fbpx
Сьогодні
Колонка 20:46 25 Кві 2023

Залишатися конкурентними: 5 причин, чому IT-бізнесу потрібні зарплатні дослідження

Повномасштабна війна, і, як результат, масові релокації, зимові блекаути, постійні ракетні удари негативно впливають на бізнес-клімат в Україні. Окрім цих факторів на IT-галузі також відбивається світова рецесія. Усе це призвело до того, що ринок кандидата перетворився на ринок роботодавця. Компанії повинні бути готові до змін та швидко реагувати на нові тенденції, щоб зберегти свою конкурентоспроможність, а отже розвиватись та зростати попри кризу та виклики часу. Для цього  важливо правильно сформувати HR-стратегію, вміти грамотно балансувати між менеджментом талантів та формуванням належної пропозиції для клієнтів. І у цьому допоможуть зарплатні дослідження. Є щонайменше 5 причин, чому бізнесу особливо потрібні такі дані вже в цьому році. 

Найм найкращих спеціалістів

Успіх бізнесу це перш за все люди. Міжнародна компанія McKinsey & Company провела дослідження, як на прибутки бізнесу впливають висококваліфіковані працівники. З'ясувалося, що компанії, що мають у своєму штаті більш професійних фахівців зазвичай досягають більшої рентабельності. Згідно з їхніми даними, компанії, у яких працюють понад 30% досвідчених спеціалістів при правильному управлінні талантами, можуть збільшити свої прибутки мінімум на 10%.

Аналіз даних про діапазони зарплат для різних груп професій, які відповідають тенденціям на ринку, допомагають створити найкращі пропозиції та захантити топ-кандидатів за оптимальну винагороду, як для фахівця, так і для компанії.  

Утримання талантів 

Зарплатні дослідження це також можливість знайти та мінімізувати розриви у розмірі винагород та забезпечити тривалу співпрацю з висококваліфікованими фахівцями. Однією з причин звільнення спеціалістів є недостатня оплата. Це підтверджують і дані дослідження міжнародної консалтингової компанії Korn Ferry.  Вони опитали понад 5 мільйонів людей зі 110 країн світу і з'ясували: 57% працівників йдуть з компанії через низьку винагороду. 

Водночас, прямі витрати на заміну фахівця можуть складати від 50% до 200% його річної компенсації. Про це йдеться в дослідженні Global Talent Trends від американської консалтингової фірми Mercer. Ця цифра може відрізнятися, адже залежить від багатьох факторів, як-от галузь, рівень посади чи ситуація на ринку праці. Але висновок один: втримати спеціаліста дешевше, ніж його замінити. 

Крім того, останні дослідження доводять, що плинність кадрів напряму впливає на фінансову стійкість компанії і її здатність досягти поставлених цілей. В Університеті Північного Іллінойсу підрахували, що компанії з постійним потоком працівників приносять в 4 рази менше прибутку. Крім того, наслідки втрати фахівця можуть бути відчутними ще два роки у середньому саме стільки потрібно, щоб новачок увійшов у роль. 

Порівняльний аналіз

Хорошою звичкою для будь-якої компанії повинен стати регулярний моніторинг ринку зарплат. Завдяки якісним зарплатним дослідженням компанії можуть порівняти свої компенсаційні пакети з пакетами інших гравців на ринку,  і переконатися, що вони пропонують конкурентоспроможні винагороди. Адже переманити хорошого фахівця на вигідніші умови, інколи навіть пропонуючи компенсацію вище ринкової, звична справа для хедхантерів. Щоб цього уникнути потрібно знати, за що і скільки платять компанії, що працюють з вами на одному ринку. 

На запит тех-спільноти команда Львівського IT Кластера запустила проєкт IT Research: Salary Report. На відміну від більшості зарплатних досліджень, які в основному виходять раз на рік, команда Кластера готує звіт раз у півроку. А час очікування між стартом збору даних та формуванням готового документу лише 2,5 місяці. Це дозволяє компаніям отримувати оновлену інформацію впродовж року після salary review ринку. 

Аргумент при переговорах

Доступ до зарплатних даних допомагає HR-менеджерам зрозуміти, чи відповідає рівень винагороди посаді та досвіду спеціаліста. А також вибудовувати прозору та зрозумілу систему грейдів. На її основі простіше пояснити працівникам, що їм потрібно зробити для підвищення. Наприклад, здобути певні навички чи покращити наявні. Це допоможе уникнути особистих образ, якщо працівникові аргументовано відмовлять у збільшенні зарплати. А також збільшить мотивацію працівників та поліпшить їхню продуктивність.

Для багатьох компаній актуальною проблемою під час пошуку нових спеціалістів є також те, що рівень очікувань кандидатів на 20-30% перевищує пропонований зарплатний діапазон. Зарплатні дані допоможуть перевірити, чи відповідають ваші компенсації реальній ситуації на ринку та оптимізувати ваші пропозиції. 

Планування витрат

Під час кризових ситуацій бізнесу доводиться боротися за свою життєздатність та продуктивність. При таких умовах планування витрат надзвичайно важлива складова успішного управління. Як я зазначала раніше, пошук нових працівників це доволі затратно. Тому, складаючи кошторис, варто враховувати витрати і на це. І тут теж в нагоді стане зарплатне дослідження. Адже завдяки таким даним буде простіше переглянути бюджети проєктів та скласти план найму.

Крім того, бувають ситуації, коли HR-менеджерам доводиться шукати людей на нові позиції для компанії. І відразу виникає питання: яку ж винагороду закладати в бюджет? Маючи на руках дані про діапазони компенсацій по ринку, ви з легкістю зможете запланувати витрати. Наприклад, IT Research: Salary Report містить детальний аналіз більше 100 посад ІТ-галузі, а також описовий профіль характеристик спеціалістів, які займають ці посади. Тому цей звіт здатний максимально задовольнити запит ейчарів чи менеджерів різних ланок. 

Підсумок

Зарплатні дослідження допомагають бізнесу правильно балансувати ризики та приймати більш зважені рішення на основі точних даних. Крім того, надійна аналітика здатна не лише зекономити компанії бюджет на найм нових працівників, а й при грамотному використанні допомогти підвищити рівень доходів. 

1404

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: