fbpx
Сьогодні
14:54 06 Чер 2023

Знищення Каховської греблі: низка міжнародних лідерів засудили терористичний акт росії

English version here

Фото: Maxar Technologies

Міжнародні лідери засуджують дії російської федерації через підрив Каховської дамби, назвавши знищення ГЕС терористичним терактом росії.

Про це пише Рубрика.

Так, президент Естонії Алар Каріс заявив, що цей підрив стане пунктом обвинувачення проти злочинців у владі рф.

Своєю чергою, президентка Молдови Мая Санду засудила підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупантами.

Також міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі поклав відповідальність за руйнування дамби на півдні України на російське вторгнення.

Окрім того, генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила скоєне росією та назвала підрив Каховської ГЕС злочинним і безрозсудним.

А глава МЗС Чехії Ян Ліпавський звинуватив росію у підриві дамби Каховської ГЕС і заявив, що наслідки від цього можна порівняти із застосуванням зброї масового знищення.

До низки європейських лідерів приєднався і президент Латвії Едгарс Рінкевичс. Він також засудив підрив Каховської ГЕС в Україні російськими окупаційними військами.

До того ж прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас назвала підрив дамби в Новій Каховці воєнним злочином.

Вона написала, що "держава-терорист Росія зараз перетворила воду на зброю".

"Руйнування дамби [Нова Каховка] є воєнним злочином, який зачіпає незліченну кількість цивільних осіб і приносить екоцид і масові руйнування", – сказала вона.

Довідка

Як писала рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Унаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами вісім населених пунктів та один мікрорайон Херсона затоплені повністю або частково.

Як ми повідомляли, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: