fbpx
Сьогодні
Розбір 11:03 19 Січ 2023

Створені під час війни: п’ять додатків, які слід встановити українцям

Війна в Україні відрізняється від решти збройних конфліктів, які бачив світ. Ще ніколи на хід війни не впливала така кількість різних технологій. Починаючи зі зброї й закінчуючи програмами для військових та цивільних, які рятують життя. “Рубрика” зібрала п’ятірку найкращих застосунків, розроблених під час війни, що мають бути в телефоні кожного українця.

English version here

"TacticMedAid" — навчить рятувати поранених
У чому проблема?

Лише за перші 9 місяців повномасштабної війни в Україні отримали поранення близько 17 тисяч цивільних. З них понад 6 тисяч загинули. Українці проходять курси з тактичної медицини, носять турнікети у своїх наплічниках та сумочках і точно знають, що світ врятує не краса, а домедична допомога. Проте будь-які навички потребують практики, інакше у стресових умовах ми ризикуємо розгубитися.

Яке рішення?

Додаток TacticMedAid з'явився в перші тижні після 24-го лютого. Він вміщає у собі довідник з медичними міжнародними протоколами, викладеними таким чином, що ви можете швидко дізнатися як зупинити кровотечу, що робити під час кровотечі, зупинці серця чи втраті свідомості як в мирних умовах, так і на полі бою. 

TacticMadAid

Як це працює?

TacticMedAid — це навчальний проєкт, на основі якого розробили мобільний додаток з чіткими медичними інструкціями для військових та цивільних. За допомогою додатку можна вивчити теоретичний курс першої допомоги, перевірити свої знання або нагадати собі послідовність дій при різних пораненнях. 

Щоб розуміти інструкції в додатку, не потрібна медична освіта. Та розробники рекомендують пройти відповідний тренінг з надання першої допомоги, аби натренувати "м'язову пам'ять", без якої виконувати всі необхідні дії буде важко.

Волонтер та засновник проєкту TacticMedAid Андрій Сабанський розповідає, що з перших днів війни українцям бракувало знань, як діяти під час травмувань через ворожі обстріли. Глибших знань потребували й військові. Особливо це стосувалося мобілізованих — їх добре вчили поводженню зі зброєю, але щоб якісно викладати такмед, бракувало інструкторів.

"Вже в перший тиждень повномасштабного вторгнення чат-бот TacticMedAid працював на базі Телеграму. Пізніше ми з командою та партнерами вирішили розробити окремий додаток. Вже у березні він був доступним безплатно.

Великою допомогою стала можливість розповсюдити інформацію про чат-бот і додаток через «Дію». Нас підтримував Михайло Федоров та його команда. Навіть коли до нас зверталось Міністерство охорони здоровʼя, вони сприймали нас, як частину команди «Дії»", — розповідає Андрій Сабанський. 

Окрім "швидких" текстових інструкцій у додатку TacticMedAid є й відеоінструкції. Матеріали протоколу ТССС (Tactical Combat Casualty Care – тактична бойова допомога пораненим) для військових включають знання, якими мають володіти всі військові, а також рівні для воєнних "рятувальників" і частини протоколу для медичного персоналу військових медичних закладів.

Для цивільних доступні дві програми — коротка на базі протоколу STOP THE BLEED, що стосується зупинки кровотеч, та програма UNITactic (Х). Зручна навігація дає змогу швидко перемикатися між рівнями та розділами  

"Повітряна тривога" — повідомить про загрози з неба
У чому проблема?

На момент публікації цього тексту в Луганській області триває 294-ий день безперервної повітряної тривоги. Загалом від 24-го лютого й до 19-го січня в Україні було 15 305 тривог. Коли на початку повномасштабного вторгнення у містах вмикали сирени, у спальних чи віддалених районах їх майже не було чути. Особливо це ускладнювало ситуацію вночі. Постало питання — як зробити так, щоб усі українці одразу ж отримували сповіщення про початок повітряної тривоги? 

Яке рішення?

Десятки людей об'єдналися, щоб створити складне технічне рішення як альтернативу застарілій системі вуличних сповіщень. Зокрема, Головний виконавчий директор компанії "Stfalcon" Степан Танасійчук розробив ідею додатка, який буде інформувати людей про небезпеку з повітря у будь-який час та будь-де, навіть з вимкненими сповіщеннями на телефоні. 

повітряна тривога

Як це працює?

Перша версію додатка "Повітряна тривога" випустили приблизно через тиждень після виникнення самої ідеї. Проєктний менеджер "Stfalcon" Андрій Махиня каже — тоді працювали з командою Ajax за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Спочатку додаток запрацював у Вінниці та Хмельницькому, а через кілька днів були підключенні всі області України. Для стабільної роботи застосунку треба було налагодити комунікацію між усіма структурами, що відповідають за оголошення тривоги. Зокрема, з оперативними штабами, яким інформацію про небезпеку з повітря передають обласні військові адміністрації.  

Після цього в додатку з'являється повідомлення про оголошення тривоги в залежності від обраного користувачем місця розташування. Після відбою тривоги знову оперативно з'являється відповідне сповіщення. Додаток працює з підключенням до інтернету. 

Додаток "Повітряна тривога" й далі оновлюється та вдосконалюється. Зокрема, в останньому оновленні наприкінці грудня додали англомовну версію, що стане у пригоді іноземним гостям України.

"Застосунок «Повітряна тривога» став частиною ініціативи UNITED24. Зокрема, тепер можна обрати, щоб про початок повітряної тривоги оголошував відомий американський актор Марк Гемілл, який зіграв Люка Скайвокера у «Зоряних війнах»", — розповідає Андрій Махиня. 

"Dobre" — можливість сказати рідним, що все добре
У чому проблема?

З початком війни причин переживати за близьких стало більше. Особливо, якщо вони в іншому місті, регіоні чи навіть під окупацією. Коли з'єднання з інтернетом нестабільне, написати у месенджері, що ти в нормі, не так просто.

Яке рішення?

Через тиждень після початку повномасштабної війни розпочалась розробка застосунку "Dobre", який дозволяє перевіряти статус рідних. У пасивному режимі можна спостерігати, чи все добре у контактів з додатка, а також оновлювати свій власний статус. 

додаток добре

Як це працює?

 

Після завантаження додатка треба обрати нікнейм та вказати статус зони проживання. Наприклад, "небезпечна", якщо неподалік тривають бойові дії. У цьому випадку додаток щогодини буде питати у користувача, чи все у нього добре. Якщо користувач вчасно не відповість, що з ним усе гаразд, сповіщення про це надійде всім контактам, що він додав у свій список

Можна запрошувати своїх близьких встановити додаток, щоб мати змогу перевіряти статуси одне одного. Для цього потрібне хоча б мінімальне зʼєднання з інтернетом

Розробники планують розвивати додаток. Наприклад, додати функцію вказування свого розташування. Тоді буде можливість скооперуватися вже зі швидкою допомогою чи рятувальниками. У такому випадку вони зможуть виїжджати до людини, якщо та вчасно не відповіла, що з нею все добре. 

"Серед запланованих функцій персональні запити. Тобто, щоб людина натиснула на контакт і саме в цей момент спитала, чи все у нього добре. Наприклад, ваша дитина у школі. Почалися обстріли, діти звичайно спустились до сховища, але ви зможете запитати у той самий момент, чи все у неї добре. Планується додавання геопозиції користувача", — розповідає керівник проєкту "Dobre" Ілля Шляховий. 

"MineFree" — покаже, які території заміновано
У чому проблема?

Станом на середину листопада, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, в Україні було заміновано близько 30% території. Це створює постійну небезпеку. У лісах, степах чи навіть курортних зонах можуть бути боєприпаси. Тому постало питання, як підвищити обізнаність населення про небезпечні ділянки. 

Яке рішення?

Рішенням стала розробка окремого мобільного додатка "MineFree".  Легкий та зрозумілий додаток позначає на карті потенційно небезпечні території, куди краще не ходити. 

MineFree додаток

Як це працює?

Застосунок "MineFree" дозволяє переглядати мапу, де згідно з даними ДСНС, позначені небезпечні ділянки. Крім цього, можна отримати сповіщення, якщо користувач буде наближатися до однієї із ймовірно замінованих зон. Також у додатку є довідник ДСНС, де розміщені фото та опис усіх вибухонебезпечних предметів. 

Через застосунок можна повідомити, що ви знайшли вибухонебезпечний чи підозрілий предмет. Для цього можна додати фото, опис, адресу чи геолокацію. За поданою заявкою будуть працювати представники ДСНС. 

Як повідомляють розробники, у мобільного застосунку є наступні переваги: 

  •     Інтеграція з офіційною базою даних ДСНС;
  •     Реєстрація за допомогою мобільного телефону;
  •     Зручна мапа на базі Google;
  •     Автоматична геолокація у разі потреби;
  •     Попередження про наближення до небезпеки. 

"Зрада" — показує, які продукти були виготовлені в рф
У чому проблема?

Навіть після майже одинадцяти місяців повномасштабної війни з росією, на прилавках магазинів досі можна знайти товари з країни-агресорки. Українці намагаються бойкотувати таку продукцію, щоб не спонсорувати війну та не підтримувати економіку росії. Але іноді виявити походження товару складно. 

Яке рішення?

Застосунок "Зрада" від Михайла Можайського допоможе швидко за штрих-коду дізнатися, звідки приїхала продукція на полиці українських магазинів. 

додаток zrada

Як це працює?

Все, що потрібно зробити, це завантажити додаток та через камеру у ньому просканувати штрих-код товару. Далі програма самостійно перевірить, чи має компанія-виробник відношення до росії. Додаток навіть буде показувати, якщо це продукція компанії, яка продовжує працювати у рф та сплачувати туди податки. 

Усі перераховані додатки безплатні. Їхня спільна унікальність у тому, що вони були розроблені майже одразу після початку повномасштабного вторгнення росії в Україні. Їхня спільна місія — допомагати українцям в ці складні часи, зокрема попереджати про небезпеку, навчати основ медицини чи просто повідомляти ваших близьких, що з вами все добре.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

Рубрика:
eРубрика
1
9207

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: