fbpx
Сьогодні
Екорубрика 13:29 24 Січ 2023

Від батарейок до балонів з газом: як утилізувати речі, що допомагають під час блекаутів

Перший блекаут внаслідок російських атак на енергетичну інфраструктуру українці пережили у жовтні. Відтоді ми почали активно купувати все, що дозволяє жити й працювати більш-менш комфортно попри відсутність електроенергії. Та у зв’язку з цим зросла і кількість неекологічних відходів.

English version here

Павербанки, гірлянди на батарейках і самі батарейки, газові балони, LED-лампи — все це зношується і зрештою йде на смітник. Та як утилізовувати речі, що виручають нас під час блекаутів, правильно? "Рубрика" знає відповідь.

У чому проблема?

Українці активно купують все, що дозволяє почуватися впевненіше, не сидіти у темряві і їсти гарячу їжу попри відключення світла. За 2022-ий рік в Україну завезли таку кількість генераторів, що разом їхня потужність дорівнює одному блоку АЕС. А ліхтарики та газові пальники почали купувати так часто, що подекуди в магазинах вони закінчувалися, а на доставку доводилось чекати тижнями. Через майже чотири місяці від початку регулярних атак на енергетичну інфраструктуру настав час поговорити й про утилізацію речей, які допомагають попри ці атаки створювати світло у темряві.

Яке рішення?

На жаль майже все, що зараз нас рятує, рано чи пізно перетворюється на купу зовсім не екологічного мотлоху. Як правильно утилізувати всі ці речі, особливо ті їхні частини, що є розхідниками — у нашому матеріалі.

Куди здавати батарейки

утилізувати речі після блекаутів

Батарейки, які суттєво підвищують рівень нашого комфорту, шкодять екології та негативно впливають на стан здоров'я людини. Вони містять важкі метали, такі як ртуть, кадмій, літій, свинець, а також кислоти та луги. Всі ці речовини отруюють навколишнє середовище, а потрапляючи до організму людини, призводять до виникнення захворювань.

На кожній батарейці є особлива позначка про те, що її не можна викидати у смітник. Захисна металева оболонка дуже швидко розчиняється під дією вологи та корозії, і всі вищевказані хімічні речовини потрапляють у ґрунт, а потім — у ґрунтові води. Одна звичайна пальчикова батарейка забруднює до 400 літрів води. Якщо батарейки спалити, всі ці елементи опиняться у повітрі, тому робити це теж заборонено. Єдиним правильним рішенням є утилізація.

утилізувати речі після блекаутів

У кожному місті України працюють офіційні пункти прийому батарейок. Наприклад, у Києві станом на початок січня 2023-го року встановлено 210 спеціалізованих контейнерів, які призначені для збору:

  • відпрацьованих батарейок;
  • непошкоджених ртутних термометрів;
  • енергозберігаючих ламп.

З мапою розташованих контейнерів у столиці можна ознайомитись за посиланням. Адреси пунктів прийому небезпечного сміття в інших містах можна знайти на офіційних сайтах міських та районних рад.

Крім того, в Україні з 2013-го року діє екологічна ініціатива "Батарейки, здавайтеся!", яка опікується збиранням відпрацьованих батарейок та відправленням їх за кордон на переробку. З початку роботи ініціативи вже створили 1 500 пунктів прийому батарейок в усіх областях України. Відпрацьовані батарейки можна здати в мережі-партнери проєкту Сільпо, Епіцентр, JYSK, Novus, Comfy та WOG. Найближчий до вас пункт прийому можна знайти на мапі ініціативи.

Які батарейки можна здавати в рамках проєкту:

  • пальчикові батарейки розмірами від ААА до D+ типу крона;
  • батарейки таблетки різних типів;
  • літієві акумулятори від телефонів та ноутбуків;
  • портативні акумулятори різних типів та форми.

"Батарейки здавайтесь" не приймають на переробку:

  • ртутні лампи та градусники;
  • електроніку, мобільні телефони, електронні сигарети, павербанки;
  • великі акумулятори для автомобілів.

Як утилізувати павербанки та акумулятори

В українських магазинах та у мережевих маркетплейсах сьогодні представлена величезна кількість ліхтариків, настільних ламп з акумуляторами та світильників на сонячних батареях. Всі ці автономні джерела світла для внутрішнього та зовнішнього освітлення наразі мають шалений попит. Їхні недорогі модифікації швидко розкуповуються і часто так само швидко виходять з ладу.

Віднести на звичайні пункти прийому разом із батарейками можна павербанки, акумулятори з дрібних побутових приладів, мобільних телефонів, світильників та ліхтариків.

Натомість свинцево-кислотні акумуляторні батареї, що застосовуються в автотранспорті та аварійних джерелах електроенергії, приймають лише спеціалізовані виробництва з утилізації та спеціалізовані ліцензовані підприємства. Порядок і умови експлуатації хімічних джерел струму для юридичних та фізичних осіб (суб'єкти підприємницької діяльності) визначає ст. 17 Закону № 3503.

Що робити з використаними газовими балончиками

утилізувати речі після блекаутів

Викидати у загальне сміття небезпечно і використані газові балончики. Про це під час брифінгу нагадав перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник.

"При утилізації газового балончика, який викидається у загальне сміття, є потенційна можливість вибуху. У місті є близько 200 місць для утилізації батарейок, світлодіодних ламп, лампочок. Люди знають, де вони знаходяться. Хотілося б зараз сказати, щоб викидали такі відходи в цих місцях, там вже безпосередньо комунальники будуть їх належним чином складати й утилізовувати. Павербанк, по суті, нічим не відрізняється від звичайних батарейок, які ми несемо в спеціально відведені місця. Туди потрібно додати й використані газові балончики", — зазначив чиновник.

Про те, що газові балони не можна просто викидати у смітник, говорить і мережа магазинів "Епіцентр-К".

"В інтернеті можна знайти безліч компаній, які займаються утилізацією газових балонів. Якщо пояснювати простими словами, то в них набирають воду, заморожують її, а потім розрізають метал і відправляють його на переробку. Але це більше стосується великих газових балонів.

Маленькі туристичні балончики можна підготувати до утилізації або викиду самостійно. Акуратно проткніть балончик великою голкою або іншим тонким гострим предметом, щоб залишки газу вийшли назовні. Ну а далі просто викиньте виріб або здайте на металобрухт", — радять на сайті компанії.

До речі, зверніть увагу на сам балон, на якому має бути маркування, яке показує, чи можна його викидати в загальний смітник.

Куди викидати світлодіодні лампи та гірлянди

утилізувати речі після блекаутів

На відміну від люмінесцентних, LED-лампи, як і лампи розжарювання, безпечні для людей і відносно безпечні для навколишнього середовища. Світлодіодні лампи та стрічки можна викидати зі звичайним сміттям, однак в їхньому складі є метал і пластик, які можна відокремити й відправити на переробку.

Сьогодні не існує національних правил або ініціатив з утилізації світлодіодів, але якщо ви знайомі з будовою електроприладів, можете спробувати самостійно розібрати LED-стрічку, лампу чи гірлянду на частини та викинути їх у відповідні контейнери зі збору вторсировини. Якщо ж у вас немає таких навичок і вас хвилює правильна утилізація всіх деталей, рекомендуємо звернутися до місцевого центру утилізації.

Що робити із залишками від свічок

утилізувати речі після блекаутів

Залишки від звичайних свічок вже неможливо використовувати, тож зрештою і вони теж відправляються у смітник, збільшуючи обсяг відходів, які ми продукуємо.

Сьогодні чи не в кожному населеному пункті України волонтерські штаби збирають віск, парафін та недопалки свічок, щоб виготовляти бліндажні свічки для військових. Поцікавтеся у місцевих онлайн-групах, хто саме збирає віск та парафін. Волонтери радо приймуть їх у роботу в будь-якій кількості. До речі, у Фейсбук є група "Окопні свічки", там можна запитати, куди можна відправити цей наразі цінний матеріал.

Ще більше корисних рішень!

утилізувати речі після блекаутів

 

  • Навіть під час війни потрібно не забувати про екологічні звички. Тож не буде зайвим ще раз нагадати собі основні правила сортування сміття. Усю вторсировину поділяють на такі різновиди:
  • Макулатура. Сюди відносять книжки, картон, паперове пакування та інше. Щоб зекономити простір, картонні та паперові вироби потрібно максимально стиснути, а потім скласти у паперовий пакет або ж зв'язати. Макулатурою не вважають: квитанції, коробки від сигарет, tetra pak, продукти, які вже проходили переробку раніше, різну забруднену та вологу паперову сировину.
  • Tetra Pak — це багатошарові пакування з поліетилену, картону чи фольги. Пакування слід ретельно вимити зсередини та стиснути.
  • Поліетилен: пакети для продуктів, рукавички, стрейч-плівка. Ущільніть поліетилен та складіть у такий же пакет.
  • Пластик. Всього існує сім різновидів пластику, п'ять з них підпадають під переробку. Подивіться на маркування виробу — це трикутник з цифрою від одного до семи, деколи в маркуванні зустрічаються тільки букви. Якщо маркування немає, або ви побачили на ньому цифри 7 або 3 — такі предмети не підлягають переробці.
  • Метал: консервні банки, кришечки, інші предмети з металу. Їх потрібно відчистити від бруду та добре утрамбувати.
  • Скло: пляшечки від напоїв, лікарських та косметичних засобів і так далі. Бите скло також можна віддати на переробку. Не переробляється порцеляна, а також особливо міцне скло (яке витримує сильні удари і високу температуру).
  • Відходи, що містять у своїй хімічній структурі токсичні речовини: енергозберігаючі лампи, термометри із ртуттю, акумулятори, розчинники, фарби. Таке сміття не можна викидати у звичайний смітник.
  • Органіка: дерево, рослини, харчові залишки. Якщо ви проживаєте у приватному будинку, такі відходи можна утрамбовувати, якщо у квартирі — викидати у спеціальний або загальний бак.
  • Залишкове сміття: це те, що залишилось після того, як ви посортували відходи (скотч, гігієнічні прокладки та серветки, обгортки та продукти без маркування, поламані предмети). Цю частину відходів слід відправляти на полігон.
  • Старий одяг, який ще може прослужити, не викидайте, а віддайте у благодійний фонд.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
10146

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: