fbpx
Сьогодні
20:29 01 Чер 2023

Захист неба України: Президент домовився обговорити створення коаліції літаків на черговому "Рамштайні"

English version here

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з європейськими лідерами. Фото: president.gov.ua

1 червня на полях Європейської політичної спільноти президент України Володимир Зеленський провів переговори з лідерами країн-партнерів. Зокрема, було порушено питання створення коаліції бойових літаків.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram Глави держави.

Як зазначив український лідер, під час переговорів було обговорено питання, пов'язані з початком тренування українських пілотів на літаках F-16 та інших типів.

"Домовилися після майбутніх консультацій з американською стороною продовжити роботу над офіційним рішенням щодо створення коаліції бойових літаків "Небесного щита України" на наступній зустрічі у форматі "Рамштайн" , написав Зеленський.

Також лідери обговорили питання майбутніх поставок літаків та створення необхідної для них інфраструктури.

Відмітимо, що точна дата чергової зустрічі у форматі "Рамштайн", на якій союзники України обговорюють надання військової допомоги, поки що невідома.

Як писала Рубрика, попередня така зустріч відбулася 25 травня.

Що відомо про надання винищувачів F-16 для України

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Також Білий дім підтвердив, що в подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Як писала Рубрика, публічно США довгий час стверджували, що винищувачі не є першочерговим пріоритетом. А також говорили про те, що надання літаків швидко вичерпають наявні кошти на допомогу Україні замість більш важливих видів озброєнь, таких як танки Abrams і ЗРК Patriot.

А вже напередодні Державний департамент заявив, що Сполучені Штати вважають пріоритетним забезпечення України винищувачами F-16 і працюватимуть для здійснення цієї мети в найближчі місяці.

При цьому офіційне рішення про створення такої коаліції, яка займеться постачанням західних винищувачів до України, поки що не приймали.

Передача літаків може розпочатися після завершення навчання українських пілотів. За непідтвердженими даними, такі тренування можуть тривати близько чотирьох місяців.

Як писала Рубрика, 1 червня на зустрічі Європейської політичної спільноти Зеленський зазначив, що саме коаліції "Петріотів" і винищувачів зможуть перемогти російський терор.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: