fbpx
Сьогодні
Рішення 13:55 25 Лис 2022

Кава, Фейсбук і допомога армії: як луцькі волонтери збирають мільйони на ЗСУ

English version here

Наша сила у вмінні єднатися! З 24 лютого звичайні українці купили Байрактари, супутник, запустили сотні волонтерських ініціатив і показали, що готові вибороти перемогу за будь-яку ціну!

"Медіа-кава" — ініціатива з Луцька, яка влаштовує онлайн-торги за можливість випити кави з відомою людиною. Про кілька зароблених мільйонів, аукціони у Фейсбуці й "підгони від котиків" — у матеріалі "Рубрики".

У чому проблема?

Дев'ять місяців війни та виснажені гаманці

Повномасштабна війна в Україні триває вже 9 місяців. Україна щомісяця витрачає близько 130 мільярдів гривень, щоб давати відсіч ворогам. Ці мільярди — це допомога партнерів, наші податки й, звісно ж, наші донати. Проте з тим, як виснажується економіка, виснажується і бюджет українців.

Залучати донати стає важче. Підтримувати одне одного — теж. 

Яке рішення?

Кава, гроші й невимушене спілкування

Разом ми — сила! Згідно з недавнім опитуванням Суспільного, 87% українців хоча б раз задонатили на ЗСУ. Допомагати армії можна і з користю для себе. Так, у Луцьку реалізовують проєкт "Медіа-кава", у рамках якого учасник може поспілкуватися зі знаменитістю й підтримати наших воїнів.

Як це працює?

"Кава з волонтером"

Проєкт "Медіа-кава" виріс з локальної ініціативи "Кава з волонтером", яку проводили у 2015 році на Волині. Тоді війна на Донбасі вирувала вже близько року. Люди, які активно донатили на армію на початку вторгнення росії, почали виснажуватися — як морально, так і матеріально. Збирати кошти на необхідні для наших військових речі ставало дедалі важче. 

Одна з волонтерок, Вероніка Федосова-Цибульська, запропонувала небанальне рішення: "А що, як ми спробуємо продавати самих себе?". 

Можливість попити кави та поспілкуватися з відомим волонтером за донат сподобалась багатьом лучанам: за приємними кавуваннями волонтери зібрали доволі серйозну на той час суму — понад 50 тисяч гривень. 

Спершу ініціативу планували як разову — тоді збирали кошти на потреби атовців. Але завдяки їй луцькі волонтери сім років збирали кошти для Волинського обласного госпіталю ветеранів війни. А з початком широкомасштабної війни проєкт почав працювати безпосередньо на потреби фронту і набув розмаху. Уже в липні в рамках проєкту зібрали перший мільйон гривень. Станом на кінець жовтня — збирали вже третій.

Робіть ставки, панове!

Суть онлайн-аукціону проста. Каволот — це можливість випити кави з кимось із відомих людей. Відповідно, ця людина є автором каволоту.

"У проєкті не торгують людьми, як хтось може подумати, — сміється у розмові з "Рубрикою" адміністратор спільноти "Медіа-кава" у Фейсбук Мирослав Ватащук. — Купується не людина, а можливість поспілкуватися з нею наживо чи онлайн. А взяти участь у проєкті (стати автором каволоту) може будь-яка цікава людина, причому не обов'язково з Луцька". 

У статусі лотів "Медіа-кави" вже побували продюсер Ігор Кондратюк, співак Олег Михайлюта (Фагот), телеведучий Олег Панюта, міністр спорту Вадим Гутцайт, письменник Остап Українець і багато інших.

Торги проходять на сторінці проєкту у Фейсбук, в коментарях під дописом про новий лот. Є також "спецпослуга" — анонімна ставка. Якщо хтось не бажає "світитися" у змаганні публічно, про ставку можна повідомити в приват адміністратору, і той, в разі верифікації покупця, оголосить про анонімну ставку. 

Олександра Макеєва

Олександра Макеєва з лідером рок-гурту "МЕРІ" Віктором Винником

Олександра Макеєва, співорганізаторка проєкту, брала участь в аукціонах "Медіа-кави" не один раз. І як авторка каволотів, і як "покупець". Зустріч із лідером рок-гурту "МЕРІ" Віктором Винником Олександрі подарував анонім, який викупив лот за 13 000 грн.

"Для мене це вже третій сезон «Медіа-кави». Спочатку це був місцевий проєкт, а потім «Медіа-кава» вийшла далеко за межі Волині. Був період, коли перше, що робила зранку — відкривала телефон і дивилась, що ж нового у «Медіа-каві».

Проєкт виправдав наші очікування на всі сто! Цього року Мирослав організовував це все, бо потрібно було придбати дещо за 30 000 гривень, а зараз проєкт впевнено рухається до цифри, в 100 разів більшої. Звісно, ту першу потребу ми закрили, передали необхідне на фронт, а крім цього, ще багато інших корисностей. Маленька «Медіа-кава» творить великі справи! До того ж вона давно стала проєктом про кожного з нас. Адже будь-хто може стати ньюзмейкером. І в будь-якої людини є щось цікаве, за що її можна «купити». Ми навіть якось жартували, що ідентифікуємо людей у місті лише за однією ознакою — продавали його/її у «Медіа-каві» чи ще ні", — сміється Олександра.

"У будь-якому разі, — коментує Мирослав Ватащук, — кому ж не цікаво поговорити, наприклад, з кумиром дитинства або дуже крутим спеціалістом у певній галузі. Він може бути невідомий широкому загалу, але люди, які працюють в цій ніші, готові заплатити шалені гроші, щоб поспілкуватися з цією людиною".

А разом з тим — і підтримати ЗСУ.

А в них точно вийшло?

Станом на кінець листопада з 2014 року опубліковано 517 лотів від знаменитостей та цікавих людей. Усі до одного каволоти викуповують. Стартова ціна незмінна — 150 гривень. Але фінішна сума може доходити до десятків тисяч. 

Щоб поспілкуватися з шоуменом Ігорем Кондратюком, переможниця аукціону заплатила 22 тисячі гривень. Ще один унікальний кавалот — інтернет-кава з полярниками на станції академіка Вернадського в Антарктиді. За каву та віртуальну екскурсію Антарктидою покупець заплатив близько 20 тисяч гривень. 

Найвища ставка, яка була оголошена переможною і була оплачена, — 100 тисяч гривень. Стільки заплатили за можливість поспілкуватися за філіжанкою кави із координаторкою "Фонду Сергія Притули" Меланією Подоляк. 

Часом участь у торгах беруть самі військові, для чиєї підтримки й запускався проєкт. Дмитро (ім'я змінене) нині перебуває на передовій, проте встиг виграти вже два лоти. Він розповідає:

"Кави не пив. Бо далеко від Луцька. Один з авторів виграних мною каволотів взагалі в іншій країні знаходиться. Мета проєкту — допомогти військовим. Військовий значну частину витрачає на спорядження і на господарські витрати. Тож змагався з азартом, щоб допомогти побратимам. А каву обов'язково ще вип'ю, тільки-но повернусь додому!"

Крім того, часто на торги виставляються так звані "братські підгони": плакати, картини, патріотичні нашивки, марки "Укрпошти", речі з автографами знаменитостей і навіть трофейний сухпайок окупантів, який "підігнали" організаторам наші "котики".

Усі зібрані гроші йдуть на потреби військовослужбовців, про що адміністратор спільноти регулярно звітує. Він же займається закупами. Загалом завдяки ініціативі вдалося зібрати для ЗСУ понад 2 млн гривень!

Найбільше витратили на зимову амуніцію. Також волонтери купують і відправляють на фронт електроніку, гаджети й комплектуючі до них, інструменти, засоби для догляду за зброєю.

Працюють самотужки та в колаборації з більш потужними волонтерськими об'єднаннями. А якщо кавування відбувається наживо в Луцьку, то учасників зустрічі безплатно пригощає місцеве кафе "Шарлотка".

"Бомби не падають в Луцьку, місто не стало ареною бойових дій тільки тому, що між нами й російською ордою стоїть живий щит з хлопців і дівчат — наших захисників і захисниць. «Медіа-кава» — наша можливість бути корисним тут і зараз. Із вдячністю до тих, хто нас захищає", — говорить Мирослав Ватащук.

Коли ж питаємо іншу співзасновницю проєкту, Олександру Макеєву, в чому вона сама бачить головну перевагу "Медіа-кави", вона відповідає:

"Ще 2014-го, коли мене «накривало», що все пропало/ми програли/зрада — я донатила. Мені це допомагало не поїхати «кукухою». І навіть з часом певною мірою стабілізувало мене. Я вже мовчу про те, як важливо не зупинятись та продовжувати допомагати нашим котикам. Адже війна триває. Тому вмикаємо тумблер на перемогу і донатимо-донатимо-донатимо".

Рубрика:
Кейси
1
896

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: