fbpx
Сьогодні
Колонка 20:47 30 Чер 2020

Е-освіта: чому це гра в довгу

Відразу кажу, що це моя особиста думка, яке може збігатися, може не збігатися з думкою МінЦифри.

Сьогодні йде дискусія про швидкий перехід на дистанційне та електронне навчання. Давайте скажу коротко, а потім поясню. Швидко не вийде. B створить більше шкоди, ніж користі, говорячи про школи.

Чому?

  1. Школи мало обладнані комп'ютерами і багато хто не має достатнього доступу в інтернет (не в кабінеті директора, а з вільним доступом для всіх вчителів)
  2. Немає достатнього рівня цифрової грамотності у всіх вчителів, на яких поклали б зобов'язання.
  3. Немає матеріалів для навчання, а переклад своїх звичайних уроків онлайн вимагає і гарного вміння користуватися комп'ютером, і реально набагато більше часу.
  4. Немає єдиного середовища навчання і стандартів, і так вийде, що один урок у Zoom, другий у Skype, третій у Teams і це хаос для всіх.
  5. Немає середовища електронних щоденників і вміння та навички користуватися ними. Є у деяких школах, але у меншості. І поки не скасували вимогу вести вручну частину звітів, це подвійна робота.
  6. Не можна покласти на батьків, які працюють, ще й зобов'язання вчити дітей вдома крім роботи. З багатьох причин.
  7. Дуже важливий фактор спілкування. І це діти. Навіть з дорослих, коли тільки онлайн навчання, приблизно тільки 20% закінчують курс. Це з дорослих, які свідомо вибрали цікавий курс. Бракує спілкування з викладачем, можливості задати питання в своєму темпі, структури. А. тепер уявіть дітей на нудних для них уроках…
  8. Спілкування, спілкування, контроль і мотивація, якої дуже не вистачає дистанційно. І також школа, це розвиток соціальних скілів.

Тобто так — звичайно, варто поетапно починати переходити і на підтримку звичайного навчання, на електронне, але почати з базової готовності:

  • доступ до інтернету і забезпечення всіх вчителів достатнім доступом в інтернет. Як на мене, навіть навчання вдома
  • навчання цифрової грамотності на однаковому і достатньому рівні всіх вчителів, які повинні користуватися рішеннями. І тестування, що є достатні навички
  • створення одного середовища електронного щоденника та уроків за принципом Prozorro і eHealth — центральний компонент, де зберігається інформація і інтерфейси різних систем
  • єдині матеріали навчання і середовища підтримки один одного для вчителів
  • пілотні регіони

Це як мінімум, і потім можна починати говорити про повний перехід.

Приклад найбільш електронної країни Естонії. Більше 10 років — і у всіх школах електронні щоденники, усюди забезпечений доступ до інтернету, комп'ютери і т.д., і ось реально не вийшов перехід на повноцінне е-навчання. Різні середовища навчання, не було підготовки вчителів також викладати через інтернет, єдиних матеріалів. І це одна з найбільш електронних країн.

Реально я вважаю, що готовності у нас ще немає і повний перехід створив би восени більше хаосу, ніж користі.

1971

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: