fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:05 28 Січ 2023

Картина 48-го тижня війни: Україна збирає "танковий кулак" для контрнаступу

Про передачу ЗСУ “Леопардів” та “Абрамсів” західними партнерами, черговий ракетний удар рф по інфраструктурі, бої під Бахмутом та Вугледаром, кадрові зміни у вищих ешелонах влади — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень.

English version here

Південний напрямок

У Херсонській і Миколаївській областях тривають важкі позиційні бої. Ворог тримає оборону на раніше зайнятих позиціях, намагаючись закріпитися на лівому березі Дніпра. Сили рф постійно обстрілюють підконтрольні Україні населені пункти з мінометів, артилерії, танків, авіації та руйнують цивільну, житлову та промислову інфраструктуру. Так рф хоче створити гуманітарну катастрофу в регіоні.

Триває боротьба за острови на Дніпрі поблизу Херсона, що зараз знаходяться в "сірій зоні". Пресцентр Об'єднаного командування "Південь" повідомив, що під час спроби ворожої ДРГ висадитися на один з так званих Потьомкінських островів, українські військові вразили легкомоторний цивільний катер, який окупанти привласнили й облаштували для військових цілей.

За повідомленнями росіян, війська окупантів начебто розпочали наступальні операції у Запорізькій області. Водночас керівник українського об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін заявив, що російські війська не проводять масштабних операцій на Запорізькому напрямку. 

"Лінія фронту змін не зазнала", – підкреслив Єрін.

Східний напрямок

Найгарячішим напрямком продовжує залишатися Донецький. Українські війська далі обороняють місто Бахмут. Його взяття залишається головною оперативною ціллю рф на цьому напрямку фронту. Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, попри ймовірно високу кількість вбитих і поранених, вважають аналітики Інституту вивчення війни. Вони зазначають, що українські сили ефективно стримують російські війська, тим самим стримуючи здатність рф вести наступальні дії на інших напрямках.

Після декількох тижнів запеклих боїв українські захисники повністю залишили невелике місто Соледар, що знаходиться північніше Бахмута. Наразі зайняті нові рубежі оборони. До жодних масштабних змін на фронті це не призведе. За повідомленням Міністерства оборони, захисники Соледара вчинили справжній подвиг. Попри перевагу ворога у 3-5 разів, вони потужно тримали свої позиції. Сили рф зазнали величезних втрат в особовому складі, які можна порівняти зі втратами агресора у двох чеченських війнах.

На південному заході Донеччини невелике місто Вугледар, де колись було 15 тис. мешканців, стало новим гарячим місцем фронту. Російські війська розпочали його штурм. Це вже їх друга спроба – перша закінчилася восени величезними втратами. Місто для окупантів має стратегічне значення, оскільки його загарбання дозволить покращити становище їхніх сил на Донбасі, а також запобігти просуванню ЗСУ до Кримського "коридору". 

Згідно з даними ЗСУ, ворог направив на Вугледар мотострілецькі підрозділи та морську піхоту, намагаючись там досягнути значного успіху, але наразився на серйозний опір української армії, зазнав втрат і спинився. Та, судячи з усього, росіяни будуть продовжувати свій штурм. Для України успішна оборона Вугледара — це завдання максимальних втрат російським елітним бригадам, вважає журналіст та військовий оглядач Юрій Бутусов.

Тривають бої навколо міста Кремінна Луганської області, де відбувається український контрнаступ з метою перерізати один із головних логістичних шляхів окупантів.

Ситуація на окупованих територіях

У росії почали мобілізувати українських чоловіків, яких раніше депортували з тимчасово окупованих територій України, повідомляє Луганська ОВА. Також росіяни продовжують вербувати ув'язнених громадян України, яких було примусово вивезено до російських місць позбавлення волі.

Росіяни припинили соціальні виплати в окупованих населених пунктах Запорізької області, повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС). Зокрема, виплат немає в Мелітополі, Бердянську і Токмаку. Окупанти пояснюють це браком рублів.

Також ЦНС інформує, що загарбники готуються до нової масової перевірки на "лояльність" жителів окупованих територій Запорізької та Херсонської областей. Зокрема планується масштабна перевірка телефонів на наявність українських додатків. Збільшують росіяни й кількість блокпостів між населеними пунктами півдня. На них у мешканців питають про наявність військових обліків, транспортні засоби у власності, адреси персональних акаунтів у соцмережах з подальшою перевіркою.

Картина 48-го тижня війни: Україна збирає

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною і контрольованою. За інформацією ГУР МО, зараз на території Білорусі знаходиться 5800 російських військових. Тижнем раніше контингент нараховував близько 11 тисяч військовослужбовців. Друга механізована дивізія зараз перемістилася на територію росії, в тому числі зайшла вже на територію України. 

Розвідники зазначають, що зараз це зовсім інший контингент, який був на початку агресії. Наразі у Білорусі немає потужного авіаційного компонента, попри навчання, які тривають там з минулого тижня. Крім того, там немає потужного ракетного компонента, повітряно-десантних військ. 

Сили оборони Києва продовжують укріплювати оборонні рубежі столиці та Київської області — будують захисні та вогневі споруди на ймовірних шляхах просування противника та обладнують укриття для особового складу.

Підконтрольні та звільнені території України

Низка кадрових рішень прокотилася вищими ешелонами влади України цього тижня. Так, тільки Кабінет міністрів звільнив шість заступників міністрів і погодив звільнення п'яти голів обласних військових адміністрацій. Частину чиновників було звільнено через резонансні скандали.

Так, одного замміністра було звільнено через підозру в отриманні хабаря у 400 тис. дол. Другий подав у відставку через скандал із закупівлями за завищеними цінами продуктів для харчування українських військових. Також було звільнено й заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. Раніше журналісти повідомляли, що він їздить на позашляховику "Chevrolet Tahoe", який компанія "General Motors" передала Україні для вивезення громадян із зони бойових дій і гуманітарних місій. Також його критикували через надмірний самопіар.

У ЄС вітають той факт, що українська влада серйозно ставиться до корупційних звинувачень на адресу високопосадовців, повідомила представниця Єврокомісії Ана Пісонеро.

Ситуація з критичною інфраструктурою

Енергетична інфраструктура країни зазнала відразу дві масовані атаки цього тижня — дронами в ніч на 26 січня і ракетний вранці цього ж дня. Враховуючи чудові результати української ППО (збито 47 з 55 ракет, а також 24 дрони-камікадзе), обстріли вийшли вкрай нерезультативними для рф. 

Хоча влучання по енергооб'єктах і призвели до аварійних відключень, більшість регіонів повернулися до стабілізаційних графіків відключень електроенергії цього ж дня.

Віцепрем'єр Михайло Федоров повідомив, що українські енергетичні об'єкти вже захищають спеціальні антидронові комплекси — "Ловці шахедів". Наразі розгорнуто 6 систем протидії БПЛА.

Державний енерготрейдер "ЕКУ" підписав із турецькою компанією Karpowership меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері електропостачання та використання плавучих електростанцій. Компанії спільно з національними та міжнародними організаціями планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Цією потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що інспектори агентства не виявили ознак зберігання зброї на українських атомних електростанціях, про що стверджувала росія. Зокрема, окупанти поширювали фейки, що на Рівненську АЕС нібито були доставлені американські ракетні пускові установки HIMARS та інша зброя. 

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні

ПАРЄ ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. Резолюція ПАРЄ щодо правових та правозахисних складових агресії рф проти України стала основним документом щодо України, який ухвалили на поточній сесії асамблеї. Асамблея приділила особливу увагу тому, що відповідальними за злочин агресії мають бути представники керівництва росії та Білорусі.

Протягом цієї сесії ПАРЄ кілька разів закликала до створення спецтрибуналу, а також підкреслила, що Рада Європи має відігравати ключову роль у цьому процесі. Також на початку тижня ПАРЄ визнала, що військова агресія рф проти України почалася у 2014, а не 2022 році; у новому рішенні цей підхід підтвердили.

США оголосили російську приватну військову компанію "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією, а також наклало санкції проти пов'язаних із нею фізичних та юридичних осіб. Це означає замороження будь-яких американських активів угруповання та заборону фізичним і юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цій групі.

ОБСЄ вимагає від Білорусі припинити надавати військову підтримку росії. А також наголошує, що будь-яка пряма участь білоруських військових у російській агресивній війні проти України буде зустрінута "новими й сильними обмежувальними заходами, тобто санкціями.

Нас підтримують

Цього тижня військова міжнародна підтримка України вийшла на якісно новий рівень. Адже нарешті ми отримаємо сучасні західні танки.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання ЗСУ основних бойових танків Leopard-2. Також відповідні дозволи на передачу "леопардів" Україні отримають інші країни-партнери. Підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом у Німеччині. 

Цьому передували довгі місяці дебатів, дискусій і метань німецької влади, яка прагнула уникнути "ескалації конфлікту". Однак рішуча позиція Польщі, яка заявила, що передасть танки й без згоди Німеччини, а також той факт, що США виконали німецьку умову і надішлють до України партію танків "Абрамс", схилили чашу терезів у бік надання "Леопардів". Німеччина однозначно не бажає виглядати слабкою та на фоні союзників по коаліції підтримки України.

Передати Leopard 2 висловили готовність 12 країн (Польща, Німеччина, Португалія, Іспанія, Норвегія, Фінляндія, Нідерланди, Канада та інші). Найближчим часом для ЗСУ коаліція планує сформувати два повноцінні танкові батальйони (80 машин), повідомляє Spiegel.

Окрім Європи, надати Україні танки вирішили Сполучені Штати. Президент США Джо Байден підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams. Останні модифікації цих танків, які й отримає Україна, вважаються одними з найкращих у світі.

Також Польща планує передати Україні, окрім роти Leopard 2, ще 60 модернізованих радянських танків, у тому числі PT-91 Twardy.

Потужний "танковий кулак" — один із найважливіших елементів вдалого українського контрнаступу. Надання танків Україні допоможе ЗСУ вести механізовану війну для розгрому російських військ і звільнення українських територій.

Бельгія виділяє Україні найбільший пакет військової допомоги на 92 млн євро. До нього увійдуть: ракети для комплексів ППО NASAMS; пускові установки для ЗРК Mistral, 80 бронеавтомобілів IVECO Lynx, 150 вантажівок Volvo, стрілецька зброя.

Турецька компанія Baykar безплатно передала ЗСУ два безпілотники Bayraktar TB2.

Також міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться в лютому. В Офісі президента України висловили сподівання, що там розглянуть передачу Україні бойових літаків, зокрема винищувачів F-16. Про це ми детально розповідали в нашій аналітиці на "Рубриці".

Економіка

Національний банк покращив свої прогнози щодо показників інфляції в Україні у 2023 році з 21% до 18,7%. На думку НБУ, цьому сприятимуть збереження жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії. 

На 2024 рік Нацбанк прогнозує подальше сповільнення темпів інфляції — до 10,4%, а на 2025 рік — 6,7%. В НБУ підкреслили, що основним внеском в інфляцію в ці роки може бути підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, через необхідність приведення їх до ринкових рівнів. Крім цього, меншим темпам інфляції буде сприяти те, що український бізнес зумів пристосуватися до викликів війни.

Рішення

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про серійне виробництво української САУ "Богдана". Це перша українська САУ, що може використовувати боєприпаси стандарту НАТО — 155-мм калібру. Її розробка розпочалася ще у 2016 році. У 2022 році вона успішно пройшла випробовування на полі бою. 

Нову техніку Міноборони профінансувало ще навесні 2022 року. За словами міністра, Україна має бути максимально незалежною у всіх компонентах забезпечення оборони, де це можливо. Це робить Україну бажаним партнером, посилює наші позиції. Саме тому Міноборони нарощуватиме зусилля в контексті стимулювання українських виробників.

Рекомендації

На сайті "Рубрики" ви зможете дізнатися: 

1
8596

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: