fbpx
Сьогодні
Корисності 16:06 28 Лис 2022

Поділись світлом: як українці підтримують одне одного під час блекаутів

росія хотіла зламати нас атаками на інфраструктуру та відключеннями світла, а українці об’єдналися лише сильніше. “Рубрика” розповідає про рішення взаємодопомоги, які працюють по всій країні просто зараз.

English version here

У чому проблема?

Блекаут в Україні

Ворог хоче залякати нас та змусити до вигідних йому переговорів. Черговий акт ракетного терору агресора по українських містах 23 листопада призвів до того, що більшість областей залишилися без світла, води, тепла, зв'язку та Інтернету. 

Втім, росія марно старається й витрачає свій і без того обмежений запас ракет, бо українців не зламати. Ми гуртуємось, допомагаємо одне одному, розгортаємо "пункти незламності", тому що добре розуміємо, за що саме воюємо і як хочемо жити.

Яке рішення?

Наші енергетики та комунальні служби працюють самовіддано й злагоджено. А українці об'єднуються, гріються, діляться адресами, де є світло та Інтернет. Соціальна згуртованість та взаємопідтримка — це те, що допомагає нам не здаватися й не піддаватися терору окупантів. Україну неможливо залишити без тепла і світла, бо українці випромінюють їх душею. 

Як це працює?

Рятівники від темряви й холоду

підтримка українців під час блекауту

По всій країні підзарядити гаджети та зігрітися люди приходять до "Пунктів незламності". У ДСНС розповідають: рятівники, що чергують у пунктах, радо приймають людей. Попри те, що за допомогою звернулося дуже багато громадян, тут максимально оперативно допомагають усім охочим. "Окремо гріють серце вдячні погляди людей, усмішки на очах та щирі слова подяки, залишені у звичайних альбомах для малювання. Подібні відгуки ширяться і соціальними мережами. Ми з любов'ю все читаємо і щиро вдячні людям за терпіння та розуміння", — говорять у ДСНС. 

Так, наприклад, в Одесі найбільший такий пункт розмістився в пожежній частині на Прохорівській вулиці. Тут, як і в багатьох "Пунктах незламності" по всій країні, можна не лише підзарядити ґаджети та під'єднатися до інтернету, а й погрітися та випити чаю. Рятувальники ведуть приблизний підрахунок відвідувачів. За їхніми словами, за перші пів дня пункт незламності відвідало близько 400 осіб.

"Пункт незламності" вдома

 

Ольга Бобрус підтримка під час блекауту

Але люди й самі стають одне одному "Пунктами незламності". Так, наприклад, на Вінниччині жителька міста Гнівань відкрила такий пункт у себе вдома. Про це Ольга Бобрусь написала на своїй сторінці у фейсбуці. Вона запрошує людей погрітися біля печі, а приготувати їжу, навіть якщо вимкнуть газ, можна на дров'яній плиті. Також у дворі в жінки є криниця, яка забезпечить цілодобовий доступ до води.

"У наявності є дві кімнати з диваном, двома кріслами та чотирма стільцями. На підлогу можна накидати матраци … Без світла! Без води! Без опалення! Але головне —  без росії! Тримаймося!" —  написала жінка.

підтримка українців під час блекауту

Киянин Андрій Горбенко теж став пунктом підтримки для сусідів. "Навіщо тобі у квартирі генератор? А що ти будеш з ним після війни робити?" — так казали Андрію знайомі ще кілька тижнів тому. "Ага. Сьогодні був маленьким пунктом незламності для сусідів", — прокоментував свою світлину у відповідь скептикам Андрій.

Незламні херсонці

підтримка українців під час блекауту

У звільненому Херсоні блекаут стався не на день-два, а майже на три тижні. У місті, де російські війська під час відступу знищили електро-, тепло- та водопостачання, підприємці та всі небайдужі всіляко допомагають одне одному. Ті, хто має свердловини на території та у дворах — вмикають генератори й дозволяють мешканцям міста просто набрати води у себе. А в Таврійському мікрорайоні в будинках, де немає газових плит (газ — єдине, що залишалося в місті після відступу росіян), ОСББ отримали буржуйки для приготування їжі — по одній-дві на дев'ятиповерхівку. Люди гуртуються, готують одразу на багатьох, підтримують одне одного.

"Заряджайзери" (та м'ясорубки) в магазинах

підтримка українців під час блекауту

На допомогу українцям приходять і великі мережі. Так, наприклад, у "безелектричні" дні виглядали магазини Rozetka. Понад 100 магазинів обладнані генераторами та старлінками. Доступ до електрики та інтернету мережа надає всім охочим.

"Сьогодні — це щось значно більше, ніж магазини. Це пункти обігріву, взаємопідтримки, зарядки гаджетів. Місце, звідки можна подзвонити близьким і зробити донат на ЗСУ. Де можна пережити одні з найтемніших днів разом. Заходьте, будь ласка, не переживайте, світла вистачить на всіх. Тисячі наших людей сьогодні допомагають сотням тисяч", — пише співзасновник інтернет-магазину Владислав Чечоткін.

Він розповів, що в точки видачі "Розетки" люди приходили не тільки з мобільними телефонами, а і з побутовими приладами: хтось — із чайником, щоб закип'ятити води, а хтось — навіть із м'ясорубкою, щоб докрути фарш на котлети.

підтримка українців під час блекауту

Ще одна мережа, що прийшла на допомогу українцям у блекаут, — це "Епіцентр К". Магазини перетворилися на епіцентри життя, обладнавши зарядні станції для відвідувачів. Відтепер кожен може скористатися ними під час відключень, оскільки всі магазини мають автономне живлення.

Пункти підзарядження гаджетів назвали "Заряджайзери", їхня кількість залежить від площі й можливостей генерації електроенергії в кожному магазині. Зарядні станції розміщені на вході в торговельні центри. Крім того, можна скористатися під'єднанням до інтернету: люди приходять, щоб зв'язатися з близькими та попрацювати.

А мережа магазинів NOVUS знайшла інше рішення: відтепер тут можна орендувати заряджені повербанки. Повернути орендований пристрій можна в будь-якому магазині мережі, навіть в іншому місті. А за 16 днів такої оренди він переходить у власність орендаря.

Заправляємось електрикою на заправках

підтримка українців під час блекауту

У Дніпрі містяни приходять заряджати гаджети на АЗС. І підприємці йдуть назустріч

Не лишаються осторонь і автозаправки. Так, мережі ОККО, WOG та KLO запрошують українців попрацювати, підзарядити гаджети чи просто зігрітися до своїх кафе. В OKKO останні вже жартівливо називають "ОККОворкінгами". А в KLO кажуть: "Наше світло —  твоє світло. Наш інтернет —  твій інтернет. Наша кава — твоя кава".

підтримка українців під час блекауту

Джерело: Instagram волонтерки Наталії Маринюк

Та електроенергія — це більше, ніж можливість працювати чи зв'язок. Комусь вона рятує життя. Так, днями в Києві батьки привезли на автозаправку маленьку доньку, щоб під'єднати до електромережі потрібний для її лікування інгалятор. Соцмережі це фото зворушило, а українців — ще більше розлютило: "Ця історія водночас про незламність і готовність поділитися останнім зарядом на повербанку наших людей і про те, що росія — це країна-терорист, яка воює з мирним населенням і робить таке", — каже Наталія Маринюк, яка і сфотографувала дівчинку.

Місця, де є інтернет, світло й тепло

Карта закладів, що працюють у блекаут

Кав'ярні та кафе, у яких не відключають електроенергію або які обладнали генераторами, під час блекаутів перетворюються на такі собі коворкінги. А щоб знайти їх було простіше, сайт ЛУН створив спеціальну загальноукраїнську карту закладів, де позначені кафе, магазини, коворкінги, кав'ярні, перукарні, аптеки, заправки, поштові відділення, медичні центри й інші сервіси, які працюють навіть попри вимкнення світла. Карта постійно оновлюється. Вона доступна на сайті та додатку. На мапу можна додати інформацію про роботу бізнесу. Для цього потрібно заповнити анкету за посиланням.

Але є й локальні рішення. Так, наприклад, в Одесі створюють свій механізм взаємодопомоги, до якого запрошують приєднатися містян: 

  • Якщо вам потрібна екстрена допомога через відключення світла (зарядити телефон, отримати доступ до інтернету тощо) —  треба заповнити форму за посиланням.
  • Якщо ви готові надати допомогу тим, кому зараз важче (ви маєте гарячу воду, вільну розетку, інтернет тощо) — заповніть наступну форму

Усі результати автоматично потрапляють до онлайн-таблиці й побачити їх може кожен користувач. Таким чином організатори планують сформувати базу переліку потреб, можливостей та контакти для комунікації містян.

Коворкінги Києва, де є генератор і Starlink

А в Києві з'явилася мапа коворкінгів, у яких можна працювати під час відключень світла. Дані будуть оновлювати.

Місія: нагодувати всіх

підтримка українців під час блекауту

Під час блекаутів активізувалися й волонтерські кухні, адже для багатьох українців відключення світла означає неможливість навіть погріти води, що вже казати про приготування їжі. Наприклад, в Одесі у мікрорайоні, який повністю залежить від електроенергії, своєрідним гуманітарним хабом став дитячий садок з генератором. Спершу працівники приватного закладу допомагали людям окропом, потім почали годувати гарячими обідами, а роздавали їжу волонтери. Невдовзі підтримка стала взаємною — дитячий садок продовжував готувати для містян, а ті підтримували ініціативу донатами зі словами: "Купуйте їжу, годуйте людей". У садочку кажуть: доки не стабілізується ситуація з електрикою, допомагатимуть сусідам чим зможуть.

З користю для дітей

підтримка українців під час блекауту

Не опускають руки й бібліотеки. Так, наприклад, на Харківщині в Красноградській дитячій бібліотеці-філії вирішили, що навіть блекаут маленьким читачам не причина сидіти вдома й сумувати. У теплому приміщенні працівники влаштували заняття для дітей: разом валяють бавовну, плетуть з бісеру, читають книги. І все це — у світлі ліхтариків. "Працюємо для вас! Як-то кажуть у нас в Україні — можна пережити будь-яку катастрофу, аби за графіком", — жартують у бібліотеці. Головне — місце для зустрічі. Головне — залишатися поруч одне для одного.

Ще більше корисних рішень!

Українська енергетична система вчергове оговтується. Починають знову набирати потужність відключені після ударів АЕС. Завдяки героїчній роботі наших енергетиків світло стало з'являтися навіть у недавно повністю знеструмленому Херсоні. Проте розслаблятися українцям ще зарано. Ми з честю пережили цей блекаут. А тепер маємо готуватися до нового — надії на те, що найближчим часом росія змінить свою тактику, мало. 

Сьогодні кожен українець вкотре має поставити собі запитання — скільки він і його родина зможе в таких умовах прожити без світла, води, зв'язку? Чи готовий він до нового блекауту, навіть довшого? Якщо ви не впевнені, вмикайте холодний розум. Складіть список підготовчих дій для себе та своєї сім'ї. Наприклад:

  • дізнатися, де поблизу є пункти обігріву й заклади з генераторами;
  • переговорити з друзями, які живуть у приватному будинку з пічкою чи каміном;
  • придбати повербанк, туристичний пальник та термос;
  • закупити продукти, які не потрібно готувати;
  • зробити запаси питної та технічної води;
  • обговорити ваші дії з близькими за відсутності зв'язку.

Тут можна ще багато що додати, про це "Рубрика" писала неодноразово. Але головне — не забувайте зберігати світло всередині себе. Ми разом і ми вистоїмо! Все буде Україна!

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
24867

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: