fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:02 25 Січ 2023

Чекаємо на танки, сподіваємося на літаки: що приніс Україні восьмий "Рамштайн"

English version here

"Рамштайн", або, якщо офіційніше — зустріч Контактної групи з оборони України на однойменній авіабазі США в Німеччині — відбувся вже ввосьме, і кожного разу приносив українцям гарні новини. Адже на цих зустрічах наші союзники (понад 50 країн на чолі зі США) вирішують, яку зброю вони нададуть Україні.

Цього разу "Рамштайн", здавалося, закінчився сумніше, ніж завжди: українська делегація просила танки "Леопард-2", але не отримала жодного. Але картина значно цікавіша: за кілька днів у ЗСУ з'явився шанс отримати понад сотню сучасних танків. А ще — вперше союзники заговорили про літаки, донедавна це було табу.

Розповідаємо, що принесе Україні "Рамштайн" (саме так, адже перемовини ще тривають).

"Рамштайн" 20 січня, як завжди, відбувався за зачиненими дверима, однак з коментарів учасників помітно: Контактна група й далі налаштована підтримувати Україну. "Це не момент призупинятися", заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Адже міністр оборони України Олексій Резніков попереджає: навесні росіяни можуть влаштувати новий наступ. Але й наші захисники не можуть провести 2023-й рік лише в обороні. Щоб уникнути "війни на виснаження" у стилі Першої світової, українці мають йти вперед і визволяти окуповані території. А для цього потрібно більше зброї та техніки.

І доки українські та західні оглядачі стежили за танками, країни оголошували нові пакети допомоги. Здебільшого ще до "Рамштайну", тому сам він сенсацій і не приніс. Але доводить: союзники роблять ЗСУ швидшими й мобільнішими, готуючи до контрнаступу.

Що вже пообіцяли Україні?

Рамштайн для України

Британський танк "Челленджер-2"

Так, американці передадуть 109 БМП "Бредлі", а донедавна нейтральні шведи 50 БМП CV-60. Німці поставлять 40 БМП "Мардер". Усі вони гарно вписуються в українську наступальну тактику: швидко зблизитися з ворогом (нівелюючи перевагу росіян в артилерії та ракетах), висадити піхоту з машин, а далі почати ближній бій. 

Для цього в "Бредлі" та інших є швидкість і броня, а гармати та ракети допоможуть знищити ворожу бронетехніку чи укріплення, прикриваючи піхоту. Крім них, будуть колісні винищувачі танків АМХ-10 від Франції та британські "Челленджери-2" — це чи не найброньованіші танки світу (щоправда, їх поки дають лише 14). А Польща береться підготувати цілу механізовану бригаду ЗСУ з танками та БМП, щоправда, радянськими.

Серед легшої бронетехніки 90 американських "Страйкерів" та понад 100 старіших М113, 200 бронетранспортерів від Британії, французькі "Бастіони", канадські "Сенатори". Плюс 108 американських броньовиків з захистом від мін та 488 "Хамві". Дуже актуальна техніка для наших армійців, які часто їздять на цивільних автівках через брак бронетехніки. 

Українці можуть подякувати союзникам і за артилерію. 30 сучасних САУ від Британії, плюс 19 французьких "Цезарів" із данських запасів, 18 М109 від американців, 12 шведських "Арчерів". США нададуть 36 легких гармат, Естонія пришле радянські та західні гаубиці. Для порівняння, вся французька армія зараз має 102 гармати.

А ще є "подарунки на мільярд" у вигляді ракетних комплексів Patriot (саме стільки коштує одна батарея). Ці установки здатні збивати балістичні ракети, які не під силу українській ППО.  Наші армійці вже навчаються ними керувати. На підході також додаткові NASAMS і франко-італійський комплекс SAMP-T. Хоча старіші на вигляд протиповітряні гармати С-60 і L-70 від Польщі та Литви відповідно теж знадобляться. Наприклад у "ближньому бою" проти вертольотів чи дронів.

Словом, зовсім не слід вважати, що "нас зливають", штовхаючи до капітуляції. Навпаки, якщо порівняти з вереснем чи жовтнем, потік допомоги лише ширшає. Однак важливо, щоб ця зброя прибула якнайшвидше. Раніше експерти Інституту досліджень війни (США) відзначали: Захід давав зброю надто повільно.

Не в "Рамштайні", а після – але танки все ж будуть

Рамштайн для України

Танк "Леопард"

Втім, увага до танків теж логічна. За словами головнокомандувача Валерія Залужного, для контрнаступів Україні потрібні хоча б 300 танків від союзників. Чому без них не обійтися? Бо попри популярність відео, де ЗСУ вражають ворога з далекобійних гармат чи закидають бомбами з дронів, під час наступу українським армійцям доведеться йти вперед і вибивати росіян з укріплень та штурмувати міста.

А отже, ЗСУ потрібна бойова машина, яка може швидко маневрувати на полі бою, знищить будь-яку ворожу техніку, а її броня витримає постріли з ворожих гармат, захистивши наших бійців. Словом, "бандеромобілі" з кулеметами тут не підійдуть, а єдина техніка з потрібними характеристиками танк. 

Перед "Рамштайном" в Україні сподівалися на одну із двох "марок" бойових машин: німецький "Леопард-2" чи американський "Абрамс" — вони переважають радянські танки. Однак у Вашингтоні ще до саміту заявили, що свої танки не надсилатимуть. Мовляв, "Абрамси" дуже складно експлуатувати, навіть заправляти їх треба не дизелем, а лише американським авіапальним.

"Леопарди" ж зручніші для ЗСУ, і є вони не лише у німців, а ще в десятка країн. Уряди-власники можуть "скинутися" танками для України, і не обділити власні армії.

Тому проблем з охочими не виникало. Польща ще до "Рамштайну" пообіцяла нам танки, а під час засідання приєдналися фіни, іспанці, нідерландці, данці та ще 7 країн. Йшлося про передачу близько 100 машин для ЗСУ.

Але затримка виникла з іншої причини. Є чіткі правила експорту зброї: якщо танк німецький, то потрібна згода Берліна. Навіть коли Польща віддає "Леопарди-2" Україні. І звісно ж, наша делегація сподівалася на танки від самих німців.

Уряд канцлера Олафа Шольца довго не давав згоду і висував різні умови. То німці просили, щоб спочатку хтось інший передав танки (це зробила Британія). Вони не хотіли постачати танки першими.

Потім у Берліні уточнили, що саме США повинні прислати "Абрамси", далі заперечили це, а зрештою міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що деякі союзники нібито були проти.

Здавалось би, "зрада", але 25 січня німці зрештою закрили тему: уряд країни офіційно повідомив, що Україна отримає 14 "Леопардів". Берлін також дозволяє союзникам передати танки. 

Що змінило думку уряду Шольца? На них міг вплинути польський прем'єр Матеуш Моравецький, заявивши: його країна передасть Києву танки навіть без дозволу німців.

Імовірно, наші західні сусіди налякали Берлін тим, що таки порушать правила. Змирившись з цим, німці показали б себе слабкими, а спробувавши відібрати в України танки — байдужими до страждань нашої країни.

Свою роль могла зіграти й критика від союзників. Як-не-як, ФРН претендує на статус світової держави. А опиняється в ситуації, коли неназваний дипломат НАТО каже про її позицію "Немов кислота, яка роз'їдає довіру шар за шаром"

Моравецький в'їдливо називає Німеччину "м'яко кажучи, найменш активною країною групи", а американці вважають вагання Берліна "жорсткою конфронтацією".

Як писала раніше експертка Фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна, Німеччина "остаточно втрачає роль свого лідера в ЄС". Зараз же німці мають шанс реабілітуватися в очах союзників.

Втім, має право на життя й інша версія від видання Wall Street Journal. За нею, США таки погодилися надіслати до України партію танків "Абрамс", виконавши німецьку умову.

А ще в України з'явилися шанси на американські винищувачі F-16

Рамштайн для України

Винищувач F-16

Але найсенсаційнішою заявою з "повітряної" частини став коментар голови МЗС Нідерландів Вопке Гукстри. 19 січня він оголосив, що країна могла б передати американські винищувачі F-16. Де Нідерланди їх візьмуть? Зараз Амстердам пересаджує своїх льотчиків на сучаснішу модель, F-35. Відповідно, за оцінкою авіаексперта Станіслава Манькова, до 20 літаків можуть відправитися в Україну.

Нідерландські F-16 проходили всі необхідні модернізації, тож попри статус "б/в" лишаються цілком сучасними машинами. Звісно ж, вони значно потужніші та ефективніші, ніж літаки на озброєнні ЗСУ (нагадаємо, сучасної бойової авіації в України немає, лише радянські борти, часто без модернізацій). До речі, попри статус "винищувача", атакувати наземні цілі F-16 теж можуть.

Так, 20 лютого прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що вони поки не постачатимуть літаки, однак це не підстава закривати тему. Річ у тім, що королівство і не може зробити це самостійно: знову-таки потрібна згода США. Посол Штатів при ОБСЄ Майкл Карпентер запевнив, що підтримка від Америки буде, але рішення ухвалює не він.

А от прогнозувати відповідь із Білого Дому — складно. З одного боку, США свого часу не дали Україні ракети ATACMS, переймаючись, що надто потужна зброя "спровокує" росію. З іншого — заступник голови Пентагону Колін Каль відзначав, що перемовини про літаки тривають. Речник військово-повітряних сил України Юрій Ігнат запевняє, що союзники навіть визначили "тип літака, який, імовірно, буде наданий Україні, і відповідні темпи підготовки".

У будь-якому разі, F-16 у нашому небі не з'являться цієї весни, адже мало отримати літаки: треба ще підготувати пілотів, а їхнє навчання може тривати до 6 місяців. Також доведеться перекваліфікувати авіатехніків, які обслуговуватимуть імпортні винищувачі.

Але на Банковій з'явився оптимізм. "Ми дуже сподіваємось, і президент під час свого виступу це озвучив, що наступний "Рамштайн" буде "авіаційним", — заявив Андрій Сибіга, заступник керівника ОП.

Зрештою, ще місяць тому і "Челленджери" та "Леопарди" здавалися фантастикою, чи не так?

414

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: