fbpx
Сьогодні
17:37 06 Чер 2023

На окупованому росіянами лівому березі Херсонської області панує хаос, – Соболевський

Зруйнована Каховська ГЕС. Фото з мережі

На тимчасово окупованому росіянами лівому березі Херсонської області панує хаос, на деокупованому правому березі ситуація складна, але контрольована.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини» сказав перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, ситуація на деокупованій території області складна, але контрольована. Місцеві адміністрації оперативно включилися у роботу, організована евакуація населення, жодної паніки немає.

"Зараз працюють всі єдиною командою насправді", – зазначив Соболевський.

Він додав, що у Херсоні найбільше постраждав мікрорайон Корабел (Острів), який підтоплений дуже суттєво, звідти відбувається основна евакуація.

Водночас на лівому березі, який тимчасово контролює ворог, панує хаос.

"Там зараз просто хаос. Ті населені пункти, які підтоплені, от Нова Каховка – тільки зараз вони (загарбники – ред.) нібито розпочинають якісь евакуаційні дії. А ті населені пункти, які вище дамби, – там взагалі ніяка робота не проводиться, а те, що там будуть проблеми з доступом до питної води, вже зрозуміло", – сказав Соболевський.

Він наголосив, що підрив Каховської ГЕС був спланованим військовими рф терактом.

Крім того, у Телеграмі перший заступник голови облради поінформував, що у населених пунктах, розташованих вище від Каховської ГЕС, присутність росіян не зменшилась (як військових, так і приїжджих цивільних), а оповіщення населення не ведеться.

Він підкреслив, що руйнування Каховської ГЕС матиме наслідки не тільки для територій області нижче за течією. Перед ГЕС вода йшла у два канали: Каховський магістральний та Північнокримський, забезпечуючи не тільки зрошення земель, а й водопостачання населення.

"Також є питання по рівню ґрунтових вод, адже свердловини використовуються для забору питної води", – зауважив Соболевський.

Довідка

Сьогодні близько 2:50 росіяни підірвали дамбу Каховську ГЕС. Станцію було повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню.

В українській розвідці заявили, що загарбники дистанційно підірвали Каховську ГЕС.

Через підрив ГЕС під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Тим часом у Дніпро потрапило 150 тонн мастила, також є ризик подальшого витоку.

Станом на 6 червня 2023 року встановити реальний стан значної частини меліоративних систем на півдні країни неможливо через те, що вони знаходяться на тимчасово окупованих територіях і доступу до них немає.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: