fbpx
Сьогодні
Від редакції 16:55 05 Тра 2022

Світло в кінці тунелю війни: як зараз допомагає журналістика рішень

Саме рішення врятують світ, коли він палає у вогні. Рішення й ті, хто їх втілює в життя.

English version here

З початком повномасштабної війни, яку росія розв'язала проти України, життя українців кардинально змінилося. Немає нікого, кого б ця війна не зачепила. Змінилося те, як ми проживаємо кожен день, на що направляємо свої молитви, на що збираємо допомогу, як допомагаємо самі.

Змінилися новини. Змінилися медіа.

У перші дні війни наша редакція, як і більшість українських видань, занурилися в новини. Новини були всім для українців — знати, що відбувається кожну секунду війни, було необхідністю. Інформація та розголос стали зброєю. Ми працювали день і ніч, аби нічого не пропустити, аби поінформованість про події наших читачів як в Україні, так і за її межами залишалася максимальною. І ми продовжуємо робити це й зараз. 

Але ми також згадали одну важливу річ — ми можемо більше. Ми можемо бути ще більш корисними. Ми згадали про журналістику рішень, яка була нашим головним орієнтиром до початку повномасштабної війни й залишається ним зараз.  

Два роки тому "Рубрика" вирішила зосередитися на розвитку напрямку журналістики рішень в Україні. Тепер ми розуміємо, що журналістика рішень стала ще більш цінною, ніж будь-коли. І зараз покажемо (ні, не звідки на Білорусь готувався напад), чому і як це працює.

Що таке журналістика рішень?

У чому особливість цього напряму в журналістиці? Журналістика рішень зосереджується на конкретних кейсах, історіях конкретних людей, груп, громад. Матеріали, створені у цьому напрямку, зосереджуються не стільки на проблемі, скільки на можливих варіантах її вирішення. Більше про підхід ми розповідали тут, а про наш особливий формат матеріалів у цьому жанрі — тут.

Які рішення? Війна ж!

як зараз допомагає журналістика рішень

У часи повномасштабної війни, коли майбутнє видається неможливим запланувати чи передбачити, коли ми всі прикуті до стрічки новин (як у "Гаррі Поттері" — сподіваючись не почути поганих), саме час почати створювати хороші новини самим. Створювати рішення, а з ними — своє майбутнє і майбутнє України. А ще — розповідати про ті рішення, які вже працюють, аби ще більше людей мали змогу примірити цей досвід на себе та поширити позитивну практику. Або ж — вирішити нагальне для себе питання тут і зараз.

Головне — рішення зараз потрібні як ніколи, адже проблеми, з якими ми зіткнулися, потребують негайної реакції, а люди — реалістичних та перевірених варіантів дій для себе. В наших силах допомогти їм впоратися з новими викликами. І що не менш важливо — допомогти змінотворцям отримати підтримку, поширивши інформацію про них. 

Журналістика рішень зараз працює в обидва боки, допомагаючи й тим, хто створює рішення, і тим, хто їх шукає.

Як це працює?

Які можуть бути рішення під час війни?

Інструкції та вирішення проблем тут і зараз.

як зараз допомагає журналістика рішень

Це журналістика рішень воєнного часу, покликана вирішувати нагальні проблеми швидко та підказувати рішення людям, яким вони потрібні просто зараз. Це інструкції, пояснювальні матеріали, матеріали "Що робити, якщо…?". Це докладні роз'яснення на запитання, відповіді на які не знає гугл, здобрені особистим досвідом тих, хто вже впорався з проблемою, і порадами експертів, які знають, як допомогти.

Саме на такі запитання ми шукаємо відповіді, до таких проблем — шукаємо рішення. 

Рішення іншого часу, рішення іншого місця.

як зараз допомагає журналістика рішень

Зараз ми всі опинилися у ситуації, яка для більшості була немислимою. Ми не готувалися до тих проблем, які постали перед нами сьогодні. Але якими б самотніми у цьому ми собі не здавалися (врешті, Україна зараз сама відбиває наступ орди на Європу), ми не самі. Ми не самі в цих проблемах. Люди вже стикалися з ними в інші часи, і стикаються з ними зараз — в інших куточках нашої планети. Важливо зібрати досвід рішень для цих проблем — адже саме він може допомогти нам знайти підходящі рішення тут і зараз швидше та ефективніше. 

Ми працюємо над матеріалами про досвід відбудови зруйнованих міст та вирішення житлової кризи для внутрішніх переселенців. Про рішення на випадок продовольчої кризи, яке зможе втілити кожен.

Більше того — до початку повномасштабної війни в Україні вже знаходили рішення проблем, які тепер стали спільними для нас усіх. Тоді це були рішення війни на Сході України. Тепер вони можуть допомогти всім українцям. Наприклад, історія про створення вітамінних коктейлів або сухпайків для воїнів.

Головне. Кейси та історії.

як зараз допомагає журналістика рішень

Історії людей, які змогли знайти та впровадити рішення проблеми, що стала спільною для багатьох, необхідні нам сьогодні не лише для того, щоб могти перейняти ці рішення (хоча це головне). Вони потрібні для того, щоби бачити — попри все, українці не здаються, рухаються вперед, гуртуються, приходять на допомогу одне одному.

З початком повномасштабної війни в Україні побільшало проблем. Хороші новини в тому, що ми чітко бачимо — рішень і небайдужих, які впроваджують їх, теж стало більше. Небайдужих, готових вирішувати проблеми, стало набагато більше. А отже ми не можемо не перемогти — ми вже шукаємо рішення нашої Перемоги, просто зараз.

Усі ці рішення знаходять та втілюють люди — герої сильної та незалежної України. Усі ці рішення допомагають справлятися з проблемами війни тисячам людей уже зараз. І кожне з них потребує розголосу, адже кожне з них також потребує допомоги. Тому у матеріалах ми залишаємо контакти та реквізити змінотворців, аби кожен охочий міг підтримати їх і так теж стати частиною рішення та наблизити нашу Перемогу.

Так ми створюємо велику мережу рішень, де кожен може стати їх частиною та зробити свій внесок у їх реалізацію. Будуємо місток між ініціативами та українцями. І рух по цьому містку є в обидва боки.

Після Перемоги

як зараз допомагає журналістика рішень

Коли повномасштабна війна в Україні закінчиться і ми святкуватимемо нашу Перемогу над росією, ми матимемо перед собою важливе завдання. Відбудувати нашу країну. Зробити її ще кращою, ніж до нападу агресора. Знайти нові шляхи для вирішення проблем — від екологічних до соціальних. Тоді журналістика рішень стане важливим провідником для українців і в цьому процесі. Насправді ж вона продовжить робити те, що робить уже зараз, — шукати рішення, поширювати працюючі практики, розповідати, як їх можна втілити кожному, допомагати змінотворцям отримувати необхідну їм підтримку.

Як допомогти рішенням бути поміченими?

Ви можете допомогти нам розповісти Україні та світові про ще більше корисних рішень, які зараз знаходять та втілюють українці.

  • Якщо ви знаєте про ініціативи та героїв, які сьогодні вирішують проблеми, наближають нашу Перемогу, допомагають тим, кому потрібна допомога, — поділіться ними з нами. Ми розкажемо про них Україні та світові, допоможемо отримати необхідну підтримку і дамо тим, хто потребує допомоги, знати про працюючі механізми її отримання. Якщо ви самі — цей герой, зв'яжіться з нами. Наша електронна адреса: [email protected] 
  • Ви можете допомогти нам розповідати ще більше про історії рішень українців, зробивши донат для "Рубрики". Так ви підтримаєте нашу команду та дасте нам змогу продовжувати працювати та шукати нові рішення. Ми вдячні за кожен внесок. Підтримати "Рубрику" можна тут.

Також ви можете підтримати "Рубрику", підписавшись на наші соцмережі, FacebookTwitterTelegram,  Instagram

Підписуйтеся на соцмережі Екорубрики: Facebook, Telegram, Instagram

Ще Рубрика Небайдужа для і про активних жінок має свій Телеграм

А тут підписуйтеся на англомовні соцмережі видання: FacebookTwitter

І наостанок. Кожен із нас сьогодні може стати творцем хороших новин. Кожен із нас може знайти, втілити або підтримати вже існуюче рішення. Не забуваймо про це і рухаймось далі до Перемоги!

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Рубрика (@rubryka)

3
2310

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: