fbpx
Сьогодні
14:28 06 Чер 2023

Підрив Каховської ГЕС: є ризики підтоплення ще й ТЕЦ та існує небезпека від вибухонебезпечних предметів

Фото: З відкритих джерел

Через підрив Каховської гідроелектростанції є ризики підтоплення енергетичних об'єктів на Херсонщині, зокрема може бути затоплена Херсонська ТЕЦ. Також через велику воду виникла підвищена небезпека від вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики, Міноборони.

У Міноборони повідомили, що російські мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

"Ситуація, що склалась в результаті техногенної катастрофи вчиненої росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України.

Попереджаємо місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Своїми діями росія вчинила воєнний злочин, адже дамби – це об'єкти, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією", наголосили в Міноборони.

Своєю чергою енергетики повідомили, що можливе підтоплення водою енергетичних об'єктів.

"Є ризики підтоплення енергооб'єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Через підтоплення у місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (р-н "Острів"), можливі проблеми з водопостачанням. Готуються превентивні антикризові заходи", підкреслили в повідомленні.

Водночас попри поступове зниження рівня води в Каховському водосховищі, у міністерстві наголошують, що для окупованої Запорізької АЕС прямої загрози немає.

"Реактори охолоджуються зі ставка, який не звʼязаний з Каховським водосховищем і не залежить від нього. Вода зі ставка використовується для охолодження реакторів, але зараз вони не працюють.

Якби всі реактори працювали, то приблизно щомісяця ставок потрібно було б наповнювати, тому що вода випаровується. Але зараз рівень води у ставку майже не змінюється, його не поповнювали з вересня минулого року", повідомили атомники.

"Експерти НАЕК "Енергоатом" постійно моніторять ситуацію", резюмували в повідомленні.

Як писала Рубрика, уночі, 6 червня, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

За останніми даними "Укргідроенерго", наразі швидкість падіння рівня воді в Каховському водосховищу 16 см/год:

"Станом на 11:00 зруйновано 16 затворів, будівлю ГЕС та вставку земляної греблі між будівлею ГЕС та шлюзом й адмінкорпус. Станція не підлягає відновленню", – повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Наразі гідроенергетики склали графік щодо роботи каскаду з метою зменшення втрат водних ресурсів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: