fbpx
Сьогодні
Рішення 12:28 01 Гру 2022

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей "Рубрики" у листопаді

Укріплення міст, світло для кожного помічна кава — рішення, які вражають. Українці продовжують доводити світові, що здатні на неймовірне.

English version here

Листопад виявився повним викликів для українців. Але й багатим на рішення — попри масовані ракетні обстріли росії, блекаути, перебої з тепло- та водопостачанням, українці продовжують боротьбу та щоденне життя ще завзятіше. І — звісно, допомагаючи одне одному. "Рубрика" зібрала найцікавіші та найкорисніші історії листопада в цьому матеріалі. Вони — наше світло й наше тепло.

Рубрика підтримка українців під час блекауту

Черговий акт ракетного терору агресора по українських містах 23 листопада призвів до того, що більшість областей залишилися без світла, води, тепла, зв'язку та Інтернету. росія хотіла зламати нас атаками на інфраструктуру та відключеннями світла, а українці об'єдналися лише сильніше — гуртуючись, допомагаючи одне одному, розгортаючи "пункти незламності", тому що добре розуміють, за що саме воюють і як хочуть жити. Ми ж розповіли про рішення взаємодопомоги, які працюють по всій країні просто зараз. Від м'ясорубок у "Розетці" до "Пунктів незламності" просто в українців вдома.

як у Дніпрі працює місія World Central Kitchen

З 24 лютого місія World Central Kitchen видала українцям 169 мільйонів порцій гарячої їжі, ще понад 5 мільйонів родин отримали продуктові пакети. Тільки-но українське село, селище або місто звільняють — наступного дня там уже волонтери WCK. Із собою вони привозять продукти та готові страви. Жителі, які місяцями були в окупації, зустрічають їх зі сльозами на очах та "дякуємо". Від першого дня повномасштабного вторгнення місія World Central Kitchen годувала українців. Головне, кажуть представники WCK, — це огорнути піклуванням людей, які потерпають від цієї війни. 

"Рубрика" відвідала штаб організації у Дніпрі й розповіла, з чого все починалося, і як волонтерам вдається продовжувати роботу вже дев'ятий місяць. (А ще, чи вдалося на волонтерській кухні, маючи всі оригінальні інгредієнти, відтворити бургери з "МакДоналдза").

Громадська організація

Допомога цивільним та військовим, яку "Гуркіт" привіз на Херсонщину. Джерело: Facebook сторінка "Гуркоту"

Взаємодопомога — наша суперсила. так вважають і в "Гуркоті" — громадській організації, що займається допомогою на фронт та доставленням гуманітарних вантажів. Волонтерам доводилося навіть евакуйовувати цивільних. "А якось нашим волонтерам стріляли в ноги", — цілком буденно розповів нам Влад Самойленко, очільник волонтерського центру "Гуркіт", який починав з евакуації цивільних, а зараз переганяє машини на фронт, паралельно шукаючи, купуючи й доставляючи спорядження для бійців. Історій про випущені кулі в нього чимало. 

"Рубрика" поговорила з Владом Самойленком про те, як волонтери їздили в Ірпінь, як макулатура може допомогти купити авто для військових і чому кожна гривня важлива. А ще про те, чому важливо бути не лише на фронті, а й за ним — буквально забезпечуючи бійцям своїми зусиллями більші комфорт та впевненість на передовій.

Рубрика Бізнес без світла

Одним із найбільших викликів листопада для багатьох українців стали відключення електрики — уже майже два місяці Україна живе в умовах дефіциту електроенергії. Ще зовсім недавно здавалось неможливим працювати без світла. А проте колапсу, на який сподівалася росія, не відбулося. Українці, як ніхто, вміють робити неможливе можливим — а ми розповіли про те, як кав'ярні, ресторани, банки, коворкінги та салони краси пристосувалися до віялових відключень. Генератори, ліхтарики, свічки, батарейки та лайфхаки від українських підприємців — тут, у концентровано світлому матеріалі-добірці рішень.

Рубрика Ініціатива

Повномасштабне вторгнення росії в Україну залишило багатьох людей без можливостей існування. Швидкий переїзд, втеча від снарядів та обстрілів, а іноді вимушене залишення майна через руйнування свого єдиного родинного помешкання. Тоді, коли здається, що все втрачено, що немає можливості знову "стати на ноги" з'являються люди, які допомагають від чистого серця. 

Ми вирішили розповісти про творців добрих змін — проєкт "rechi.support", що з квітня допомагає вимушеним переселенцям знайти найпотрібніше в перші дні після переїзду. Про важливість простих добрих справ, шоколадки, покладеної до посилки з побутовими речами, та українців, які не кидають одне одного в біді — у нашому матеріалі за посиланням.

Олександра Макеєва

Олександра Макеєва з лідером рок-гурту "МЕРІ" Віктором Винником

Щомісяця Україна витрачає близько 130 мільярдів гривень, щоб давати відсіч ворогам. Країні допомагають і громадяни — ми з вами щодня доводимо, що можемо все: купуємо Байрактари, супутник, запускаємо сотні волонтерських ініціатив і показуємо, що готові вибороти перемогу за будь-яку ціну! Іноді це ціна простої кави та спілкування за нею.

"Медіа-кава" — ініціатива з Луцька, яка влаштовує онлайн-торги за можливість випити кави з відомою людиною. Про кілька зароблених мільйонів, аукціони у Фейсбуці й "підгони від котиків" — у нашому матеріалі. До речі, долучайтеся! Вам — цікаве спілкування, ЗСУ — необхідна підтримка. Україні — перемога.

Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration family

Війна забрала можливість в онкопацієнтів повноцінно й безперешкодно отримувати медичну допомогу. За 8 місяців повномасштабної російської агресії пошкоджено близько 900 медичних закладів. Лікарів та необхідних доступних препаратів не вистачає. На окупованих територіях ситуація ще складніша — так, під час окупації Херсона й частини області кількість пацієнтів із занедбаними стадіями раку зросла більш ніж удвічі. Усе через те, що люди не могли вчасно звернутися за допомогою.

Понад мільйону людей, які зараз борються з раком, як ніколи, необхідні підтримка й допомога. А Україна має бути країною, де рак виліковний, попри все, навіть попри війну. Таку візію мають засновниці фонду Inspiration family. І навіть під час повномасштабної агресії росії проти України тут знаходять рішення, як допомогти цьому здійснитися. Ми розповіли, які це рішення та як вони працюють.

Робота волонтерів. Фото: @olehryvko

Через окупацію росії тисячі людей залишились або взагалі без житла, або з пошкодженими домівками, велика частина яких була не придатна до житла. Уже навесні було зрозуміло, що зима буде складною для жителів зруйнованих міст та селищ. Люди потребували допомоги в облаштуванні та ремонті домівок, в розборі завалів, у прибиранні помешкань. І така допомога прийшла — зокрема, від ініціативи "Сміливі відновлювати", що діє вже понад чотири місяці та об'єднує небайдужих людей для допомоги тим, у кого зруйнована домівка.

Про те, як волонтери з лопатами, молотками, дошками, саморізами, цеглою та запалом допомагають відбудувати помешкання людей, — у нашому матеріалі.

"Я — XS, а груди п'ятого розміру. Потрібна плитоноска, щоб знизу не бовталась, а зверху не тріснула", — такі та інші запити отримує громадська організація "Землячки. Ukrainian Front". Жіноча форма — одна з головних потреб жінок, які зараз боронять нашу країну. 

"Одна дівчинка з ППО розповідала, що раз запустити боєприпас коштує мільйон доларів. Державні кошти йдуть саме на закупівлю снарядів та інших важливих речей, без яких ми не впораємось. Але білизна, дрібнички для гігієни — ці речі, які можемо закрити ми як волонтери", — розповіла нам засновниця ініціативи Ксенія Драганюк

Про те, що просять жінки у волонтерів, скільки коштує одягнути жінку у форму за розміром, а також про те, як "Землячки" стали військовими купідонами і які рішення знайшли — ділимося за посиланням.

Повномасштабна війна змушує українців шукати нові способи, як убезпечити себе від дій ворога. У містах облаштовують укриття різних видів та запускають волонтерські ініціативи, покликані зміцнити нашу обороноздатність та захистити людей. Ми зібрали всі ці проєкти в один текст. Тут розповідаємо про те, які в Україні зараз є вуличні укриття, хто займається їхньою підготовкою та як до них покращують доступ.

Уже понад два роки "Рубрика" щодня розповідає про рішення — ті, які знаходять українці; ті, які розв'язують реальні проблеми. Журналістика рішень — те, що допомагає нам це робити. Навіть під час повномасштабної війни. Тепер щомісяця ми ділимося з вами найцікавішими рішеннями, які надихають та мотивують, розв'язуючи складні проблеми, даючи механізми роботи з ними та допомоги іншим. Адже ми переконані — як би не було складно, завжди знайдуться рішення.

1
623

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: