fbpx
Сьогодні
10:34 27 Сер 2022

Росія заблокувала ухвалення документу ООН щодо ядерної зброї через окупацію ЗАЕС

Фото: Radio Free Europe Radio Liberty.

РФ заблокувала ухвалення підсумкового документа місячного перегляду Договору ООН про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)

Про це повідомляє Radio Free Europe Radio Liberty.

Президент конференції ДНЯЗ Густаво Злаувінен з Аргентини заявив пізно ввечері 26 серпня, що конференція "не в змозі досягти згоди після того, як росія виступила проти тексту".

У проєкті критикувалася окупація росією Запорізької АЕС, найбільшої в Європі, відразу після неспровокованого вторгнення РФ в Україну в лютому. Цей крок викликав у всьому світі занепокоєння щодо можливої ​​ядерної катастрофи.

Росія поскаржилася на те, що частини проєкту мають "відверто політичний характер".

Зазначимо, 191 країна, яка підписала 50-річний договір, спрямований на запобігання поширенню ядерної зброї та сприяння повному роззброєнню, має переглядати пакт кожні п'ять років. Поточний огляд було відкладено у 2020 році через пандемію COVID-19.

У проєкті заяви чотири рази згадується ЗАЕС та висловлюється "серйозна стурбованість військовими діями" поблизу станції.

У документі також є нарікання на неспроможність Міжнародного агентства з атомної енергії забезпечити там безпеку та запобігти можливому перенаправленню ядерних матеріалів.

Посол Франції Ян Хван зачитав заяву від імені 56 країн і Європейського Союзу.

У ній він також висловив жаль з приводу "небезпечної ядерної риторики, дій і провокаційних заяв росії про підвищення рівня ядерної готовності".

120 членів Руху неприєднання також висловили розчарування, назвавши документ конференції "надзвичайно важливим".

Заступник голови російської делегації Андрєй Бєлоусов заявив, що конференція стала "політичним заручником" для країн, які прагнуть "отруїти" дискусії та "звести рахунки з росією, порушуючи питання, які не мають прямого відношення до договору".

За його словами, Україна та її прихильники "несуть повну відповідальність" за недосягнення згоди.

Нагадаємо, очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель вимагає від РФ забезпечити безперешкодний ремонт ліній електропередачі та повне підключення Запорізької АЕС до української енергомережі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: