fbpx
Сьогодні
Колонка 17:35 02 Жов 2023

Технології на варті безпеки: як інновації в мобільних застосунках покращують безпеку поїздок на замовлення

Безпека є важливим аспектом нашого життя, який зазвичай ми сприймаємо як належність.  Я пам'ятаю один випадок, коли пізно ввечері донька-підліток моїх друзів поверталась додому, вперше самостійно скориставшись послугою замовлення поїздки. Батьки через застосунок відслідковували всю її подорож, знаючи точне місцезнаходження та поточну ситуацію. Ця проста ситуація знайшла відгук і в мене як керівника напряму замовлення поїздок компанії Bolt в Україні. Адже райдхейлінг – це  не лише надання послуги  перевезення, а ще й зобов'язання щодо довіри, відповідальності та безпеки. Це більш широкий спектр сервісу – від безпеки пасажирів до верифікації водія, від захисту даних до безпеки дорожнього руху. Викликів безліч, і всі вони вимагають впровадження новаторських рішень.

Перевірка водіїв та рейтинг якості

Безпека починається з перевірки водіїв під час їх оформлення на роботу. Наприклад, для підключення до сервісу Bolt водій реєструється в застосунку та завантажує необхідні документи (посвідчення водія, документи на авто, страховий поліс), а також власне фото. Обліковий запис активується лише після того, як працівник компанії перевірить  їх. Але це ще не все. Водій на запит платформи має регулярно робити селфі для підтвердження своєї особи. Зокрема, протягом минулого кварталу Bolt блокує доступ до платформи водіям, які не пройшли face verification. 

Крім того, на багатьох платформах впроваджена система оцінювання водіїв. У Bolt у цій системі водій може мати оцінку від нуля до 100. Ураховуються не лише оцінки пасажирів, які отримав водій від своїх клієнтів, а й цілий комплекс різних факторів. Якщо оцінка водія опуститься нижче допустимих показників, то він спочатку отримає попередження, а потім його акаунт буде заблоковано, і цей водій не зможе виконувати поїздки.

Технології на варті безпеки: як інновації в мобільних застосунках покращують безпеку поїздок на замовлення

Врахування несумісності водія та пасажира

Система оцінювання в застосунку і водія, і пасажира дозволяє впровадити ще одну дуже зручну функцію Unmatching, яка дозволяє уникати небажаних контактів. Водій або пасажир мають можливість оцінити поїздку на «одиницю» та вказати причину такого оцінювання. Якщо це незадовільна поведінка водія чи пасажира, платформа більше не пропонуватиме їм спільних поїздок. Так, у червні цього року стоп-лист Bolt поповнився більш ніж 5 тисячами несумісних парами водій-пасажир. І хоча в 99,9 % це не було пов'язано з небезпекою, більше система не буде «зводити» цих людей разом.

Моніторинг у реальному часі та аналіз маршруту

Можливість поділитися деталями своєї поїздки з близькими та друзями – одна з найбільш затребуваних функцій безпеки. Кожен п'ятий пасажир Bolt активно користується цією функцією, особливо в пізній час або для тривалих подорожей.

Крім того, сама система теж автономно аналізує перебіг поїздки та дорожню ситуацію: якщо раптом машина довго стоїть на одному місці, а заторів чи якихось інших причин для цього немає, система надсилає повідомлення, щоб дізнатись, чи все в порядку з водієм.

Технології на варті безпеки: як інновації в мобільних застосунках покращують безпеку поїздок на замовлення

Системи аварійного відгуку

Кнопка SOS у райдхейлінгових застосунках стала важливою функцією. Універсальне впровадження системи аварійного виклику дозволяє пасажирам і водіям повідомити професійні служби в разі виникнення надзвичайної ситуації. У нашому випадку повідомлення отримає також команда безпеки Bolt, яка негайно відслідковуватиме ситуацію.

Збереження персональної інформації

Захист персональних даних і збереження конфіденційності є фундаментальними аспектами сучасних райдхейлінгових послуг. Інноваційні підходи, такі як анонімність взаємодії, шифрування даних та чітке дотримання політик конфіденційності, піднімають планку безпеки на новий рівень.

На практиці реалізація такого підходу виглядає так. Bolt, наприклад,  дає можливість телефонувати не з номера телефону, а безосередньо через застосунок. Така функція запобігає розповсюдженню номера телефону користувачів сервісу та можливому майбутньому сталкінгу. 

Технології на варті безпеки: як інновації в мобільних застосунках покращують безпеку поїздок на замовленняГендерні нюанси

Введення в мобільних застосунках райдхейлінгових сервісів опцій лише для жінок відображає ширший тренд до більш персоналізованих і чутливих до гендерних питань рішень. Так, наприклад, у Польщі доступна така послуга, як «Жінки для жінок». Вона передбачає, що жінки, які викликають авто, можуть просто в застосунку замовити машину з жінкою-водієм. Наразі Bolt розглядає можливість впровадження подібної категорії і в Україні. 

Регіональний контекст

Переважна більшість безпекових функцій райдхейлінгових платформ працюють у всіх країнах, де представлені сервіси, однак є й деяка регіональна специфіка. 

Наприклад, за замовчуванням водій Bolt не бачить, куди збирається їхати пасажир, допоки той не сяде в машину і не почнеться поїздка. В Україні цю функцію було відключено після початку повномасштабного вторгнення російської федерації, аби убезпечити водіїв і дати їм розуміння щодо ризикованості маршруту. 

Перелік новаторських рішень на цьому не закінчується. Всі платформи регулярно працюють над вдосконаленням свого сервісу. Взагалі, запровадження інноваційних та технологічних рішень у мобільних застосунках, які сприяють покращенню безпеки та комфорту поїздок на замовлення, має стати золотим обов'язковим стандартом і пріоритетом для всіх райдхейлінгових (та й не тільки) платформ, що прагнуть успіху. Це одна з головних конкурентних переваг таких сервісів, яку треба постійно розвивати. Аби краще задовольняти вимоги споживачів, необхідно не лише пропонувати знижки, зменшувати час подачі машини та поліпшувати зручність користування застосунків, а й дбати про безпеку пасажирів і водіїв.

156

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: