fbpx
Сьогодні
11:33 01 Чер 2023

Україна і Молдова будуть разом в Євросоюзі, - Зеленський

Фото: Офіс Президента

Президент Зеленський переконаний, що європейська інтеграція України та Молдови призведе до вступу обох держав до Європейського Союзу.

Про це він заявив журналістам у Молдові після двосторонніх переговорів з молдовською колегою Маєю Санду на полях саміту Європейської політичної спільноти.

Зеленський подякував Санду за підтримку українських біженців та України.

"Ми разом, плече до плеча… І що важливо, наше майбутнє – в Євросоюзі", – наголосив він.

"Ми говорили про наше європейське майбутнє. Україна сьогодні забезпечує безпеку Молдови, і ми дуже-дуже вдячні за це", – додала Мая Санду. Вона також підтримала так звану "формулу миру" в українському баченні.

Також Зеленський підкреслив, що Україна також прагне вступу до НАТО.

На саміті Європейської політичної спільноти, що пройде на винарні "Мімі", обговорюватимуть спільні зусилля заради миру в контексті війни в Україні та пов'язані з нею кризи, захист демократії, зміцнення енергетичної безпеки та стійкість європейських держав.

Довідка

Сьогодні Зеленський прибув на європейський саміт у Кишиневі.

У перший день літа 50 європейських лідерів, президентів та прем'єрів зібралися на саміт у невеличкому молдовському селі Бульбоака, що розташоване неподалік від межі окупованого росіянами Придністров'я та лише за 22 кілометри від українського кордону.

На саміт, який став безпрецедентним не лише для Молдови, а й для регіону загалом, приїхали лідери усіх держав Європи, включно з очільником України Володимиром Зеленським – хоча його візит намагалися тримати в секреті до останньої миті.

Розуміючи, що це до певної міри "антиросійський" саміт, сюди все одно приїхали також ті політики, яких є всі підстави називати друзями РФ (забігаючи наперед, їхня присутність є одним з обґрунтувань, навіщо Зеленському їхати на цю зустріч до Молдови). Утім, саміт побудований таким чином, що жоден із лідерів не може "заблокувати" його результати та його користь для України.

А на окрему увагу заслуговує те, що цей саміт означає для Молдови. Тут міжнародне зібрання стало подією року, заради якої країна відмовилася від низки повсякденних благ – аби лише перша в історії Молдови зустріч такого рівня лишила у гостей приємні враження. Рішення про "самообмеження заради саміту" ухвалила влада, але вони не викликали жодних заперечень з боку молдован, для яких євроінтеграція, схоже, стає об'єднуючою ідеєю.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: