fbpx
Сьогодні
Розбір 09:00 28 Гру 2021

Новий штам коронавірусу в Україні. Чому поява Omicron — це хороша новина?

Новий штам коронавірусу вважається заразнішим, ніж Дельта, але перебіг хвороби проходить легше. Можливо, в майбутньому коронавірус буде не небезпечнішим за сезонний грип. Розбираємось, чому

English version here

У чому проблема?

В Україні вже з'явився новий штам вірусу.

Увесь світ панікує через новий штам коронавірусу, який отримав назву Омікрон. Перші дані про нього, опубліковані ВООЗ, свідчать, що Омікрон викликає «зниження ефективності вакцини проти інфікування та передачі». Простими словами це означає, що новим штамом можуть заразитися навіть ті, хто вже має природний імунітет до коронавірусу. 

Крім того, вже відомо, що Омікрон поширюється швидше — це вже підтвердили у Південній Африці та у Великій Британії, а ще Омікрон вже виявили в Україні. Лікарі вказують на те, що, що вірус, який знову мутував, ще більш заразний, ніж його попередник, штам Дельта. 

Першим зараженим в Україні став пацієнт клініки «Оберіг», який нещодавно повернувся з ОАЕ. Завдяки зібраному епідеміологічному анамнезу лікарі змогли зробити висновок про походження штаму коронавірусу. Відомо також, що пацієнт уже хворів на коронавірус кілька місяців тому. 

омікрон коронавірус

Яке рішення?

Не панікувати. Людство ще має шанси. Можливо, коронавірус мутує настільки, що буде не небезпечнішим за звичайний грип. 

Існує думка, що Омікрон більш безпечний. ВООЗ заявила, що даних поки що недостатньо, щоб встановити рівень серйозності, але досі Омікрон викликав лише «легкі» захворювання або безсимптомні випадки. Крім того, поки що не можна сказати, чи була швидкість передачі Омікрону викликана меншою схильністю до імунних відповідей, вищою трансмісивністю або поєднанням того та іншого. Голова Медичної асоціації Південної Африки Анжелік Кутзі взагалі зробила різку заяву, сказавши, що Британія створила «істерію», надмірно реагуючи на загрозу нового вірусного штаму.

Як це працює?

омікрон коронавірус

  • Розбираймося. Чому взагалі з'являються нові штами?

Для еволюції будь-якого вірусу важливими є два параметри: наскільки активно вірус поширюється і наскільки довго він існує в організмі людини, адже тільки перебуваючи в живому організмі, вірус може здійснювати свою життєдіяльність, а поза клітинами якогось організму це неможливо. Так само, як і інші здатні до розмноження органічні істоти, віруси мають генетичний код, що визначає їхні властивості та ознаки. Процес поділу геному, який відбувається під час розмноження вірусу, неминуче спричиняє неточності та помилки під час копіювання генів — мутації. Деякі помилки можуть закріпитися і почати передаватися в поколіннях (успадковуватися), що, своєю чергою, може призвести до появи вірусу з новими властивостями. Чим більше заражених — тим більше мутацій. 

Саме тому головним фактором еволюційного успіху відомого нам коронавірусу (SARS-CoV-2) стала його дуже висока заразність. Він зміг так поширитися світом і викликати пандемію, що триває вже два роки, в той час, як його найближчий родич, SARS-CoV-1, відповідальний за спалах атипової пневмонії на початку 2000-х, швидко згас. Річ у тім, що SARS-CoV-1 не був таким заразним. 

На активність циркуляції вірусу та опосередковану частоту мутацій також впливають особливості проживання та соціальне середовище в якійсь місцевості. Якщо на певній території люди живуть щільно і багато контактують один з одним, це створює сприятливі умови поширення вірусу. 

Крім того, джерелом для нових різновидів вірусу можуть стати люди, у яких через особливості стану здоров'я вірус отримує можливість перебувати в організмі аномально довгий час. Як правило, за звичайного перебігу хвороби шанс виникнення безлічі стабільних мутацій в тілі людини вкрай малий. Однак люди з деякими хронічними захворюваннями, такими як первинні імунодефіцити, можуть стати своєрідними інкубаторами для нових різновидів SARS-CoV-2.

омікрон коронавірус

  • Чи дійсно Омікрон заразніший за Дельту?

Лікар-інфекціоніст клініки Богомольця Ольга Голубовська пояснила, що хоч лікарі й помічають те, що Омікрон набагато заразніший, ніж Дельта, поки що він не викликає тяжких випадків захворювання: «Поки що всі випадки досить нетяжкі», — висловилася лікарка. Щоправда, з думкою ВООЗ її погляд не співпадає, адже там повідомляють, що поки що немає жодних ознак того, що Омікрон здатний долати захист, який забезпечують антитіла, успішніше, ніж варіант Дельта. Це вчені із ПАР вирішили з'ясувати експериментальним шляхом. Вони взяли 14 зразків плазми у 12 учасників, вакцинованих двома дозами вакцини Pfizer/BioNTech, та перевірили здатність плазми нейтралізувати Омікрон. З'ясувалося, що Омікрон зміг обійти антитіла набагато успішніше, ніж попередній найпоширеніший варіант Дельта. 

  • Чи всі вакцини захищають від Омікрону?

Ті ж експерименти вчених з ПАР показали, що вакцина Pfizer/BioNTech дала в 40 разів менше антитіл, що нейтралізують, проти Омікрону, ніж проти вихідного штаму коронавірусу, виявленого у 2019 році в Китаї. Однак, попри значне скорочення кількості антитіл, Омікрон все ж таки не зміг повністю обійти вакцинний захист. Це дослідження ще не пройшло наукове рецензування, проте вже дозволяє зробити деякі висновки: наприклад, про те, що вакцина Pfizer не захищає від Омікрону так, як від першого штаму коронавірусу, проти якого і була створена. На противагу цим висновкам голова Pfizer Альберт Бурла заявив, що, за даними попередніх досліджень, високий рівень захисту від Омікрону забезпечують не дві, а три дози вакцини Pfizer/BioNTech. Однак він додав, що потрібно кілька тижнів, щоб зрозуміти, чи достатньо вакцини, що існує, або доведеться виробляти нову.

Щодо вакцини CoronaVac, виробленої китайською компанією Sinovac, дослідження університету Гонконгу вказує, що первинна вакцинація двома дозами препарату не дає достатньої кількості антитіл проти Омікрону. Три дози теж не створять достатньо антитіл для боротьби з Омікроном. А ось якщо в якості бустерної дози ввести Pfizer, захиститися від Омікрона вже можна. 

Ще одне дослідження 23-х вчених зі Швейцарії, Італії, Пакистану та Аргентини повідомляє, що найбільш ефективними є вакцини Moderna та Pfizer. Слабкий захист дають вакцини AstraZeneca та Sinopharm, а вакцини Sputnik та Johnson&Johnson не показали ефективності проти штаму Омікрону.

омікрон коронавірус

  • У чому хороші новини?

Деякі аналітики навіть припускають, що поширення Omicron може сигналізувати про останні дні пандемії, вказуючи на ознаки того, що цей варіант може викликати менш важкий перебіг захворювання, ніж штам Delta. Це зазначила й Ольга Голубовська, сказавши, що Covid-19 має всі шанси перерости у вірус грипу, оскільки зі збільшенням контагіозності збудник показує зниження вірулентності, тобто стає все менш небезпечним. Лікарі сподіваються, що це — перехід вірусу до сезонного респіраторного захворювання, як-от грип. Аргумент ґрунтується на теорії про те, що коронавірус стане більш трансмісивним і менш смертельним у міру його «еволюції», як це було у випадку з грипом, що спричинив пандемію у 1918 році.

3
2681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: