fbpx
Сьогодні
Здоров'я 19:05 25 Січ 2022

Як відновити нюх та смак після ковіду ароматерапією? Запитали пацієнта та лікаря

Виявилося, що це можна зробити, але це допомагає не всім. До того ж можна перестаратися і нашкодити собі — разом з лікарем розповідаємо, як зробити все правильно

English version here

Наша героїня, дівчина Саша, вже більше пів року страждає на проблему, з якою знайомі практично всі, хто перехворів на корону — спочатку вона втратила нюх і смак, а потім, коли вони повернулися, зрозуміла, що почуття трансформувалися настільки, що деякі продукти Саша тепер їсти не може. Ми почитали медичні дослідження: виявляється, про дисфункції смаку та нюху повідомляли від 45 і 80% усіх, хто перехворів на Covid-19 у різному ступені тяжкості. «Рубрика» вирішила звернутися до фахівця-медика, щоб з'ясувати, що робити тим, хто зіткнувся з цією ж проблемою, чи є шанс повернути нюх і який єдино правильний спосіб уберегти себе від подібних наслідків. 

У чому проблема?

Перехворіла на коронавірус і не помітила

Саша розповіла нам, що ймовірно перехворіла на коронавірус наприкінці березня 2021 року. «Ймовірно» тому що хвороба протікала безсимптомно. Те, що щось не так, дівчина запідозрила лише в середині квітня, коли почали притуплятись смаки та запахи. Але ПЛР-тест нічого не показав і вона списала це на можливу алергію. Ніяких інших симптомів у Саші не було:

«Жодного дискомфорту я не відчувала, фізично це не проявлялося — я, як зазвичай, щодня бігала, проблем з диханням, температури або слабкості не було».

Как восстановить обоняние и вкус после ковида ароматерапией

«Відсутність можливості їсти улюблену їжу дуже впливає на настрій»

Занепокоєння з'явилося, коли зацвіли вишні та абрикоси, а Саша не відчула, як вони пахнуть. На той момент уже трохи притупився і смак, а оскільки ПЛР-тест не показав жодних результатів, дівчина вирішила здати ще один аналіз — на антитіла. Вони й дали зрозуміти, що хвороба пройшла безсимптомно:

«Антитіл було настільки багато, що лаборантки здивовано переглянулися між собою і пожартували, що з таким титром я можу обійматися з кожним зустрічним. То була середина травня. І десь із червня почали повертатися запахи та смаки. А от коли наприкінці серпня відбулася трансформація смаку, це дійсно викликало дискомфорт. Відсутність можливості їсти улюблену їжу дуже впливає на настрій», — бідкається Саша. 

Как восстановить обоняние и вкус после ковида ароматерапией

Що тепер не так зі смаком?

«Це стосується як смаків, так і запахів. Тривалий час мені здавалося, що свіжокуплені продукти насправді зіпсовані, бо мали неприємний запах. Проте інші члени сім'ї такого дискомфорту не відчували. А далі пішов смаковий експеримент. По суті зараз я не можу їсти жодних видів м'яса (курка, яловичина, свинина — що завгодно), вживати більшу частину молочних продуктів, овочі (перець, цибулю, часник, моркву, картоплю тощо), фрукти (яблука, персики, полуниця і т.п.) яйця… І всі ці продукти мають однаково неприємний запах чогось протухлого. Нещодавно я спробувала просто м'ятну жуйку — і навіть вона мала цей неприємний присмак, після якого біжиш у ванну, щоб 5 разів почистити зуби. Із запахами те саме — більшість запахів під час приготування просто нестерпно неприємні»

Водночас Саша додає, що їй нормально «заходять» морепродукти: риба, креветки. 

«До корони, мені дуже НЕ подобався запах риби під час процесу приготування їжі, — додає дівчина. Зараз я його не відчуваю (хоча оточення відчуває). По суті, я можу їсти лише рис та морепродукти. А ще, дякувати Богу, шоколад! Ось на нього нічого не вплинуло, бо жити стало б сумно».

Із зовсім недавніх змін відзначає неприємний присмак у солодких сирків, якого раніше не було. Не пощадили наслідки ковіду і мандарини: «Тепер і вони, особливо їхня шкірка, теж відчуваються з неприємним запахом і присмаком, хоча раніше цього не було. Тобто смакова трансформація триває вже понад три місяці (починаючи з кінця серпня)»

Как восстановить обоняние и вкус после ковида ароматерапией

Так буває не тільки через коронавірус 

Насправді порушення нюху (аносмія) і смаку (дисгевзія) бувають в різному ступені тяжкості та зустрічається у 45-80% пацієнтів, хворих на COVID-19, — такі дані ресурсу UpToDate наводить лікарка невролог-невропатолог медичного центру АЦМД-Медокс та авторка блогу про медицину та неврологію Надія Марченко

Але COVID-19 — не єдина причина втрати смаку та нюху. Фахівчиня пояснює: порушення нюху найчастіше виникають на тлі хронічного запалення слизової оболонки носа при зловживанні судинозвужувальними краплями, а також це може бути дуже ранньою ознакою хвороби Паркінсона. Але у всіх цих ситуаціях нюх порушується поступово, а не різко.

Сказати, через що точно виникла ця проблема у нашої героїні, без докладної консультації, лікар не може, але запевняє, що серед вірусних респіраторних інфекцій саме коронавірусна інфекція найчастіше супроводжується втратою нюху. А ще не слід забувати, що пандемія все ще продовжується, і цей факт теж відіграє істотну роль. 

Яке рішення?

Как восстановить обоняние и вкус после ковида ароматерапией

Лікарі радять нюховий тренінг

Саша вирішила не звертатися до лікаря. По-перше, тому що не бачила у цьому необхідності. На сайті МОЗ є доступна інформація про показання до того, щоб звертатися до лікаря за спеціальною рекомендацією, і своєї причини Саша в цьому переліку не побачила. Тому й взялася шукати рішення самостійно на медичних порталах. Але й тут зазнала невдачі: 

«Постковідні наслідки лише вивчаються, затверджених алгоритмів для роботи з ними немає навіть у ВООЗ. Щотижня з'являються нові дослідження та теорії, проте практичних, уже протестованих вченими рішень я не зустрічала»

І тоді Саша звернула увагу на історію про те, як дівчина у схожій ситуації змогла повернути нормальний смак та запахи, тиждень нюхаючи різні аромаолії. Невропатолог Надія Марченко пояснює: йдеться про нюховий тренінг — техніку дихання ефірними оліями. Зараз це єдиний спосіб, який хоч якось може стимулювати відновлення нюху. Саме цю процедуру Марченко рекомендує своїм пацієнтам, які зверталися з проблемою, подібною до Сашиної, і дає ще кілька порад:

  • виявити та відкоригувати хронічні соматичні захворювання та дефіцити вітамінів, якщо такі є;
  • урізноманітнити харчування. Їсти овочі, попри зиму;
  • підтримувати фізичну активність та достатньо спати.

«Важливо набратися терпіння; все, що стосується відновлення нервової системи, це зазвичай тривалий процес. Якщо чекати швидкого результату та фіксуватися на проблемі, це лише посилюватиме дискомфорт», — пояснює лікарка. 

А це точно спрацює?

Как восстановить обоняние и вкус после ковида ароматерапией

«З першої ж спроби спалила собі слизову»

Саші нюховий тренінг здався цікавим та безпечним способом «розворушити рецептори», і вона вирішила провести такий експеримент. Купила 6 різних масел, щоб чергувати різні запахи, і з першої спроби спалила собі слизову оболонку маслом з корицею:

«Моя помилка була в тому, що я нюхала аромаолію близько до шийки, а вона насичена та концентрована. Так що безпечний, на перший погляд, експеримент виявився не таким уже й безпечним. Далі я капала одну краплю масла на паперовий рушник — і нюхала здалеку, чергуючи запахи. Пробувала так тиждень, 3-4 рази на день, ефекту не було жодного. Водночас я не заперечую, що у когось цей метод може спрацювати. Але все ж таки раджу не експериментувати, як я, самостійно, а звернеться за порадою до професіонала»

Звертатися можна до сімейного лікаря, невролога або отоларинголога, а самолікуванням краще не займатися, адже причина, хоч і в поодиноких випадках, може бути й не в захворюванні на коронавірус. Та й взагалі, невропатолог каже, що у невеликому відсотку випадків нюх може не відновитись взагалі або не відновитись повністю, і єдиний варіант захисту — вакцинація, адже вона суттєво зменшує шанси ускладнень. До того ж не факт, що нюховий тренінг допоможе:

"Мені він не допоміг. І ставити такі експерименти я більше не планую. До лікаря звертатися теж не буду, тому що мої знайомі зі схожою проблемою вже пробували цей варіант, але в кожному випадку лікарі лише розводять руками та радять чекати. З досвіду знайомих, найчастіше нюх та смак приходять у норму десь за пів року. Але є знайома, яка вже майже 2 роки живе без відчуття смаку. І це дуже сумно».

Є й гарні новини!

Наша спеціалістка Надія заспокоює: у середньому відновлення нюху (іноді часткове) відбувається від 8 до 14 днів, а повне відновлення нюху може тривати до 8 місяців.

А ось головна гарна новина полягає в тому, що дослідження, про які говорила невролог, показують, що наявність параосмій (деформації звичних запахів) підвищує шанси пацієнта на відновлення нюху у порівнянні з тими, хто їх не має.

1
8694

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: