fbpx
Сьогодні
19:40 25 Сер 2022

МАГАТЕ планує відвідати Запорізьку АЕС до 5 вересня, – ЗМІ

Фото: twitter.com/iaeaorg

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готується до місії та хоче відвідати Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі до 5 вересня.

Про це повідомляє Bloomberg.

"МАГАТЕ хоче відвідати станцію до 5 вересня, під час вже запланованої двотижневої міжнародної місії для перевірки систем безпеки", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ще до початку повномасштабної війни МАГАТЕ планувало на два тижні відвідати Запорізьку АЕС у вересні 2022 року. Це мала бути перша перевірка за останні 16 років.

Таким чином, в агентстві хочуть відвідати станцію до 5 вересня, щоб поєднати одразу дві перевірки.

Довідка

Постійна місія МАГАТЕ і ООН на Запорізькій атомній електростанції повинна мати у своєму складі як фахівців у галузі ядерної енергетики, так і військових експертів, за винятком представників російської федерації. На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами міністра, спільна місія може розпочати свою роботу вже у вересні, але повинна прибути на станцію виключно територією України.

Галущенко також підкреслив, що, незважаючи на погрози росії, ЗАЕС технічно досить складно від'єднати від української електромережі, проте якщо це відбудеться, це може стати першим кроком до ядерної катастрофи у Європі.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає державу-агресора негайно передати контроль над станцією Україні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: