fbpx
Сьогодні
Колонка 19:41 28 Бер 2023

Світові тренди корпоративних заходів у метавсесвіті

English version here

Сучасна індустрія метавсесвіту розвивається шаленими темпами. Згідно з останнім звітом Statista, до 2030 року світовий дохід метавсесвіту складе 490 мільярдів доларів. Деякі аналітики припускають, що обсяг ринку сягне до 1,7 трильйона доларів за той самий проміжок часу. 

Цей віртуальний світ вже активно використовується різними організаціями. Хтось розвиває електронну комерцію, залучаючи метавсесвіт як торговий майданчик, хтось – геймінг чи освіту. Але одним з найпопулярніших форматів використання метавсесвіту наразі є проведення корпоративних заходів. 

Які корпоративні заходи можна проводити в метавсесвіті

Метавсесвіт пропонує адаптивний простір, де можна проводити заходи різного формату для різних аудиторій. Він занурює гостей та надає їм можливість взаємодіяти один з одним та цифровими об'єктами в реальному часі. Говорячи простіше, люди в якомусь сенсі стають героями онлайн-гри, де вони вільно пересуваються, спілкуються з іншими учасниками, створюють аватари (тривимірні віртуальні фігурки, що презентують користувача) й так далі. Завдяки цьому з'являється відчуття єдності та залученості. 

Наразі існує безліч метавсесвіт-платформ, які можна використовувати для організації корпоративних заходів. Наприклад, Townhall Space від Party.Space пропонує набір шаблонів для різних форматів віртуальних заходів в 3D-просторі з аудиторією від 10 до 1000+ гостей. Gather спеціалізується на проведенні заходів у 2D-кімнатах і дозволяє кастомізувати аватари. Важливим також є фактор доступу до платформ: якщо Townhall Space працює прямо у веббраузері, то для використання Spatial необхідно мати окуляри віртуальної реальності. Під час вибору платформи важливо розуміти, яке саме метавсесвіт-враження ви хочете отримати, і вже відштовхуватись від цього. 

Світові тренди корпоративних заходів у метавсесвіті

Townhall Space від Party.Space. Фото: Party.Space

Щодо конкретних прикладів заходів, які можна ефективно провести в метавсесвіті, найбільш популярними є:

  1. All-hands та Townhall meetings. Заходи для всіх працівників компанії, на яких топменеджмент ділиться новинами та оголошеннями із колегами, дуже зручно проводити в метавсесвіті. Більшість сучасних організацій мають співробітників в усьому світі. Звісно, зібрати всіх в одній офлайн-локації є не завжди можливим, тож інтерактивні зустрічі в метавсесвіті облегшують процес зборів та підтримують корпоративну культуру компаній. 
  2. Презентації нових продуктів. Демонстрація продукту компанії у метавсесвіті вразить ваших міжнародних партнерів та гостей, що конвертується в позитивні бізнес-результати. 
  3. Навчальні ініціативи. На метавсесвіт-платформах можна проводити тренінги, майстер-класи чи вебінари, надаючи учасникам імерсивний досвід навчання.
  4. Teambuilding-заходи. Метавсесвіт можна використовувати як майданчик для спілкування команди та покращення співпраці між її членами.
  5. Конференції, B2B-заходи. Конференція в метавсесвіті – найбільш інтерактивний онлайн-формат для такої події. Спікери презентують свої доповіді, виступаючи на віртуальній сцені. В той час як гості можуть ставити питання в чаті, не перериваючи промову. У деяких метавсесвіт-платформ є додаткові інструменти комунікації. Наприклад у Townhall Space гості можуть взаємодіяти з доповідачем за допомоги emojigun. Таким чином спікеру зручно спілкуватися зі слухачами та контролювати загальну атмосферу. 

Цей перелік звісно не є вичерпним, адже метавсесвіт пропонує локацію для проведення найрізноманітніших подій: від модного показу Dolce & Gabbana в рамках Metaverse Fashion Week, до TechGround конференції DXC Technology (Luxoft) у Party.Space. 

Сучасні тренди корпоративних метавсесвіт-заходів

№1. Використання метавсесвіту для освітніх і культурних заходів

Метавсесвіт стає незамінним компонентом освітніх та культурних активностей. При чому, цінність цього інструменту віртуальної реальності вбачають як HR-спеціалісти з метою розвитку корпоративної культури, так і представники бізнес-спільноти. 

Згідно з дослідженням 2022 року від Morning Consult, близько 3 з 5 технічних працівників вважають зручним використання метавсесвіту для навчання та професійного розвитку. Це свідчить про те, що цінність метавсесвіту як ефективного способу залучення співробітників і клієнтів зростає і буде зростати у найближчі роки.   

Наприклад, компанія Google провела тимбілдинг у метавсесвіті Party.Space. Зустріч команди пройшла в форматі Хеловін-вечірки, під час якої гості також взяли участь у віртуальному квізі. 

Світові тренди корпоративних заходів у метавсесвіті

Halloween-кімната в метавсесвіті Party.Space. Фото: Party.Space

Ведучим квізу був Кейн Ходдер, зірка фільму «П'ятниця, 13-е». А Novartis, міжнародна фармацевтична компанія, застосувала віртуальну реальність, щоб навчити своїх співробітників новітнім методам лікування лейкемії. 

№2. Залучення штучного інтелекту

За останні роки технологія штучного інтелекту (ШІ) значно просунулася вперед. Сьогодні весь світ захоплено обговорює ChatGPT – чат-бот зі штучним інтелектом від OpenAI. За два місяці від дня запуску аудиторія активних користувачів чат-бота перевищила 100 мільйонів, що стало історичним рекордом серед інтернет-додатків у світі. 

Технологія штучного інтелекту стала більш доступною та легкою для інтеграції у віртуальні події. Вона трансформуює спосіб їхнього проведення та створює унікальний досвід для відвідувачів. Одним з основних застосувань ШІ під час метавсесвіт-заходів є можливість персоналізації контенту, або технологія Generative AI. За її допомоги організатори можуть аналізувати поведінку відвідувачів та адаптувати віртуальний простір в реальному часі до їх вподобань. Таким чином, гарантується високий рівень залученості аудиторії, адже вона отримує кастомізоване метавсесвіт-враження. 

Команда Party.Space наразі також працює над новим інноваційним продуктом – віртуальна кімната для нарад з інтегрованою функцією Generative AI. На ринку є багато аналогів переговорних кімнат, але ніхто не поєднував метавсесвіт і ШІ таким чином. Користувачі нашої платформи зможуть контролювати настрій зустрічі та змінювати скайбокс за допомогою зображень, створених ШІ. 

ШІ також може бути залучений з метою покращення взаємодії з користувачем за допомоги virtual assistants (віртуальних помічників). Ці помічники здатні керувати процесом реєстрації, планувати зустрічі, відповідати на запитання учасників, забезпечувати переклад в реальному часі та багато іншого. 

№3. Надання переваги персоналізованим метавсесвіт-враженням 

У метавсесвіті існує два типи платформ: закриті та відкриті. Закриті платформи зазвичай належать одній організації, яка їх контролює. Доступ до них має обмежена група користувачів. Відкриті ж платформи доступні будь-кому і зазвичай побудовані з урахуванням стандартів, які забезпечують вільну взаємодію з іншими майданчиками. 

На початку розвитку метавсесвіту, відкриті платформи, такі як Decentraland і Sandbox, користувалися шаленою популярністю. Вони стали одними з перших місць, де люди експериментували з можливостями віртуальних світів. Ці платформи дозволяли відвідувачам створювати власні аватари, досліджувати нові місця та взаємодіяти з іншими користувачами. Але сьогодні ми бачимо, що із стрімким розвитком метавсесвіту виріс попит на більш керований і персоналізований досвід. Зараз люди та компанії шукають способи використання метавсесвіту для створення унікальних вражень за конкретним запитом, чого неможливо досягти на відкритих платформах. 

І наостанок

Метавсесвіт – це майбутнє корпоративних заходів. Якщо ви хочете виділятися на перенасиченому ринку, організовувати ефективні, інтерактивні метавсесвіт-події, важливо знати останні тенденції у цій сфері. Від створення контенту на основі штучного інтелекту до персоналізації досвіду – можливості безмежні. Той, хто адаптується та впроваджує інновації, отримає круті результати.

749

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: