fbpx
Сьогодні
12:39 06 Кві 2024

В Україні може з’явитися новий вид соціальної оренди житла: що відомо

English version here

В Україні розглядають можливість впровадження нового виду соціальної оренди житла, який може стати одним зі способів розв'язання проблеми внутрішньо переміщених громадян та осіб, що потребують державної підтримки у цьому питанні.

Про це розповіла голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, пише РБК-Україна. 

Нардепка заявила, що соціальна оренда передбачена у законопроєкті про основні засади житлової політики, який був презентований громадськості.

Суть соціальної оренди полягає в тому, що житло здається в оренду громадами, а платежі за це спрямовуються у місцеві бюджети для подальшого використання на:

  • поліпшення наявного житлового фонду,
  • або будівництво нового житла з подібною метою.

Шуляк наголошує що механізми соціальної оренди досить популярні в країнах ЄС. Проте, як зауважила очільниця профільного комітету, Україні потрібно їх:

  • адаптовувати під себе,
  • напрацювати правове підґрунтя для цього.

"В ЄС договір винаймання соціального житла укладається між органом місцевого самоврядування і наймачем. ОМС, який надає в оренду житло, проводить щорічний моніторинг доходів наймача за попередній рік.

У разі, якщо його середньомісячний сукупний дохід за попередні два роки поспіль став вищим, це є підставою для припинення договору", пояснює на окремому прикладі оренди помешкання в Євросоюзі Шуляк.

Україна збирається шукати фінансування для цього проєкту, зокрема, використовуючи арештовані активи рф за кордоном. Основними джерелами фінансування також можуть стати:

  • майно, вилучене у російських та білоруських громадян,
  • кошти міжнародної технічної допомоги та агенцій розвитку.

Як розповідає нардепка:

  • у Нідерландах, Австрії та Данії соціальне житло становить понад 20% від загального житлового фонду,
  • у Великій Британії, Франції, Ісландії, Ірландії та Фінляндії він коливається в межах 10-19%,
  • в Угорщині й, наприклад, Фінляндії, сектор оренди соціального житла становить понад 50% серед усього житла, що орендується.

Натомість в Україні його частка заледве сягає 1,5%, це критично мало, враховуючи усі виклики, спричинені повномасштабним вторгненням.

Враховуючи це, парламентарка вважає соціальну оренду надзвичайно перспективною для України, де зараз, по-перше, величезна кількість внутрішньо переміщених громадян, а по-друге, житлове питання не вирішувалось десятиліттями.

"Звичайно, треба розуміти, що європейська практика соціальної оренди – результат довгострокових та послідовних політик, які впроваджувалися роками.

Україна своєю чергою наслідувала житлові політики, які роками зводилися до прямої передачі квартир новим власникам. Більшість державних та муніципальних програм були спрямовані на субсидування власності, а не доступної оренди. Тобто попереду у нас багато роботи", – зауважила Шуляк.

Зазначається, що перші пілотні проєкти з соціальної оренди вже тестуються в Україні, що може стати важливим кроком у розв'язанні житлової проблеми в країні.

Нагадаємо, що у Данії створили фонд "Українське житло для всіх", що зосередиться на розробленні житлової концепції та створенні доступного орендного житла в Україні за данським зразком.

Окрім того, Кабінет Міністрів України 29 березня врегулював питання щодо недопущення виселення вразливих категорій внутрішньо переміщених громадян із житла для тимчасового проживання на час воєнного стану та протягом пів року після його припинення чи скасування.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: