fbpx
Сьогодні
Важливо 11:02 01 Чер 2023

Злочини росії проти українських дітей: про що має знати світ

До Міжнародного дня захисту дітей “Рубрика” нагадує про те, чого росія позбавляє наших дітей. Уже майже півтора року країна-агресорка робить усе, щоб позбавити нашу країну майбутнього, а українських дітей — дитинства.

У чому проблема?

Діти — найдорожче, що є в кожній родині, країні та нації. Діти — це наше продовження, наша надія і сподівання, наше майбутнє. Усе це усвідомлює і країна-агресорка, яка від самого початку війни веде щоденне полювання на українських дітей. У своїх виступах росія завжди прикривається пишномовними словами про захист дітей України від війни та "київського режиму". Звісно, все це — цинічна брехня.

У травні 2023 ОБСЄ оприлюднила звіт про злочини росії проти українських дітей.

У ньому йдеться про те, що дії рф щодо українських дітей можуть бути визнані злочинами проти людяності, в окремих випадках — серйозними порушеннями IV Женевської конвенції та воєнними злочинами. До дня захисту дітей "Рубрика" розповідає більше про те, як росія позбавляє українських дітей дому, батьків, безпеки, здоров'я і навіть життя. Адже щоб перемогти ворога, маємо спершу подивитися йому в обличчя.

росія вбиває та калічить українських дітей

злочини росії проти українських дітей

Ілюстративне фото

Станом на сьогоднішній ранок більше ніж 1476 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф.

Найбільша кількість вбитих та поранених дітей — у Донецькій, Харківській, Київській, Херсонській областях. Так, лиш нещодавно, 13 травня 2023 року, російські загарбники обстріляли Костянтинівку на Донеччині, внаслідок цього теракту загинула 15-річна дівчина-підліток. Двоє дітей віком 15 та 16 років отримали поранення. А в селищі Зеленівка, що у Херсонській області, 17 травня внаслідок обстрілів росіян загинула дитина. Батько приніс її до лікарні на руках, але вдіяти вже нічого було не можна.

Від атак росіян страждають навіть ще не народжені діти. Так, 29 травня російські окупанти обстріляли Ківшарівку на Харківщині — ймовірно, ракетою "Іскандер". Поранення отримали шестеро людей, зокрема дві дитини та вагітна жінка.

За офіційною інформацією, яку оприлюднює платформа "Діти війни", з початку великої війни 484 дитини загинули, поранено — понад 992. Ці страшні цифри змінюються щодня й вони не остаточні. Україні наразі не відомо, скільки постраждало дітей в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Ми ще нічого про них не знаємо…

росія катує та ґвалтує українських дітей

злочини росії проти українських дітей

У таких приміщеннях окупанти влаштовували катівні в Херсоні. Світлина поширена Службою безпеки України

У грудні 2022 в деокупованому Херсоні було зафіксовано факт тортур дітей. Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубинець розповів, що в місті виявили 10 катівень. В одній із них в окремій камері утримували дітей. Самі окупанти називали це "дитячою камерою". Херсонці розповідають, що деякі хлопці, над якими там знущалися, виглядали приблизно років на 14.

Офіс омбудсмена встановив, що військові давали дітям воду через день і практично не годували. Також, за словами Лубинця, щодо дітей застосовували психологічний тиск. Зокрема, дітям розповідали, що їхні батьки начебто відмовилися від них. Омбудсмен навів приклад: 14-річного хлопця окупанти затримали лише за те, що він сфотографував розбиту російську техніку. Його посадили в камеру та утримували із застосуванням тортур.

А лиш кілька днів тому з'явилося шокуюче повідомлення про те, що в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські силовики звинувачують двох підлітків у диверсії на залізниці. 16-річним Тіграну Оганнісяну та Микиті Ханганову за російськими "законами", загрожує до 20 років ув'язнення.

Про цей випадок дізналася Медійна ініціатива за права людини, яка займається документуванням воєнних злочинів. В організації розповіли, що восени минулого року Тіграна викрали просто з дому, де він жив з бабусею, незаконно утримували кілька днів та жорстоко допитували із застосуванням побоїв та катування електричним струмом. Спроба батьків хлопця повернутися по нього з Німеччини та вивезти хлопця з окупованої території не вдалася — всю сім'ю було заарештовано у російському місті Таганрог.

"Можемо припустити, що найближчим часом дітям загрожує арешт та показове судилище, що його планує влаштувати відкомандирована до Бердянська російська влада", — б'є на сполох Медійна ініціатива.

Крім того, росіяни застосовують проти українських дітей і сексуальне насильство. Так, наразі українські правоохоронці розслідують справу про сексуальне насильство над 4-річною дівчинкою, скоєне росіянами під час окупації у Броварському районі на Київщині. Окрім того, окупанти зґвалтували там двох дівчат-підлітків.

Загалом, за рік війни росії проти України тільки офіційно зареєстровано 171 випадок сексуального насильства проти українців. У тому числі — проти 13 неповнолітніх.

росія краде та депортує дітей

злочини росії проти українських дітей

24 дитини, яких вивезли військові рф, у березні 2023 повернулися додому. Фото: Херсонська ОВА

Як повідомляє Національне інформаційне бюро, усього окупанти депортували 19 505 неповнолітніх українців, ці офіційні дані також постійно оновлюються на платформі "Діти війни". Цифра, наведена вище — це поіменний список за фактом звернень до Національного інформаційного бюро від батьків, інших родичів, від свідків, від місцевої влади, які подали заяву щодо факту депортації чи примусового переміщення дитини. Українська влада визнає — це лише маленька частина правди, насправді викрадених дітей може бути вдесятеро більше. В одному з коментарів ЗМІ уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець називає такі цифри: на території росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.

Водночас українських дітей з окупованих територій забирають у дитячі табори в росії та на інших окупованих українських територіях, не кажучи їхнім батькам про те, коли їх повернуть з "оздоровлення". Так, наприклад, зараз відомо про 43 заклади, де росіяни утримують дітей із захоплених українських територій. З них 6 — у Криму. До цих закладів українських дітей вивезли під виглядом "відпочинку".

Повернути дитину в Україну з такого табору часто буває вкрай важко. У квітні 2023 завдяки благодійній організації Save Ukraine вдалося повернути додому 31 дитину, 24 з них — з Херсонщини. Росіяни кілька місяців утримували дітей в Криму в одному з таборів. Щоб потрапити до окупованого Криму, батькам довелося проїхати через Польщу та Білорусь. Волонтери фонду Save Ukraine розповідали, що російська сторона влаштувала батькам дітей 13-годинний допит, а пізніше змусила брати участь у пропагандистському репортажі.

30 травня у москві затримали українку Ольгу Гурулі, співробітницю фонду Save Ukraine. Вона допомагала розшукувати та повертати викрадених українських дітей. Пізніше російські пропагандисти повідомили, що жінку депортували з рф.

росія робить дітей сиротами

злочини росії проти українських дітей

Ілюстративне фото

За час повномасштабної агресії рф проти України 5 тисяч українських дітей опинилися без батьків. Про це в ефірі Українського радіо повідомила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини й дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

"У когось батьки на війні, хтось із дорослих перебуває на тимчасово окупованій території, хтось вважається зниклим безвісти. Небезпека втрати батьків присутня постійно. Якщо говорити про тимчасово окуповані території, то там умови життя непридатні", — зазначила радниця-уповноважена.

Та Україна не залишає своїх дітей напризволяще. Понад 3 500 дітей були влаштовані у свої біологічні сім'ї — до родичів. Багато дітей залучають до альтернативних форм виховання: вони потрапляють у прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатні родини, і дуже рідко — в інтернати.

Дар'я Герасимчук зазначає, зараз в Україні працює телеграм чат-бот "Дитина не сама". Тут можна повідомляти, якщо ви виявили дитину, яка залишилася без дорослих. В Україні є багато підготовлених родин, які готові прийняти таку дитину до себе.

росіяни незаконно усиновлюють українських дітей

Незаконні усиновлення українських дітей — ще один прояв геноциду проти українського народу. До початку повномасштабного вторгнення це було неможливо на законодавчому рівні. Але російська федерація змінила свої закони. Тепер вона вважає окуповані території "своїми". Ба більше  — президент рф путін оголосив, що діти областей, які росія вже встигла незаконно вписати у свою конституцію, нібито є російськими громадянами.

Керуючись цим, росія видає українським дітям російські паспорти та віддає їх на усиновлення в російські сім'ї. Станом на кінець 2022 року близько 400 українських дітей з окупованих територій були незаконно усиновлені росіянами. Такі дані озвучила юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська під час конференції "Геноцид як зброя в боротьбі проти української нації в XX-XXI століттях: інтердисциплінарні підходи".

Очолює ці злочини уповноважена президента рф з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яка не тільки сприяє передачі українських сиріт в російські родини, а й сама незаконно всиновила підлітка з Маріуполя.

росія руйнує домівки й школи дітей

Через збройну агресію росії в Україні зруйновано понад 170 тисяч житлових будинків. Такі дані станом на січень 2023 року наводить Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Щодня ця статистика зростає, оскільки армія рф не припиняє розстрілювати українські міста й села з усієї доступної їй зброї.

Зруйнований Бахмут у травні 2023 року

Зруйнований Бахмут у травні 2023 року. Кадр з відео NYT

Деякі населені пункти просто стерті з лиця землі. Нещодавно американське видання The New York Times оприлюднило зняті з дрона кадри зруйнованого російськими окупантами Бахмута, в якому до війни жили понад 70 тисяч людей, із них 12 тисяч — діти. "Бахмут знищений. Багато життів і будинків у колись мирному місті, відомому своїми соляними шахтами та ігристим вином, здебільшого перетворилися на попіл", — констатували журналісти NYT.

Так само виглядає й місто Мар'їнка, розташоване в Покровському районі Донецької області. У цьому населеному пункті не залишилося жодної вцілілої будівлі. В кожному з цих зруйнованих будинків до того, як на українську землю прийшли російські окупанти, жили, будували плани на майбутнє та ростили дітей українці. Тим, кому пощастило вижити під обстрілами рф, вже немає куди повертатися.

За час повномасштабного вторгнення окупанти пошкодили понад 1000 закладів дошкільної освіти та понад 2,6 тисячі шкіл. 70 дитячих садочків і 420 шкіл зруйновані повністю.

злочини росії проти українських дітей

Любимівка, Херсонщина. Зруйнована школа. Фото учениці 9 класу Анна Уродлівченко, Facebook

Подивіться на фото вище. На ньому — учні, які закінчили 9-й клас школи в селі Любимівка Херсонської області. Вони зустріли свято останнього дзвоника біля рідної школи. У її класах діти провели роки й, певно, мріяли не про такий випускний. Але зараз навчальний заклад майже знищено внаслідок дій російських окупантів.

Яке рішення?

Усі ці факти, а також висновки Звіту ОБСЄ можуть бути використані в рамках національних та міжнародних механізмів притягнення до відповідальності замовників і виконавців зафіксованих злочинів.

Це буде не простий процес, але Україна та міжнародна спільнота мають зробити все, щоби всі російські злочинці, які скривдили наших дітей, були притягнуті до відповідальності.

Перший, але дуже важливий крок до цього вже зроблено. 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента рф з прав дитини, у зв'язку з незаконною депортацією та передачею українських дітей з окупованих територій до рф.

Далі — більше. Росіян має бути покарано за кожний злочин, вчинений проти українців.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Здійснено за підтримки Асоціації

1
2959

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: