fbpx
Сьогодні
Колонка 19:15 07 Лют 2023

IT – єдина індустрія, яка зросла у 2022 році: чому радіти зарано

ІТ стало єдиною сферою експорту, яка виросла попри повномасштабну війну. Ба більше, минулоріч тех-галузі вдалося виручити на експорті  рекордну суму за всі роки незалежності. Водночас, радіти зарано. Ймовірність такого феномену на другий рік війни – мінімальна. 

  • Рекордна сума, але мінімальний ріст

За даними НБУ, експорт комп'ютерних послуг у 2022 році склав майже половину в структурі всього експорту, а  виручка IT-послуг зросла на 5,85% і принесла $7,3 млрд. Це на $406 мільйонів більше, ніж у 2021 рік. Для Кластера такі дані не є неочікуваними. Ще влітку ми підготували дослідження IT Research Resilience, в якому передбачали різні сценарії розвитку подій: від оптимістичного у $8,5 млрд  до песимістичного у $7,2-7,5 млрд. За підсумками року бачимо, що справдився гірший сценарій. 

Крім того, позаторік, у період пандемії коронавірусу та локдаунів, зростання було аж 38%. Відтак, попри дійсно високі показники у 2022 ріст був мінімальним. 

  • Наслідки блекаутів

Уже другий місяць поспіль обсяг експортної виручки IT-послуг зростає, попри 

регулярні масовані удари росії по енергетичній системі, яка несе багатогодинні відключення електроенергії. За грудень 2022 експортна виручка збільшилася на рекордні 29,5%, у порівнянні з листопадом 2022 і принесла на $171 млн більше.  Це свідчить про швидку адаптивність галузі. Водночас, відсутність стабільного енергопостачання вплинуло на прибутковість IT-компаній. Адже вони були змушені у короткий термін інвестувати у автономність своїх офісів і закупити генератори, старлінки, системи накопиченні енергії тощо. 

Ймовірно перші наслідки блекаутів ми зможемо побачити у I-II кварталі 2023 року. Зокрема, це відіб'ється і на обсягах експорту, які скоріш за все почнуть знижуватися. Іноземні клієнти, зважаючи на специфіку роботи, не можуть одразу припинити співпрацю з українськими компаніями, адже у контрактах прописані терміни розірвання. Зазвичай такі процеси не відбуваються за кілька днів. Відповідно, якщо частина іноземних замовників і прийняли рішення вийти з українського ринку, то лише весною, ми зможемо проаналізувати зміни.

  • 2023 може стати найгіршим роком для IT з часів незалежності

За майже рік війни накопичилася низка невирішених питань, які негативно впливають на динаміку IT-експорту. У 2023 році, ймовірно, ефект від цього буде більш відчутним. 

Серед таких невирішених питань них – досі не вирішене питання короткострокових відряджень за кордон для чоловіків, які займають ключові посади у компаніях. Ініціативу "єВідрядження" призупинено. А згідно з оновленою процедурою бронювання військовозобов'язаних, не всі топ-менеджери зможуть потрапити під критерії бронювання, а відтак і мати змогу виїжджати за межі України у бізнес цілях.

Іноземні компанії і так почали обережніше укладати контракти з українськими вендорами, а без особистого контакту завоювати довіру ще складніше. Крім того, для залучення клієнтів та пошуку партнерів, українському бізнесу потрібно брати участь у виставках, роуд-шоу, бізнес-форумах тощо. 

Наступний фактор: процедура бронювання, яка не до кінця відповідає специфіці галузі. Львівський IT Кластер вітає Кабмін з тим,  що постанова про оновлену процедуру бронювання прийнята. Але ми переконані, що потрібно і надалі працювати над її доповненням, щоб вона працювала для потреби всієї індустрії.

Зокрема, постанова поки що немає рішення для гіг-контракторів і ФОПів, які складають 88% українських IT-спеціалістів. Весь час до ухвалення постанови, Кластер активно працював з профільними міністерствами над покращенням процедури. І зараз  асоціація залишається в тісному контакті з профільними міністерствами та  обласними військовими адміністраціями, щоб спільно побудувати механізм, який буде оптимальним і для держави, і для IT-галузі.

Якщо ж ці проблеми так і залишаться невирішеними, скоріш за все у 2023 році на нас чекає перший за роки незалежності України рік, коли обсяг експорту IT не покаже росту в порівнянні з минулим роком.

2457

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: