fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:59 26 Сер 2022

Хроніка подій: 184 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 серпня і вже 184 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

У Міноборони України відреагували на новину про збільшення чисельності особового складу зс росії до 2 млн осіб. Міністерство оборони України заявило, що тепер росії доведеться  закупити стільки ж мішків для трупів.

Генштаб повідомляє:

  • На Донецькому напрямку ворог не полишає спроб ведення штурмових та наступальних дій. Продовжує зосереджувати зусилля на Бахмутському й Авдіївському напрямках. 
  • На Краматорському напрямку здійснював обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури з артилерійських систем неподалік Івано-Дар'ївки, Серебрянки, Тетянівки, Григорівки, Званівки та Роздолівки.
  • На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони Бахмута, Бахмутського, Веселої Долини, Майорська, Зайцевого, Соледара, Білогорівки та Яковлівки. Біля Соледара, Бахмута та Кодеми ворог вів наступальний бій, успіху не мав. 
  • На Авдіївському напрямку обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік Невельського, Водяного, Нетайлового, Красногорівко, Новобахмутівки, Нью-Йорка, Залізного та Опитного.

На сайті Офісу президента з'явилася інформація про втрату патрульного катера "Слов'янськ" та тральщика "Геничеськ" у боях з росією. За словами директора "Повернись живим" Тараса Чмута, крилаті ракети були випущені з тієї самої Новофедорівки, де вже 9 серпня відбулася серія "дивних вибухів". "Україна вже помстилася", — зазначив Чмут. 

До речі, внаслідок "детонації боєприпасів" на аеродромі в Новофедорівці, за попередніми даними, знищено понад 20 бойових літаків рф.

Українська авіація та ракетні війська вдарили по ППО та скупченню рашистів на півдні. У результаті боїв знищено:

  • 20 окупантів;
  • 2 од. автотехніки;
  • вузол зв'язку 98-го парашутно-десантного полку в Дудчанах;
  • склад боєприпасів у Нововоскресенському.

Цього тижня ЗСУ знищили вже сім складів із боєприпасами окупантів. І це не межа."Склади з боєприпасами є однією з пріоритетних цілей нашої артилерії, зокрема, й авіаційних ударів, оскільки це запаси, які ворог планував би використати проти наших підрозділів. Попри те, що вони намагаються розосереджувати ці запаси, оскільки вже відчули, що наші втручання досить точкові та абсолютно прицільно, ми все ж таки знаходимо місця нової дислокації та їх знищуємо", — повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Російські окупанти вбили 133 українських спортсменів

Російські окупанти вбили 133 українських спортсменів, — про такі втрати розповів міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт. "На честь їхніх спортивних перемог більше не підійматиметься прапор і не лунатиме гімн. росія вторглася в Україну та обірвала їхнє життя. 133 спортсмени та тренери загинули на полі бою і від ворожих снарядів. Ми ніколи вас не забудемо й ніколи не пробачимо ворогові. Завойовуємо перемоги заради пам'яті про наших янголів", — зазначив Гутцайт.

В Україні запрацював реєстр пошкодженого та знищеного внаслідок війни майна. Про це повідомив голова Мінінфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, через "Дію" вже отримано майже 257 тис. заявок про пошкоджене або зруйноване майно, загальною площею понад 17,7 млн ​​кв. м.

 Гуманітарні місії  

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук повідомила, що від початку серпня на мирну територію виїхало майже 35 тисяч цивільних. В тому числі 10 тисяч дітей. "Люди масово їдуть з Донеччини, де оголошена обов'язкова евакуація, а також з Херсонщини, Луганщини, Харківщини, Запорізької області. Врятувати дітей від небезпеки — обов'язок держави та кожного дорослого. Саме тому я не втомлююсь закликати: не наражайте дітей на ризик, виїжджайте!", — наголосила Верещук.

Обов'язкову евакуацію можуть оголосити в окремих районах Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, — повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук в ефірі телемарафону. "Я не говорю про весь регіон, але частини потребуватимуть обов'язкової евакуації. Ми до неї теж готуємося", — заявила вона. Вона нагадала, що місцеві адміністрації самі не можуть проводити обов'язкову евакуацію, рішення про це ухвалює Кабмін, як це було у випадку Донецької області.

В Україну надійшли перші листи від військовополонених. Про це повідомила Ірина Верещук у своєму ТГ-каналі. За її словами, організацією листування українських військовополонених із їхніми сім'ями займається Національне інформаційне бюро Мінреінтеграції. З його допомогою і отримано першу партію листів.

Ядерна безпека

Генсек МАГАТЕ має намір відвідати Запорізьку АЕС у найближчі кілька днів. У заяві на сайті агентства йдеться, що Гроссі отримав від України всі дані щодо роботи станції під окупацією росіян. Генсек хоче якнайшвидше оглянути ядерний об'єкт.

Також Гроссі розраховує, що присутність агентства на ЗАЕС буде постійною.

росія несе відповідальність за атаки на ЗАЕС і навколо неї, — підсумували американські військові аналітики. В Інституті вивчення війни наголосили, що рф мілітаризувала атомну станцію, хоча АЕС знаходиться далеко від лінії фронту. Також у росії досі немає переконливих доказів, що за обстрілами стоять ЗСУ, "хоча рф контролює територію й може надати більш переконливі докази набагато легше, ніж Україна".

Наразі всі енергоблоки ЗАЕС відключені від мережі. Про це повідомив "Енергоатом". У компанії заявили, що потреби станції в електроживленні забезпечуються відремонтованою лінією енергосистеми України. "Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі. Зауважень щодо роботи обладнання та систем безпеки немає", — йдеться в повідомленні.

Призначена окупантами "влада" Запорізької області стверджує, що нібито "українська сторона перебила останню, четверту лінію передачі із Запорізької АЕС, яка веде на підконтрольні Україні території і тепер можливості постачати електроенергію туди немає. Подача електроенергії із Запорізької АЕС до української енергосистеми на даний момент не здійснюється". Таким чином росіяни демонструють намір відключити ЗАЕС від української енергосистеми. До того ж хочуть зробити це ще до візиту делегації МАГАТЕ. Ймовірно, розраховуючи, що делегація констатуватиме нормальну роботу станції за нових умов.

Зазначимо, що ЗАЕС забезпечує до третини всієї генерації електроенергії в Україні.

ЗАЕС — наша! Станцію знову підключили до енергосистеми України. Як повідомляє "Енергоатом", 26 серпня о 14:04 приєднали один із зупинених учора енергоблоків і наразі відбувається набір потужності. Нарікань у роботі обладнання та систем безпеки нема. "Атомники Запорізької АЕС — справжні герої! Вони невтомно і міцно тримають на своїх плечах ядерну та радіаційну безпеку України та всієї Європи та самовіддано працюють, щоб рідна країна мала життєдайну електроенергію", — йдеться у повідомленні.

Франція отримала гарантії безпеки від України та росії для поїздки місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, — заявив Еммануель Макрон. "Війна жодним чином не має ставити під загрозу ядерну безпеку. Ми отримали гарантії від росіян та українців для самостійної місії", — сказав він.

В Україні достатньо необхідних препаратів на випадок можливої ​​аварії на Запорізькій АЕС. Про це заявив глава МОЗ України Віктор Ляшко. Він закликав громадян не скуповувати йодид калію. За словами Ляшка, усі лікарні в потенційній зоні впливу забезпечені цим препаратом. Причому це таблетки, у яких речовини, що діють, містяться саме в тих пропорціях, які потрібні.

Тим часом The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела пише, що інспектори МАГАТЕ мають намір на початку наступного тижня відвідати Запорізьку АЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Канада перекидає два вантажних літаки з Близького Сходу до Великої Британії для пришвидшення доставки військової допомоги Україні. Підрозділ ЗС Канади, який базувався в Кувейті та підтримував антитерористичні операції та миротворчі місії ООН в Африці, переводиться до Сполученого Королівства. Два вантажні літаки C-130 Hercules та необхідний персонал базуватимуться в Шотландії та будуть залучені до постачання Україні зброї та боєприпасів.

Іспанія поставить для ЗСУ:

  • 1 батарею системи ППО Skyguard-Aspide.
  • 20 бронетранспортерів М113.
  • 75 блоків боєприпасів польової артилерії.
  • 1000 тонн дизельного палива.

Тайвань передав ЗСУ 800 дронів-бомбардувальників ближнього радіусу дії Revolver 860, — пише Bild. Дрон здатний нести до восьми мінометних зарядів та за командою скидати їх один за одним. Дальність дії цього БПЛА становить близько 20 км, цю відстань за повного завантаження він долає за 40 хвилин.

Фонд "Повернись живим" придбав ще 100 комплектів квадрокоптерів Mavic 3 для аеророзвідників українського війська. Вартість партії становить понад 14 млн гривень.

"Гойдалки" Шольца: цього разу канцлер ФРН заявив, що Німеччина не постачатиме Україні зброю, з якої можна бити по росії. За його словами, мета ФРН — "не дати путіну виграти" та "зберегти територіальну цілісність України". З приводу постачання далекобійного озброєння Шольц послався на слова Байдена. Канцлер боїться, що війна перетвориться на "третю світову". 

Спецслужби рф шпигували за тренуваннями військових України в ФРН. Німецька військова контррозвідка MAD вважає, що розвідка велася, зокрема, за допомогою безпілотників, — пише Der Spiegel. MAD після початку навчань помітила підозрілі авто, з яких велося спостереження за дорогами, що ведуть до військових об'єктів, а над навчальними центрами літали невеликі безпілотники. Також росіяни могли намагатись отримати доступ до телефонів українців.

Литва придбає для України 27 дронів-камікадзе. Ще 10 дронів подарує польський виробник, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Новини від партнерів

Пентагон планує дати назву військовій місії щодо допомоги Україні та призначити генерала, який буде нею керувати. Надання назви має велике бюрократичне значення, оскільки типово означає довгострокове, цільове фінансування й можливість спеціальних премій та нагород для задіяних військовослужбовців. Призначення генерала — відображає створення командування, відповідального за координацію зусиль та відхід від здебільшого ситуаційних зусиль щодо тренувань та підтримки українців.

путін не відмовився від планів щодо захоплення України. Про це заявив заступник міністра оборони США Колін Кол на брифінгу. За його словами, путін хоче "перечекати" українців і посилити наступ, коли люди будуть виснажені війною. Також кремль, на думку Кола, чекає, коли європейці втомляться від високих цін на енергоносії та перестануть підтримувати Україну.

Американська розвідка вважає, що "референдуми" про приєднання до росії будуть проведені в окупованих рф районах Донбасу, Запоріжжя, Херсона та Харкова протягом найближчих кількох днів чи тижнів.

Борис Джонсон отримав картку Укрзалізниці

Борис Джонсон отримав знижку на подорожі українськими поїздами. Він виклав фото зі свіжою картою лояльності "Укрзалізниці" номер 001. Її напередодні відправила політику сама компанія. Джонсон поки що перший і єдиний власник карти. Програму лояльності перевізник ще не запустив.

Прогнози на наступні шість місяців війни опублікував The Guardian:

  • Війна, ймовірно, триватиме принаймні рік, але фактично зайшла в глухий кут, і її інтенсивність зменшується. Весна може бути часом для нового наступу — кожна сторона захоче поповнити запаси та підготуватися до того, що, ймовірно, стане ще одним сезоном війни.
  • Україна хотіла б повернути собі Херсон, але поки що в неї недостатньо можливостей, щоб відтіснити рф. Київ змінив свою стратегію на завдання далекобійних ракетних ударів та зухвалі рейди спецназу на російські бази в глибокому тилу.
  • Зима прискорить нову кризу біженців та створить можливість для тих, хто зможе підготуватися найкраще.

Приємного мало, але це поки що тільки прогнози, які спираються на сьогоднішню ситуацію, яка ще може змінитися. Нагадаємо, пів року тому всі, крім України, були впевнені, що росія "візьме Київ за три дні".

Baykar вчергове заявив про неможливість постачання бойових безпілотників Bayraktar росії. Гендиректор турецької компанії Халюк Байрактар ​​в інтерв'ю ВВС сказав, що його компанія "цілком на боці України" і "ніщо не затьмарить співпрацю з Україною, незалежно від того, яку суму буде запропоновано".

Військовий комітет НАТО збереться 16-18 вересня у Таллінні — вперше за участі Швеції та Фінляндії, які ще не є членами альянсу. Зустріч стосуватиметься виконання рішень, ухвалених на саміті НАТО в Мадриді щодо потенціалу стримування та оборони Альянсу, — повідомляє пресслужба альянсу.

Індія вперше виступила проти росії з українського питання на майданчику ООН — країна проголосувала за дозвіл президенту України Зеленському виступити в Раді Безпеки ООН.

Що там на росії?

На росії невпинно "працюють" нащадки стукачів сталінських часів. Роскомнагляд повідомив, що за пів року росіяни написали 144 835 доносів одне на одного, більша частина — "через фейки про дії російської армії в Україні".

росія вже отримала від Ірану "сотні" безпілотників, які можуть застосувати в Україні, — дізналася Associated Press. За даними розвідки, дрони готові до використання, проте чи застосовувалися вони в Україні — поки що невідомо. Крім того, офіційного підтвердження інформації про закупівлю дронів в Ірану досі немає.

А що чутно про російських посіпак?

ЗСУ вночі вдарили по позиціях орків в окупованій Кадіївці (Стаханов). Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив інформацію, повідомивши, що внаслідок удару "двохсотими" стали 200 рашистів.

лукашенко, який ще позавчора бажав Україні "мирного неба", сьогодні заявив, що білоруські літаки Су-24 переобладнані для того, щоб вони могли нести ядерну зброю.

лукашенко, який ще позавчора бажав Україні "мирного неба", сьогодні заявив, що білоруські літаки Су-24 переобладнані для того, щоб вони могли нести ядерну зброю.

У тимчасово окупованій Кадіївці на Луганщині наші військові знищили базу рашистів у готелі "Донбас". За попередніми даними, ліквідовано щонайменше 200 військових повітряно-десантних військ рф. У готелі "Донбас" росіяни базувались з 2014 року.

Після серії вибухів в окупованому Криму росія, схоже, вирішила вивести свої винищувачі з півострова, — повідомляє Business Insider із посиланням на секретний звіт НАТО. За їхніми даними, Збройні сили росії вже перекинули десять своїх винищувачів із Криму на територію рф. Окупанти побоюються наступних атак на півострові. Також, згідно зі звітом, система протиповітряної оборони окупантів погано виявляє безпілотні апарати.

Російський брехунець

Слова шойгу про сповільнення наступу російської армії через прагнення уникнути втрат серед мирного населення — брехня. Через погані темпи просування він зняв з посад уже шістьох генералів, а причини поганих темпів — у низькій ефективності зс рф та запеклому опорі ЗСУ, — такі висновки зробила британська розвідка.

Санкціями по агресору!

Чехія запропонує країнам Євросоюзу повністю скасувати спрощений порядок видачі шенгенських віз громадянам рф і Білорусі. Пропозицію розглянуть на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в Празі наступного тижня. У разі вжиття цього заходу кількість документів, необхідних для туристичної візи, зросте, консульський збір збільшиться з 35 до 80 євро, а заявки розглядатимуть довше.

Норвегія приєдналася до сьомого пакету санкцій Євросоюзу проти росії, — повідомило МЗС країни. Пакет обмежень ЄС, ухвалений 21 липня, офіційно включили до норвезького законодавства. Сьогодні рішення набуло чинності.

Життя з урахуванням бойових дій

Хода вірян УПЦ московського патріархату

З Хмельниччини до Почаївської лаври, що в Тернопільській області, рухаються 5 тисяч вірян УПЦ московського патріархату. У поліції заявляють, що колона рухається неорганізовано, і всі заклики поліцейських не йти люди ігнорують. Митрополит Онуфрій сказав, що не благословляв цю ходу, хмельницький владика теж відмовився брати на себе відповідальність. "Ми цих людей по полях виловлювали. Вони бігли на прорив. Це не контрольована маса", — повідомив очільник Тернопільської ОВА Володимир Труш. Що робити з цією "масою", серед якої дуже багато чоловіків міцної статури, які можуть бути замаскованими диверсантами, ніхто не знає.

ДСНС разом із державною ІТ-компанією "Інфотех" запустила мобільний застосунок "Розмінування України". За його допомогою можна повідомляти рятувальників про знайдені вибухонебезпечні та підозрілі предмети. За повідомленням МВС, застосунок дозволяє переглянути мапу територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами.

Чипси Lay's зі смаком борщу

Нічого особливого… просто чипси зі смаком українського борщу в Гонконгу. Наш борщ смакує всім і всюди!

Пес Патрон UAnimals

Пес Патрон стає директором департаменту комунікацій UAnimals. "Ми вже неодноразово взаємодіяли з легендарним псом Патроном, який розігрував для нас свій мерч, а потім на свій день народження зібрав для порятунку тварин аж 261 470 грн! Ми зрозуміли, що Патрон уже далеко не волонтер організації UAnimals, а повноправний член нашої команди", — повідомив засновник UAnimals Олександр Тодорчук. 

Прем'єр-міністр Шмигаль запевнив, що митний безвіз із ЄС запрацює вже цього року. "Митний безвіз" — це швидше переміщення товарів між країнами Європейського регіону, менше бюрократії на митниці, менше можливостей для зловживань та обмін даними з сусідніми митницями в режимі реального часу.

Київ і область

Пам'ятний знак силам Тероборони

На честь воїнів-добровольців, які першими стали на оборону міста Ірпінь і зробили все, аби вигнати ворога з півночі Київщини, міська влада встановила перший в Україні пам'ятний знак Силам Територіальної оборони Збройних Сил України. 

Київська міська рада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов'язані з росією та радянським минулим. Так, наприклад, вулицю Маршала Малиновського перейменували на вулицю Героїв полку "Азов", а вулиця Пітерська стала Лондонською.

184 день війн

На київському залізничному вокзалі затримали пасажира з гранатою, примотаною до тіла. Стати пасажиром поїзда йому так і не вдалося, у поліції кажуть, що затриманому тепер загрожуватиме до семи років ув'язнення.

У Києві пройде виставка картин, згенерованих штучним інтелектом. Усі картини, які можна буде там побачити, будуть присвячені темі порятунку українських дітей, котрі постраждали від війни з росією.

У Києві можуть запровадити обов'язкову евакуацію з окремих районів, — говорить директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міськадміністрації Роман Ткачук. "Зараз ми, за потреби, починаємо тренування цих евакуаційних комісій і чудово розуміємо, як проводитимемо евакуацію того чи іншого району або всього міста. Ми розглядаємо варіанти аж до примусової евакуації, система має бути готовою до цього".

Донеччина і Луганщина

184 день війн

У Слов'янську окупанти продовжують нищити цивільну інфраструктуру. Черговий ранковий обстріл Слов'янського хімтехнікуму стався сьогодні, 26 серпня. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Вадим Лях. Внаслідок влучення будівля навчального закладу зазнала значних руйнувань. На щастя, обійшлося без жертв.

У Краматорському районі загарбники поцілили в школу в Миколаївці. Крім того, у Миколаївці обстрілами пошкоджено 5 житлових будинків, — повідомив Павло Кириленко, Донецька ОВА.

У Сіверську вночі теж були прильоти — пошкоджено 4 будинки, у тому числі один зазнав прямого влучання.

За 25 серпня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Сіверську та Зеленопіллі. Ще 6 людей отримали поранення, — розповів Павло Кириленко.

184 день війни

Інфраструктура Маріуполя відкочується в занепад, — повідомляє мер міста Петро Андрющенко. Мешканці Кальміуського району вимушені долати кілометри, аби набрати питну воду в річці. Приморський район, більшість Лівобережного району, с. Волонтерівка та с. України Кальміуського району та майже весь сектор приватної забудови не мають доступу ані до води, ані до електрики. "Час казок добігає кінця. Окупанти майже досягли критичної точки, коли поверхневі ремонти для створення ілюзії відновлення перестають працювати", — констатує Андрющенко.

У Маріуполі продовжуються пожежі, що викликають сильне задимлення. Пожежа розпочалася вчора в мікрорайоні Східний. Її не могли загасити через відсутність води. Так полум'я почало поширюватися від вулиці до вулиці. Місто затягнуло димом. Ситуацію ускладнила вітряна погода, яка сприяє поширенню вогню.

Харківщина

Армія окупантів вночі 26 серпня завдала удару по освітньому закладу в Дергачах. Внаслідок цього загинула жінка, чоловік отримав поранення, — повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов. За інформацією прокуратури, росіяни вдарили по місту ракетою "С-300".

Російська армія зі ствольної та реактивної артилерії обстріляла не менше 13 населених пунктів у Харківській області, — інформує Генштаб ЗСУ вранці 26 серпня. Окупанти продовжують залучати безпілотники для повітряної розвідки та коригування вогню.

СБУ затримала за статтею "державна зрада" начальника Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. 

Російські окупанти безуспішно висувалися у бік Карнаухівки і намагаються відновити наступ на Барвінкове, — повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Сумщина

За день росіяни зі своїх територій випустили по громадах Сумщини понад 100 різних боєприпасів, — повідомляє Дмитро Живицький, Сумська ОВА. У Великописарівській громаді згоріла хата мирних мешканців, пошкоджені господарські споруди та згоріло заготовлене сіно. Використовували запалювальні боєприпаси на території Шосткинського району.

Сумська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно голови Середино-Будської громади Олександра Гена. Його обвинувачують у державній зраді та незаконному переправленні людей через кордон.

Дніпропетровщина 

184 день війн

Ніч в області з дев'ятьма обстрілами. Від ворожого вогню потерпали три райони — Нікопольський, Синельниківський та Криворізький.

А це Чаплине, де від ракетного удару рф загинули 25 людей, у тому числі двоє дітей 6 та 11 років.

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Зеленодольської громади поранено 63-річну жінку. Про це повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. У громаді пошкоджено два приватні житлові будинки, в одному дачному будинку сталася пожежа. Також зачепило виробничі будівлі підприємства.

Також, як йдеться у повідомленні, обстріляли Покровську, Червоногригорівську та Марганецьку громади Нікопольського району. Є пошкоджені будинки, але без постраждалих.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

Якщо на Запорізькій АЕС станеться катастрофа, окупанти спробують врятувати своє керівництво. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі каналу "Апостроф": "Десять хімічних лабораторій знаходяться на території одного з лікарняних закладів Мелітополя. Вони, на нашу думку, завезені для того, щоб якщо відбудуться радіаційні викиди на ЗАЕС, врятувати своїх офіцерів, генералів. А про цивільне населення, звичайно, вони не думають". 

В окупованому Бердянську висадили в повітря машину гауляйтера з місцевого ДАІ. Як повідомляють місцеві ЗМІ, вибух стався біля оздоровчого центру та в результаті постраждав "заступник начальника поліції" Олександр Колесніков. Його з осколковими пораненнями відвезли до лікарні.

Звідти зрадник Колесніков і відправився прямо на концерт до кобзона.

Мер Мелітополя повідомляє про чергову "бавовну" на складах окупантів на території Новобогданівської ОТГ. "Мешканці громади чули кілька вибухів, зараз спостерігається задимлення", — розповів він.

 Херсонщина

Херсон — це Україна

У Херсоні окупанти намагаються зібрати потрібну кількість для проведення "референдуму", але зазнають фіаско. Виявилось, що лише 5% херсонців готові прийти на так звані "виборчі дільниці". І це з огляду на те, що 70% мешканців уже покинули місто. Наразі в Херсоні колаборанти групою з двох-трьох жінок під приводом підключення до світла та газу проводять перепис населення для встановлення реальної кількості людей у ​​місті.

Офіс Генпрокурора повідомив про підозру у шпигунстві співробітнику фсб рф. Він залучив до цієї діяльності заступника начальника відділу та резервіста управління СБУ в Херсонській області. Таємні дані збирали протягом трьох років. Наразі співробітник фсб та резервіст перебувають у розшуку. Щодо співробітника СБУ справа передана до суду. Його судитимуть за державну зраду.

На Херсонщині окупанти з 1 вересня відкривають менше чверті шкіл. Призначена росіянами "влада" області заявляє, що з вересня відкриється 91 школа. (Тоді як до вторгнення рф у регіоні працювали 417 шкіл). Як повідомив "тво голови адміністрації" Херсонської області єлісєєв, навчальну програму буде повністю інтегровано з російською, для цього в область ввезли 600 тисяч російських підручників. Повзуча окупація продовжується.

Для своєї пропаганди у Херсоні росіяни вкрали фото українських дітей. Про це стало відомо з допису в Instagram фотографині Анни Пасічник. "У травні робила серію фотографій з моїм сином та його найкращою подругою на рапсовому полі на Київщині в улюблених вишиванках, з прапором України. Фото зроблені з великою любов'ю до України, до нашої культури… Що робить раша? Бере фото моїх щасливих діток у вишиванках, підло фотошопить свій кривавий брудний прапорець, пише брехливий, ненависний лозунг і вішає в Українському Херсоні банер, від якого хочеться, вибачте, блюванути…" — написала жінка. До речі, напис на банері вже трохи підправили херсонські партизани.

Сьогодні Хаймарси знову "помацали" Антонівський міст. Місцеві пабліки публікують відео "прильотів". російських окупантів продовжують відрізати від постачання.

Сьогодні великий "врожай" на Херсонщині:

  • точкове влучення в базу у Херсонському районі. База мінус.
  • точкове влучення у склад БК у районі Чорнобаївки. Також попередньо є прильот у військову частину де базувалися росіяни.
  • точкові влучення у Антонівський міст. Щодо наслідків інформація уточнюється.
  • вночі були прильоти по Дар'ївському мосту. Він виведений з ладу.
  • вранці було завдано ударів по базуванню  рашистів поблизу Високопілля.
  • влучення в склад БК у Новій Каховці.

ЗСУ працює.

Миколаївщина 

Віталій Кім розповів про ситуацію в області:

  • Вночі, 26 серпня, близько 03:30 у Миколаєві лунали вибухи. Інформація уточнюється.
  • 25 серпня, о 14:25 обстрілів зазнало с. Лупарево Галицинівської громади, внаслідок чого виникла пожежа господарчої споруди. Без постраждалих.
  • У Баштанському районі другу добу поспіль обстрілюються села Широке і Червона Долина Широківської громади. Влучання були переважно за межами населених пунктів, пошкоджено дві сільгоспбудівлі домогосподарств. Постраждалих немає.
  • Ввечері, 25 серпня, орієнтовно о 18:10 були обстріли смт Березнегувате. За інформацією ОК "Південь", удар був завданий реактивними системами залпового вогню "Ураган". Влучання по сільськогосподарських площах. Без жертв.

Одещина 

Через шторм російська армія скоротила кількість ракетоносіїв у Чорному морі з чотирьох до двох: одного надводного і одного підводного. Напоготові вони мають 12 "Калібрів", — повідомило ОК "Південь".

Захід України

Писанка з уламків збитої російської ракети

Військові авіаційної комендатури подарували Музею писанкового розпису у Коломиї авторську писанку з уламків збитої російської ракети. Таких писанок з уламків ракет є лише п'ять.

Мер Львова Садовий анонсував фактично 100% готовність до опалюваного сезону, але звертає увагу й на можливі надзвичайні ситуації. 100% готовність — це якщо не виникне проблем з газом та електрикою. А якщо ж вони будуть, то у Львові анонсована наявність 10 500 пунктів обігріву в житлових будинках.

Мова йде про укриття, у яких повинні бути встановлені печі для обігріву. "Буржуйки" у закладах бюджетної, соціальної сфери встановлюватиме місто, в будинках — керуючі компанії/ОСББ. "Теплоелементи" та дрова повинні бути в укриттях вже до 1 жовтня. За відсутності печей для обігріву після цієї дати — слід телефонувати на гарячу лінію міста.

У центрі Львова біля оперного театру вночі обвалився історичний будинок. Люди почули незвичний шум в будинку за адресою пр. Свободи, 23, подзвонили в поліцію, їх встигли евакуювати. Загалом евакуювали 12 людей, 1 дитину. У підсумку повністю завалило одну квартиру, ще дві — частково. Також зруйновано 2 нежитлових приміщення. Імовірною причиною обвалу в міській раді назвали реконструкцію в сусідній будівлі на проспекті Свободи, 21. Законність цих робіт встановлюють.

1
91

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: