fbpx
Сьогодні
18:17 01 Чер 2023

Європарламент підтримав законопроєкт про збільшення виробництва боєприпасів для України

Фото: Фейсбук/ Державний концерн "Укроборонпром"

1 червня, Європейський парламент проголосував за збільшення європейського виробництва боєприпасів та ракет.

Про це повідомляють на сайті Європарламенту

Як зазначають, відповідний проєкт підтримало 446 депутатів, утрималось 112 і виступили проти 67. Тепер євродепутати розпочнуть переговори з Радою ЄС з метою досягнення політичної домовленості. А потім має відбутися ще одне голосування у липні. 

Зокрема, акт про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) має на меті пришвидшити доставку боєприпасів і ракет в Україну. А також допомогти країнам-членам Євросоюзу поповнити їхні запаси. 

Як зазначають, Європейська комісія представила законопроєкт 3 травня 2023 року. І того ж місяця депутати Європарламенту погодилися запустити процедуру термінового розгляду в парламенті, щоб прискорити ухвалення законопроєкту.

"Сьогоднішнє рішення знаменує собою значний крок вперед для безпеки та оборони нашого Союзу, зокрема, в нашій непохитній підтримці України перед обличчям триваючої російської агресії. Воно посилить нашу здатність реагувати на виклики безпеці. Це перемога для Європи та нашої колективної безпеки. Парламент готовий до переговорів з Радою ЄС, і ми сподіваємося досягти угоди якнайшвидше", наголосив Керівник переговорної групи ЄП Крістіан Бушоі (ЄНП, Румунія).

Паралельно депутати Європарламенту працюють над Європейським оборонно-промисловим зміцненням через спільний закон про закупівлі (EDIRPA) для підтримки співпраці між державами-членами на етапі оборонних закупівель з метою заповнення найбільш нагальних і критичних прогалин.

Нагадаємо, що у березні Рада Євросоюзу схвалила план із забезпечення України мільйоном боєприпасів протягом 12 місяців, який складається з трьох частин:

  • передання артилерійських снарядів із запасів держав ЄС,
  • спільні закупівлі в оборонних компаній,
  • інвестиції в промислові потужності.

Як наголошував топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель, станом на зараз держави Євросоюзу надали Україні 220 тисяч артилерійських боєприпасів різних калібрів і 1300 ракет.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: