fbpx
Сьогодні
Що відбувається 16:41 06 Чер 2023

Підрив Каховської ГЕС: якими будуть наслідки та що робити зараз

“Рубрика” дізналася про первинні та вторинні наслідки для довкілля та населення, які настали та, можливо, настануть після підриву Каховської ГЕС.

English version here

У чому проблема?

6 червня, о 02:50 російські окупаційні війська підірвали раніше заміновану Каховську ГЕС. Вибух зруйнував 11 із 28 секцій водосховища. Орієнтовно ширина пробою — 177 метрів.

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції. Але росія систематично порушує встановлені нею правила під час війни в Україні.

Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і воєнним злочином невибіркової дії, згідно зі статтею 56 Додаткового протоколу I 1977 року.

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС вже розпочато розслідування за статтею екоцид.

"В Україні продовжується екоцид і сьогоднішньою катастрофою — руйнуванням Каховської ГЕС — російська армія вкотре знищує та тероризує наше довкілля і довкілля цілої планети, а відтак загрожує усьому цивілізованому світу", — додала Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху України Let's do it Ukraine.

Тепер експерти прогнозують, що рівень води у Херсоні може піднятися до 5 метрів. Жителі міста, околиць, та деяких інших великих міст України, які використовували воду з водосховища, вже помітили проблеми з водопостачанням. Наприклад, вода з водопроводу в Криму вже забруднена різними домішками, схожими на глину.

наслідки підриву ГЕС

Зруйнована Каховська ГЕС. Фото з мережі

Подію вже назвали катастрофою, оскільки вона може призвести до великої кількості людських жертв, а також до значних економічних та екологічних наслідків.

Кахвське водосховище, катастрофа

Графік від Міндовкілля, який демонструє можливі ризики в залежності від рівня води у Каховському водосховищі. Наразі понад 200 тисяч мешканців Нікополя, Марганця та прилеглих територій — без питної води

Принаймні без ядерної катастрофи

Підрив Каховської ГЕС створив певні ризики для роботи Запорізької АЕС, оскільки вода з Каховського водосховища необхідна, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС, але зараз ситуація контрольована, принаймні так заявляють в Енергоатомі. 

"Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", — йдеться в повідомленні. 

Енергоатом моніторить ситуацію і слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема, МАГАТЕ. 

"ЗАЕС — зараз не головна проблема. Сам факт окупації АЕС людьми, які підірвали ГЕС, загрожує АЕС та всьому світові. Різке падіння води у Каховському водосховищі створює ризики та проблеми для інженерних мереж безпеки АЕС, проте цю АЕС проєктували не дурні. Тому без паніки. Енергоатом чесно повідомив — корито ставка охолоджувача повне. За ситуацією слідкують", — також прокоментував ситуацію експерт Максим Сорока. 

Нова Каховка, ГЕС

Нова Каховка після підриву ГЕС. Фото з мережі

До 280 тонн мастил, які були в агрегатах ГЕС, створили поверхневу плівку та осядуть на дно затопленої місцевості

Для півдня України та басейну Чорного моря це справжня екологічна катастрофа. Зараз, у першу добу після підриву, ми можемо спостерігати "швидкі" руйнівні наслідки — це катастрофічне та часткове затоплення територій. Не виключено, що пізніше ми почнемо дізнаватись про смерті людей та тварин. Цифри цих руйнувань будуть вражаючими, але це не ілюструватимуть всю можливу шкода, з якою нам доведеться зіткнутися.

На засіданні РНБО, яке скликали через підрив Каховської ГЕС, розповіли, що в Дніпро вже потрапило 150 тонн машинного мастила, також є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн у річку. Еколог Максим Сорока пояснює, звідки це мастило:

"З фото і відео, які вже є, чітко видно, що машинного залу Каховської ГЕС немає від слова зовсім. Гідроелектростанція — це коли через турбіни та інші цікаві механічні пристрої обертовий момент перетворюється на електричну енергію. Так от, ці механічні агрегати містять велику кількість ПММ (паливно-мастильних матеріалів) та ЗОР (змащувально-охолоджуючих рідини). Аналогія — коробка передач або двигун автомобіля. Там стояли дуже великі агрегати, відповідно, було багато цих матеріалів. Тепер це все пливе десь за течією".

За словами експерта, 150 тонн — це реальна і навіть недооцінене цифра: "Якщо по мінімуму взяти суму з усіх агрегатів, то там має бути десь 280 тонн. У будь-якому випадку — це дуже багато".

Максим Сорока пояснює, що розлиті ПММ та ЗОР утворюють поверхневу плівку та осідають у донні відкладення.

"Нічого доброго це для екосистеми не принесе", — підсумував експерт.

Херсон, затоплення

Херсон у першу добу після підриву ГЕС. Фото з мережі

Вторинні наслідки: епідеміологічні ризики, розлив хімікатів, забруднення сполуками азоту та фосфору

Минулого року "Рубрика" вже готувала матеріал, де ми розглядали ймовірні наслідки підриву дамб водосховищ, розташованих на Дніпрі, в тому числі — й Каховського. Тоді екологічний експерт Максим Сорока звернув нашу увагу на те, що окрім перших руйнівних наслідків будуть й відтерміновані:  

"Змітаючи все на своєму шляху, вода забруднюється хімічними речовинами з промислових підприємств, змішується зі стічними водами тощо. Епідеміологічні ризики та ризики забруднення водних ресурсів збільшуються в рази", — пояснив експерт.

Наразі Максим Сорока вже прокоментував нагальну ситуацію:

  • Залив вигрібних ям, мереж каналізації, водовідведення та інших очисних споруд неминуче призведе до забруднення водної маси (проте це не найгірший сценарій).
  • Враховуючи специфіку агропромислової території та неочікуваний характер подій, затоплені склади та інші об'єкти збереження хімічних засобів захисту рослин та добрив. Це вже погано, особливо для добрив. Оцінити збитки вкрай складно.
  • Затоплення та припливно-відпливна течія неминуче призведуть до вторинного забруднення водної маси зваженими речовинами, біогенними елементами (сполуки азоту та фосфору). Чи має це серйозні наслідки, можна буде сказати через 5-10 днів.

Процеси гніздування птахів та нерест риби перервано, унікальні рослини півдня України можуть бути знищені

Еколог Владислав Балінський розказав, що наслідки підриву греблі Каховського водосховища матимуть глобальний екологічний характер для чорноморського регіону. За його словами, унікальна природна екосистема заплавної частини Дніпра від Нової Каховки до Дніпровсько-Бузького лиману, а це понад 80 тисяч гектар природної території "Нижньодніпровський", фактично знищена.

"Техногенна катастрофа такого масштабу значно перевищує адаптивну здатність плавневого біотопу. Сотні острівців, ділянки унікального заплавного лісу, заливні луки та степові ділянки нижніх схилів з усіма мешканцями змиті у море", — коментує еколог.

Під загрозою шлюбний сезон птахів, період гніздування та нересту риби, а також сотні видів живих організмів, з яких 71 вид тварин та 32 види рослин включені до Світового Червоного списку МСОП, а також Європейського Червоного списку, Червоної книги України та Червоного списку Херсонської області.

Можливі відтерміновані наслідки: пилові бурі, підвищення температури, перетворення місцевості на пустелю

Важливо також і те, що резервуар Каховської ГЕС був важливим екологічним середовищем і джерелом прісної води для багатьох видів рослин і тварин. 

"Якщо відкриється величезне піщане дно, ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками: зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно, більший ризик посухи на полях центру і півдня України", — зауважили експерти Let`s do it Ukraine. Вони зазначають, що відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим запустеленням. 

Тож екологічні, соціальні, економічні, санітарні та інші наслідки будуть, і значні, але у довгостроковій перспективі. Поки експерти пропонують "не гратись у ворожок", а зосередитись на основних проблемах, головна з яких — це евакуація населення.

Іншим регіонам: приготуватися зустрічати 400 тисяч евакуйованих

Еколог Максим Сорока у треді в Facebook роз'яснив, які наслідки можуть бути для інших регіонів України. Це обмеження використання води та наплив біженців. За словами еколога, перше, що необхідно зробити — це евакуація людей із зон затоплення та підтоплення:

"Інші області та регіони України — готуємося до 400 000 біженців та у довгостроковій перспективі до 150 тисяч кліматичних біженців. Це проблема. Велика проблема", — коментує експерт. 

Обмежене використання води для жителів міст, які живуть вище по каскаду водосховищ Дніпра

На якість води у Дніпровському, Кременчуцькому Південно-Українському водосховищах ситуація не вплине, проте велика кількість населених міст переходить у режим нецентралізованого водопостачання у надзвичайних умовах. Це стосується Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу:

"Панічні настрої майже вивели з ладу системи другого та третього підйому води у мережах цих міст. Тому тимчасові обмеження водокористувачів виправдані. Обмеження споживачів у великих містах — це гарна ідея. Все через паніку. Якщо згорить автоматика на другому підйомі води, це можна швидко полагодити. Проте якщо зносять обмотки двигунів — це проблема на 3-5 днів без води. Наші мережі не розраховані на те, щоб усі 200 тисяч населення одночасно набирали ванни", — коментує експерт. 

На деякий час може зупинитися постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької областей, при чому в основному на окупованих землях. Без питної води ризикують залишитись багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, зокрема окупований Бердянськ.

Та ж ситуація і в Криму. Через підрив Каховської ГЕС Крим втратив свій найважливіший зрошувальний канал та фактично залишився без джерела прісної води. 

Нова Каховка, ГЕС

Червоним позначені водопровідні канали, які вели воду з Каховського водосховища. Джерело: Euromaidan Press

Яке рішення?

Перше й головне рішення — евакуація населення. Місцева влада вже розпочала цей процес, але жителям інших областей потрібно підготуватися приймати евакуйованих. За прогнозами, які ми описали вище, цифра ВПО сягне до півмільйона осіб.

Відмова від надмірного використання води жителям міст, які знаходяться вище по каскаду водосховищ Дніпра. Паніка змушує людей набирати ванни з водою та запасатися нею у надмірних кількостях. Проте, як ми вже писали вище, система може не витримати такого навантаження, і в такому разі без води можна залишитись на декілька діб. Використовуйте воду помірно, утримайтесь від поливу городини найближчими днями.

Підтримуйте збори та волонтерів.

Корисну інформацію щодо методик швидкого громадського моніторингу води, настанови, типові форми протоколів, досвід дослідження альтернативних джерел децентралізованого водопостачання та інше ви можете знайти у брошурах за посиланням.

4739

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: