fbpx
Сьогодні
08:31 07 Чер 2023

Потрібна максимальна реакція світу на терор росії: Зеленський про знищення Каховської греблі

English version here

Фото: Офіс Президента

Усі міжнародні організації та кожна держава повинні відреагувати на акт екоциду, який вчинили росіяни, підірвавши Каховську гідроелектростанцію.

До цього закликав президент України Володимир Зеленський, коментуючи російський екоцид через підрив ГЕС.

"Я звертаюся до всіх у світі, хто цінує життя. Сьогодні на нашій українській землі російські окупанти скоїли найбільший злочин екоциду, і не лише за час цієї війни, а за десятки років.

Фактично знищене Каховське водосховище – одне з найбільших в Україні. 18 мільярдів кубометрів води.

Усі споруди Каховської гідроелектростанції, її дамба перебували на окупованій території під повним контролем російських окупантів.

Ще восени минулого року ми мали інформацію про мінування окупантами дамби Каховської ГЕС. Вони зробили це спеціально. По-перше, для шантажу світу. По-друге, щоб підірвати дамбу й використати повінь як зброю. Власне це й сталося", зазначив Глава держави.

Зеленський заявив, що у зоні затоплення, де до війни жили понад сто тисяч людей, залишаються десятки тисяч людей.

Український лідер наголосив, що знищення дамби і водосховища – це рукотворний удар по навколишньому природному середовищу, після якого природі доведеться відновлюватися десятки років.

За словами очільника України, на цей час неможливо спрогнозувати, яка кількість хімікатів, добрив і нафтопродуктів, що зберігалися в затоплених районах, потрапить у річки та море.

"На сьогодні очевидні кілька речей.

Перше: такий злочин екоциду не міг би статися просто внаслідок обстрілу дамби. Щоб знищити її, російським силам потрібно було свідомо діяти – мінувати, підривати, руйнувати.

Друге: жодна країна світу не має залишатися наодинці проти такого терору, і я вдячний усім, хто допомагає Україні!

Третє: потрібна негайна й максимальна реакція світу на російський терор. Від Ради Безпеки ООН до кожної міжнародної інституції. Кожна держава, кожен лідер. Російські терористи повинні піти з усієї нашої території, кожен метр якої вони намагаються використати заради зла й катастроф. Що швидшою буде деокупація, то швидшою буде безпека.

Свідоме знищення терористами дамби ГЕС – з усіх поглядів у світі виглядає однаково. І для Африки, і для Європи, і для Сполучених Штатів, і для Китаю, і для Австралії, і для Індії рукотворні катастрофи – це зло.

Ми повинні зупинити російське зло. Всі інші терористи у світі повинні побачити, що терор карається світом", закликав Президент.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС російськими військами

Як писала рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Унаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами вісім населених пунктів та один мікрорайон Херсона затоплені повністю або частково.

Як ми повідомляли, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: