fbpx
Сьогодні
Екорубрика 17:12 01 Чер 2023

Екорішення від військових: як українські захисники намагаються зберегти природу навіть на передовій 

Організований збір сміття у військових частинах та вивезення батарейок з фронту — уже реальність. Розповідаємо про приклади турботи за довкіллям з фронту.

English version here

У чому проблема?

Війна завдає величезної та в деяких випадках непоправної шкоди довкіллю: цій темі було присвячено не один десяток статей "Екорубрики", про це не перестають говорити енвайронменталісти, науковці та небайдужі до стану довкілля українці.

Шкода виражається не лише в забрудненні ґрунтів та водних ресурсів вибухонебезпечними речовинами та важкими металами при обстрілах. Саме перебування військових на певних територіях уже є втручанням в екосистеми. Це і створення нових ландшафтів під час риття окопів, траншей, капонірів та побудови інших укріплень, і продукування побутових відходів — звичайного сміття з пластику, бляшанок, пакувань та іншого.

Та поки російські окупанти продовжують засмічувати довкілля, українські військові демонструють чудові приклади дбайливого ставлення до природи, хай навіть за найскладніших умов.

Сортування на передовій — чи це на часі?

Звісно, екозвички — зовсім не те, про що замислюється сьогодні більшість військових. На передовій, де головна задача — знищити ворога та вижити, навряд чи є час на те, щоб сортувати пластик та скло в окопі. Нещодавно з цього приводу навіть сколихнулась твіттер-спільнота, коли екоактивістка Марія Смірнова зробила пост про безлад в окопах та потребу сортувати сміття.

військові сортують сміття

 

 

Користувачі запропонували їй приїхати з Європи, щоб на власному досвіді показати, як потрібно займатися сортуванням та вивезенням сміття за умов постійних обстрілів через заміновані території. Після цього дівчина уточнила, що мова не обов'язково має бути про передову, є й інші місця, де перебувають військові, і там організоване вивезення сміття можливе.

військові сортують сміття

Якою б нереальною, але чудовою не виглядала ідея збору сміття з передової, ми не сподівались, що подібні ініціативи існують, але, як виявилось, українські екоактивісти здатні на все, тож про рішення, які вже працюють — далі.

Яке рішення?

Сервіс вивезення сміття з військових частин існує!

За пошуком такої ініціативи ми звернулись до соціального проєкту "Україна БЕЗ сміття", що популяризує сортування сміття в Україні й створює можливості для роздільного збору вторсировини.

Як виявилось, з вересня організація вже започаткувала благодійну ініціативу "Підвісь пакет!", у рамках якої доброчинці сплачують послугу "УБС Кур'єр", і так військові частини та волонтерські штаби Києва можуть безоплатно користуватися сервісом з вивезення відходів на перероблення.

Як нам повідомили в УБС, цим сервісом уже успішно користуються деякі військові частини та штаби, наприклад, "Жіночий ветеранський рух". Долучитись до цієї ініціативи можете й ви:

👉🏻 Як підвісити пакет?

Зайдіть у телеграм-бот УБС Services і оберіть "Чат з людиною". Напишіть, що хочете "Підвісити пакет" і вкажіть кількість. Після цього вам надішлють посилання для оплати. "Підвісити" 1 великий пакет на 120 л коштує 280 грн.

👉🏻 Хто може скористатися підвішеними пакетами?

Представник військової частини або волонтерського штабу. Якщо ви один із них — напишіть в повідомлення організації в Instagram або Facebook.

Батарейки зі сходу — на перероблення

Ще один чудовий приклад дбайливого ставлення до довкілля ми знайшли на просторах твіттеру. Користувач @Falconua, який воює на сході країни, розповів, як привіз зі сходу батарейку, щоб здати її на перероблення у Сільпо.

У найбільшій мережі зі збору батарейок в Україні — "Батарейки, здавайтеся!", знайшли екосвідомого військового. Як виявилось, Олександр, позивний якого — Сокіл, воює в Бахмуті, це його рідне місто й саме тут він колись побачив перший контейнер для збирання батарейок у місцевому Сільпо. Тепер, під час війни, Олександр не забув про екозвичку здавати батарейки на перероблення. Коли в ключах від фронтової машини військового сіла батарейка, Олександр 2 місяці возив її з собою, щоб здати в Києві під час відпустки.

"Завжди треба тримати в голові, що абсолютно в кожній ситуації ми маємо вибір і можливість вчинити так, як вважаємо правильним", — каже Олександр.

Одна маленька батарейка, яка не потрапила в землю — це не мало, але в Україні на перероблення відправляються лише 3-4% батарейок. Збільшити цей відсоток, долучившись до централізованого збору батарейок на перероблення, можете й ви:

👉🏻 Як почати збирати та утилізувати батарейки? 

Заповнити форму для замовлення коробочки. Ви отримаєте міцну спеціалізовану коробочку на 10 кг, а також послугу з безплатного вивезення батарейок, які перероблятимуться на заводі Green WEEE у Румунії.

👉🏻 Як допомогти організації? 

Налаштувати регулярний внесок на діяльність "Батарейки, здавайтеся" за посиланням.

Більше рішень від військових!

"Рубрика" зв'язалися з бійцем ЗСУ Юрієм, якого товариші на фронті називають Зеленим активістом. Він, як і наші попередні герої, переймається українським довкіллям, тож ми розпитали його, які екозвички з'явились у хлопця на фронті. Захисник поділився основними:

військові сортують сміття

👉🏻  Зберігати більше дерев. Звісно, під час побудови бліндажів та окопів потрібна деревина, та й будувати їх треба часто у насадженнях.

"Але коли це можливо, намагаємось не вирубувати зайве, оминати дерева та зберігати природу", — каже військовий.

👉🏻 Сміття — в смітники. Очевидне правило, але погодьтеся, не завжди таке, що можна реалізувати, коли ти на передовій. А от Юрію це вдається:

"Ми намагаємось забирати все сміття з собою, а коли приходимо в населений пункт — село чи місто, залишаємо його в баках", — каже пан Юрій. Те, що пляшка чи бляшанка залишились не в лісі чи в полі — вже маленька перемога для довкілля.

👉🏻 Менше батарейок, більше акумуляторів. 

"Це правило у нас вже давно. По-перше, батарейки дорогі, по-друге, де їх утилізувати? Значно зручніше мати ліхтар на акумуляторі, який і прослужить довше, і у використанні дешевший", — ділиться військовий.

👉🏻 Зелена енергетика в армії — чому б ні? 

"Звичайно, коли ти у частині, легше зарядити пристрої від розетки. Але коли ти в полі, і розетки поряд немає, складана сонячна панель стане в пригоді. Зараз весна, і сонця буде більше з кожним днем, тож ми збираємось замовити собі таку, для зручності", — поділився планами захисник. 

Висновок можна зробити лише один: піклування про довкілля можливе всюди, за будь-яких умов та обставин. Навіть під час війни.

1
1136

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: