fbpx
Сьогодні
08:40 13 Лют 2022

Захід не чинить "належного тиску" на Україну: поскаржився Путін Байдену

Фото ТСН

Помічник президента РФ Юрій Ушаков розповів деталі телефонної розмови Володимира Путіна із президентом США Джо Байденом

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на Ушакова.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден ввечері 12 лютого зателефонував своєму російському колезі Володимиру Путіна.

Президенти більше години говорили по телефону.

За словами Ушакова розмова була збалансованою та діловою, її запросила американська сторона на тлі істерії та нагнітання ситуації по Україні.

Як повідомив помічник президента, Путін розповів Байдену, "як Київ саботує мінські угоди". А також звернув його увагу на те, що Захід "не здійснює належного натиску" на Київ.

"(Путін – УП) звернув увагу на небезпеку мілітаризації України, її накачування сучасною зброєю, чим цілеспрямовано займаються західні країни, тим самим заохочуючи можливі провокації українських силовиків як щодо Донбасу, так і щодо Криму", заявив помічник.

У Путіна додали, що "навколо пересування російських військ російською ж територією не перший місяць нагнітається напруженість, а в останні дні та години ситуація доведена до абсурду. Президент РФ не розуміє навіщо це робити.

Ушаков також повідомив, що у Росії завершили міжвідомче опрацювання дій у світлі відповіді НАТО та США на російські пропозиції. Відповідь буде надіслана найближчим часом до США та НАТО щодо гарантій безпеки.

Помічник президента наголосив знову, що розширення НАТО загрожує прямим протистоянням альянсу з Росією.

За словами Ушакова, "Путін нагадав Байдену, що у 2000-х відбулася деградація відносин двох країн. Байден же заявив, що США та Росія і зараз конкуренти, але мають робити все, щоб уникнути найгіршого сценарію по Україні".

У Путіна також заявили, що Байден очікувано згадав можливі санкції в контексті України, але акценту на цьому не було.

Довідка.

 Як повідомляла Рубрика, 12 лютого Макрон та Путін понад півтори години обговорювали телефоном загрозу вторгнення РФ в Україну.

Нагадаємо, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може напасти на Україну, не чекаючи на завершення Олімпійських Ігор у Пекіні.

США вважають загрозу нападу РФ на Україну реальною. За даними The New York Times, Росія сконцентрувала біля кордонів України приблизно 70 відсотків військового угруповання, яке може здійснити вторгнення на українську територію.

Більше десятка країн світу рекомендували своїм громадянам не їздити до України або залишити її територію через загрозу вторгнення Росії.

Натомість Європейський Союз заявив, що не планує евакуації свого персоналу і продовжує діяльність у звичному режимі.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс та голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявили, що залишаться у Києві попри рекомендації виїхати з країни на тлі загрози вторгнення Росії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: