.

"Ви, напевно, здогадуєтеся, хто підірвав Каховську ГЕС. Кажуть, на злодії шапка горить. Хто першим про це закричав. Зрозуміло, що українській стороні треба було приховати три дні "контрнаступу", де майже дві сотні бронемашин було знищено та понад 2 тис. людей загинули. Тому – Каховка, Каховка, а про те (втрати – ред.) ніхто не каже. А це все видно", – заявив лукашенко.

Він також похвалив "обережну позицію" США, які заявили, що в ситуації потрібно розібратися.

Зазначимо, ще нещодавно лукашенко називав український контрнаступ "дезінформацією" та казав, що його "немає і бути не може"

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський сказав, що окупанти ще минулого року замінували дамбу Каховської ГЕС і самі її підірвали.

На думку деяких військових чиновників та аналітиків, катастрофа може обмежити контрнаступальні можливості української армії.

А от українське військове командування завчасно передбачало можливі дії російської армії щодо підриву Каховської ГЕС та робило відповідні розрахунки, тому такі дії ворога не зашкодять наступу Сил оборони, заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Довідка

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Від високої води у Херсоні мешканці продовжують рятуватися та вивозити свій крам, а жителі прибережних громад полишають свої вже затоплені будинки.

Як ми повідомляли, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Станом на сьогоднішній ранок під водою знаходиться 600 квадратних кілометрів Херсонської області. Евакуація людей із зони катастрофи продовжується.

Так, з небезпечних територій евакуйовано вже 1999 людей, найбільше евакуювали з мікрорайону "Корабел" (м. Херсон).

Також є затоплення у Миколаєві та області. Мова йде про Снігурівську громаду (11 населених) пунктів.

Тим часом у Дніпропетровській області, а саме в Нікопольському районі зупинились два водоканали у зв'язку з критичним падінням рівня води в Каховському водосховищі.

Міндовкілля прогнозує, що вода після підриву росіянами Каховської ГЕС ще буде прибувати, а спад її рівня очікується після 20-х чисел червня.

Сьогодні, 8 червня, до Херсонської області прибув із робочим візитом президент Україн Володимир Зеленський. Він провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву дамби Каховської ГЕС.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: