fbpx
Сьогодні
09:07 20 Тра 2023

Коаліція винищувачів для України: США підтвердили свою участь, союзники обговорять строк передачі F-16 Києву

English version here

Фото: uk.wikipedia.org

Сполучені Штати Америки прийняли рішення долучитися до зусиль інших союзних країн щодо навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління включно з F-16.

Це підтвердив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу для журналістів, пише Рубрика.

Представник Адміністрації Байдена підтвердив, що в подальші місяці США й союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Журналісти запитали у Саллівана, чому Сполучені Штати не задовольнили прохання України про F-16 раніше.

Радник Байдена підкреслив, що пріоритетом для Вашингтона була підготовка Києва до контрнаступу й надання відповідних засобів – від танків до бойових машин і реактивних систем залпового вогню і артилерійських боєприпасів.

"Винищувачі F-16 не є частиною цього набору (засобів – ред.). І президент (Байден – ред.) вказував на те, що для цілей цього контрнаступу можливості F-16, порівняно з усім іншим, про що я говорив, не були першочерговими", наголосив Салліван.

Представник Адміністрації Байдена нагадав, що Сполучені Штати та союзники в останні місяці зосередились на наданні Україні засобів і техніки, необхідних для проведення ефективних наступальних операцій цієї весни і літа.

"Ми надали Україні те, що їй потрібно, на основі тісних консультацій між нашими військовими і їхніми військовими. А тепер ми перейшли до обговорення вдосконалення українських ВПС як частини наших довгострокових зобов'язань щодо самооборони України", – пояснив Салліван.

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах.

Зазначимо, що першою навчати пілотів України на сучасних винищувачах погодилася Британія. Вона планувала розпочати тренування вже влітку.

Окрім того, прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України.

Після Британії підтримала таку ініціативу і Франція. Президент Еммануель Макрон цього тижня заявляв, що тренування пілотів можуть розпочатися "вже зараз".

Окрім того, 19 травня, президент США Джо Байден заявив, що його країна підтримує навчання пілотів України на F-16.

Ця подія ознаменувала початок коаліції винищувачів для України, відреагував пізніше керівник ОП Андрій Єрмак.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ інформували, що США та союзники планують надати Україні винищувачі F-16. При цьому терміни постачання поки що залишаються невідомими. Літаки не братимуть участі у можливому контрнаступі ЗСУ.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: