fbpx
Сьогодні
Корисності 09:05 11 Лип 2021

День шоколаду: 20 фактів, через які ми так любимо ці ласощі

Десерт, який не завжди був десертом, а сьогодні робить людей щасливішими та більш здатними до вирішення математичних задач. А ще розповідаємо, як приготувати шоколад вдома.

English version here

Фото Unplash

Дев'ять з десяти людей люблять шоколад. Статистика запевнює — щодня ці ласощі їдять близько 1 мільярда поціновувачів шоколаду. Крім того, що він дуже приємний на смак, шоколад допомагає нам бути щасливими і здоровими. Він підвищує рівень серотоніну і дофаміну — гормонів гарного настрою, є потужним джерелом антиоксидантів, сприяє поліпшенню кровообігу та зменшенню кров'яного тиску, знижує ризик серцевих захворювань. Шоколад не тільки смачний і корисний — це і комплімент, і універсальний подарунок, і незмінний атрибут усіх дитячих свят, а побажання "хай у вас все буде в шоколаді" зробило його ще й синонімом багатства і достатку. 

День шоколаду

Фото Unsplash

До нас шоколад прийшов з Америки і спочатку споживання шоколаду в Європі дійсно був доступний тільки багатим людям. Лише на початку 20-го століття, з появою промислового виробництва, шоколадом змогли насолодитися і люди, які не відносяться до аристократії. Зараз слово шоколад викликає в уяві образи різнокаліберних плиток, яскравих цукерок чи хрустких батончиків з різними наповнювачами, але сьогоднішній шоколад мало схожий на шоколад минулого. Протягом більшої частини історії шоколад був шанованим, але гірким напоєм, а не солодкими ласощами.

 🍫 Неясно, коли какао вперше з'явилося на сцені історії і хто його винайшов. Але в запасниках Смітсонівського національного музею американських індіанців є знахідки, датовані приблизно 1500 до н.е., зі слідами теоброміну — стимулюючого з'єднання, виявленого в шоколаді і чаї. Це стародавні горщики, якими користувалися ольмеки — перша відома цивілізація Центральної Америки. Вважається, що ольмеки використовували какао для приготування церемоніального напою. Ольмеки, безсумнівно, передали свої знання про какао племені майя, які не тільки споживали шоколад, а й шанували його. У письменах майя згадується, що шоколадні напої використовувалися на урочистостях і по завершенню важливих справ. Незважаючи на важливість шоколаду в культурі майя, він не був привілеєм для багатих і впливових людей, доступ до нього мали всі. У багатьох будинках майя шоколад вживали під час кожного прийому їжі. Шоколад майя був густим і пінистим і часто поєднувався з перцем чилі, медом або водою.

День шоколаду

 🍫 Натомість ацтеки, які згодом витіснили майя, вивели своє захоплення шоколадом на інший рівень. Вони вважали, що какао було дано їм від богів. Як і майя, вони смакували шоколадні напої, але й також використовували какао-боби в якості валюти для покупки їжі та інших товарів. Так, за 10 зерен можна було придбати кролика, а за сто — персонального раба. У культурі ацтеків какао-боби вважалися ціннішими за золото. Зерна какао навіть підробляли, вирізаючи фальшиві боби з глини. Цікаво, що какао-боби використовувалися в деяких частинах Латинської Америки як валюта аж до XIX століття. А найвідомішим любителем шоколаду тих часів був могутній правитель ацтеків Монтесума II, який пив шоколад щодня у неймовірній кількості для енергії і як афродизіак. Також є свідчення, що він розпорядився ввести какао-боби в обов'язковий раціон своїх воїнів.

 🍫 Іспанцям, які першими з європейців скуштували заокеанську новинку, гіркий смак традиційного енергетика американських аборигенів не сподобався. Але дослідним шляхом вони встановили, що цукор дуже покращує смак шоколаду і тріумфальний хід нового для Старого світу продукту розпочався. В епоху Колумба шоколад  в Іспанії був настільки дорогим, що один місцевий історик писав: "Тільки багатий і шляхетний міг дозволити собі пити шоколад, тому що він буквально пив гроші". Іспанці тримали рецепт виготовлення шоколаду в суворій таємниці. Але все таємне, особливо з таким неповторним смаком, рано чи пізно стає явним. Поступово з легкої руки мореплавців, які рознесли звістку про чудодійний напій, про шоколад дізналася вся Європа.

День шоколаду

 🍫 У 1850-х роках англієць Джозеф Фрай змінив всю шоколадну історію. Змішавши більшу кількість масла какао з какао порошком замість води, він навіки вписав своє ім'я в історію солодощів як винахідних твердого шоколаду. Через 25 років француз Анрі Нестле додав згущене молоко в готовий шоколад і отримав перший в світі молочний шоколад. А у 1879 Рудольф Линдт зі Швейцарії винайшов машину, яка перетирала і змішувала інгредієнти шоколаду до абсолютно однорідної і гладкої консистенції. Після цього стався справжній "шоколадний бум" і почалося його масове виробництво по всьому світу.

 🍫 Незважаючи на те, що батьківщиною какао є Центральна і Південна Америка, майже 70% світової какао-сировини зараз виробляється в Африці. Какао або шоколадне дерево (Theobroma cacao) зростає в тропіках і потребує  вологого клімату, тому не дивно, що всі плантації знаходяться на досить вузькій ділянці по обидва боки від екватора. На відміну від інших сільськогосподарських культур, що давно є об'єктами зусиль вчених, які намагаються підвищити їх родючість і стійкість до захворювань, какао і досі залишається по суті дикою рослиною. Держава Кот-Д'івуар є одним із найбільших виробників какао, вона забезпечує ним близько 40% світових поставок. Причому процес добування сировини складно назвати сучасним і просунутим: 90% какао вирощується на невеликих сімейних фермах. 

День шоколаду

🍫 Какао — дерева-довгожителі, їхній вік може становити до 200 років, але плодоносять вони лише близько 25 років. Плоди какао схожі на лимон або невеличку диню, їхня вага може досягати півкілограма, а самі плоди іноді виростають до 30 сантиметрів. В одному плоді може бути до 50 бобів. Щоб отримати один кілограм шоколаду, потрібно близько 900 какао-бобів. На кожному какао-дереві дозріває понад 25 тисяч бобів, тобто з одного дерева можна зібрати достатню кількість какао-бобів, щоб зробити понад 27 кг шоколаду.

какао дерево

 🍫 Лідером за споживанням шоколаду вважають Швейцарію, там з'їдають до 12 кг щорічно на людину, для порівняння в США ця цифра становить до 5.5 кг шоколаду. І це не дивно, адже шоколад — національна гордість Швейцарії. Його рецепти трепетно ​​оберігають, а смаколики з нього продають не тільки в супермаркетах — шоколадні крамниці розкидані по всій країні. Культовий шоколад Toblerone теж винайшли в Швейцарії. Цей оригінальний за формою шоколад — один із перших, у якому змішано безліч різних інгредієнтів, включаючи шоколад, мед, нугу і мигдаль. Його рецептура залишається незмінною вже 150 років. А ще в Швейцарії можна відправитися у справжню шоколану подорож. За маршрутом Монтре — Грюйєр — Брок курсує шоколадний потяг. Пасажири їдуть першим класом у вінтажному панорамному вагоні. По дорозі їх пригощають сирним фондю і круасанами, потім проводять екскурсію по фабриці Nestlе і повертають назад.

День шоколаду

 🍫  Шоколад містить більше 600 смакових компонентів, підрахували в Американському хімічному суспільстві. Для порівняння, в червоному вині їх близько 200. Щоб отримати від шоколада радість, його не обов'язково їсти, можна просто нюхати. Запах шоколаду викликає розслаблення. До слова, такою властивістю не володіє жоден інший різновид їжі.

🍫  Користь шоколаду не тільки в задоволенні, яке дарує нам його аромат, смакові якості та здатність стимулювати вироблення ендорфінів. Регулярне споживання шоколаду знижує ризик інфарктів на 17%. Такий висновок зробили вчені після експерименту, у якому його учасники з'їдали 63 грами шоколаду в тиждень протягом 10 років. В іншому дослідженні, проведеному у групі людей, яким було за 70, виявилося, що дві чашки какао на день значно поліпшують кровопостачання головного мозку і можуть врятувати від деменції. Дослідники вважають, що вплив какао на роботу судин пов'язаний з природними антиоксидантами — флавоноїдами, — що містяться в какао-бобах.

День шоколаду

 🍫  Після невеликої порції шоколаду люди краще справляються з математичними завданнями — це довели вчені з Великобританії. За статистикою, у країнах, де люди їдять більше шоколаду, більше Нобелівських лауреатів.

🍫 Гарна новина для підлітків: науковці не знайшли взаємозв'язку між появою прищів і споживанням шоколаду.

🍫 Шоколад приємніший за поцілунок. У 2007 році вченими з університету Сассекса було проведено дослідження серцевих скорочень і мозкових хвиль. Для експерименту взяли 20 пар, яким потрібно було спочатку з'їсти шматок шоколаду, а потім поцілуватись. І звісно ж, шоколад переміг! Абсолютно в усіх випадках танення шоколаду в роті викликало більш інтенсивну реакцію задоволення аніж найпалкіші поцілунки.

День шоколаду

🍫 У наш час шоколад неодмінно входить у раціон армійців у різних країнах світу. Під час Другої світової війни його також додали у військовий раціон, але зі зміненою рецептурою. На смак він повинен був бути "трішки кращим за смак вареної картоплі". Все для того, щоб солдати не з'їдали його надто швидко.

🍫  За допомогою шоколаду можна дізнатися таємниці. Одного разу компанія BBC провела експеримент — відвідувачам виставки запропонували розповісти про себе конфіденційну інформацію: дату народження, дівоче прізвище матері та інші дані, яких було б достатньо для злому в соціальних мережах. Натомість їм запропонували шоколадку. 79% учасників експерименту погодилися розповісти про себе.

🍫  Білий шоколад технічно не шоколад. Білий шоколад містить масло какао, але в ньому немає какао-порошку. Само масло не дуже смачне, тому в нього додають молочний жир, ваніль і цукор. 

🍫 Масло какао також широко використовується для зовнішнього використання, зокрема в косметології. Велика кількість досліджень властивостей какао-масла показала, що цей продукт здатний відновлювати нашу шкіру і волосся. Особливо корисним для шкіри масло какао стає в холодні осінній і зимовий періоди, коли морозне повітря в контрасті з жарко натопленими приміщеннями її зневоднюють і висушують. Масло какао ефективно зволожує і пом'якшує шкіру, глибоко проникає у клітини, робить шкіру пружною, гладкою, еластичною і насичує поживними речовинами.

День шоколаду

🍫 Печиво з шоколадом було винайдено випадково американкою Рут Грейвс Уейкфілд в 1930-х роках. Вона хотіла нагодувати випічкою гостей готелю і замість масла, яке в неї скінчилося, вона додала у тісто шматочки шоколаду. Так і вийшло всім відоме частування. Через багато років "мати шоколадного печива" продала свій знаменитий рецепт компанії Nestle, але не отримала за це ніяких грошей. Все, що вона забажала замість них, — це довічний запас шоколаду.

🍫  Цукерки M&M's були в космосі більше 130 разів. Шоколадні драже — улюблені ласощі американських астронавтів під час їх космічних експедицій.

День шоколаду

🍫 Переїсти шоколаду теж можна. І справа тут не в діатезі, яким нас лякали у дитинстві. У шоколаді міститься алкалоїд теобромін — речовина, яка розширює судини серця та мозку, а також стимулює серцеву діяльність. Велика кількість теоброміну викликає ушкодження нирок і серцеву недостатність. Але щоб отримати смертельну дозу теоброміну, доведеться постаратися — небезпечна для життя доза становить близько 10 кг шоколаду за раз.

🍫  Вироби з шоколаду неодноразово ставали витворами мистецтва. Улюблені багатьма ласощі в руках майстрів можуть перетворитися навіть на вишукане вбрання, здатне приворожити погляд поціновувачів не тільки шоколаду, а і моди. Такі, в буквальному сенсі, солодкі сукні щороку демонструють на міжнародній виставці "Салон шоколаду". Враховуючи те, що шоколад легко топиться від температурі тіла людини, його наносять на спеціально підготовану тканину.

День шоколаду

Домашній шоколад — це нескладно

Відчути себе у Всесвітній День шоколаду досвідченим шоколатьє можна і самому, адже зробити домашній шоколад дуже просто. На щастя, ще зовсім недавно такий екзотичний і недоступний для нас продукт як масло какао (основний інгредієнт твердого шоколаду) зараз можна запросто придбати в магазинах здорового харчування або через інтернет (обов'язково переконайтеся, що масло призначене для їжі, а не для зовнішнього використання).

Найкраще рішення на сьогодні — пригостити власноруч зробленим шоколадом всіх, кого ви любите!

Справжній шоколад з горіхами

День шоколаду

Інгредієнти:

  • 70 г масла какао
  • 150 г якісного какао-порошку (в ідеалі — натуральної какао-маси)
  • 120 г тростинного цукру (можна замінити звичайним або цукровою пудрою)
  • 30 г кеш'ю
  • 30 г фундука
  • 30 г мигдалю

Приготування:

  • Масло какао порубати, покласти в каструльку. Додати какао-порошок, потім  — цукор.
  • Розтопити суміш на водяній бані. Перемішати до однорідності.
  • Томити суміш на водяній бані, постійно помішуючи, до утворення гладкої маси.
  • У пласку силіконову форму для шоколаду чи у формочки для крафтових цукерок розкласти горішки.
  • Залити формочки гарячою сумішшю. За бажання у кожну ячейку можна додати цукати, сушені ягоди, кокосові пластівці або інші наповнювачі.
  • Дати шоколаду застигнути. Після повного охолодження відправити в холодильник на 2 години.
  • Кількість цукру можна регулювати за смаком.
5083

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: