fbpx
Сьогодні
14:23 26 Кві 2024

У Києві оголосили про старт проєкту "Ментальна варта" в закладах освіти: у чому рішення

У столиці відбудеться запуск нового проєкту зі створення груп швидкої ментальної підтримки в закладах освіти "Ментальна Варта". Він реалізується в межах проєкту благодійної організації Bloomberg Philanthropies.

Про це повідомив керівник цифрової трансформації Києва та заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку Петро Оленич, передає Рубрика з посиланням на Київську міську державну адміністрацію.

У чому проблема?

За словами директорки Департаменту освіти і науки КМДА Олени Фіданян:

"Діти під час війни стають особливо вразливими до психологічних травм".

Яке рішення?

Тому в закладах освіти Києва запускають проєкт "Ментальна варта". Він передбачає створення груп швидкої психологічної підтримки, які оперативно прибуватимуть до шкіл у випадку конфліктів чи надзвичайних ситуацій.

Як це працює?

"У межах цієї ініціативи планується створення спеціальних груп швидкого психологічного реагування, які оперативно виїжджатимуть на місця, де учасники освітнього процесу потребуватимуть психологічної допомоги у зв'язку з надзвичайними ситуаціями, такими як ракетні обстріли, суїциди, булінг тощо", – ідеться у повідомленні.

Завдяки проаналізованим даним і виявленню потреб буде розроблений унікальний ІT-сервіс, що забезпечуватиме максимальну ефективність програми психологічної підтримки. Внаслідок чого програма матиме максимальний вплив на життя учасників освітнього процесу.

На даний час вже провели понад 50 тренінгів серед педагогів і психологів, під час яких обрали та підготували команди швидкого реагування.

Тренінги проводяться для того, щоб навчити персонал надавати оперативну психологічну підтримку в разі виникнення кризових ситуацій у навчальних закладах.

Мета проєкту – надавати швидку психологічну допомогу учням, їхнім батькам, педагогам та адміністраціям шкіл у кризових ситуаціях.

Проєкт діятиме в межах унікального Київського психологічного протоколу, що враховує специфіку українських реалій та потреби всіх учасників освітнього процесу.

"Цим проєктом ми прагнемо покращити психологічну безпеку учнів та всіх учасників освітнього процесу і сприяти створенню стійкого механізму підтримки в закладах освіти", – зазначив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Групи реагування допоможуть їм впоратися з травмою, отримати необхідну психологічну підтримку та відновити емоційний стан.

Окрім цього, завдяки проєкту "Ментальна Варта" вдасться знизити рівень психологічного напруження в дітей, їхніх батьків та освітян, підвищити стійкість до стресу та створити безпечне й комфортне середовище в закладах освіти.

Як зазначили в КМДА, міжнародний досвід і світові практики надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях, помножені на Київську експертизу реагування під час війни, стали ключовим для розробки ефективних протоколів і методик роботи груп швидкого реагування.

За результатами створили унікальний Київський протокол, що регламентує діяльність груп швидкого реагування та визначає стандарти надання психологічної допомоги в освітньому середовищі.

Проєкт отримав підтримку від Klitschko Foundation, Департаменту освіти і науки та Київ Цифровий.

Нагадаємо, діти мають високий потенціал до відновлення. Як активувати цей потенціал, читайте докладніше в статті Рубрики "Як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів".

Також Рубрика писала, як організувати психологічно комфортне середовище в школі та відновити ресурс у вільний час — рішення від EdEra та Rakuten Viber.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: