fbpx
Сьогодні
21:48 14 Січ 2024

У Мінреінтеграції планують провести інвентаризацію житлових фондів для розселення переселенців

Фото: Прессслужба Чернігівської міськради

При Тимчасовій спеціальній комісії ВР утворили робочу групу з розв'язання житлових питань внутрішньо переміщених осіб, яка проводитиме аудит житлового фонду, щоб визначити приміщення для проживання переселенців.

Про це мова йшла під час засідання Координаційного штабу з питань ВПО під головуванням віцепрем'єр-міністерки Ірини Верещук, пише Рубрика.

Учасники засідання Координаційного штабу з питань ВПО під головуванням віцепрем'єр-міністра Ірини Верещук визначили, що робоча група:

  • розроблятиме стратегії забезпечення ВПО житлом,
  • створюватиме фонди тимчасового житла для внутрішніх переселенців.

У відомстві підкреслили, що це потребує проведення інвентаризації усіх потенційно придатних для проживання приміщень. Перевірка дозволить визначити стан об'єктів і порахувати вартість реконструкції кожного з них.

Також робоча група планує розробити механізми залучення коштів міжнародних партнерів та будівельного бізнесу для оперативного розв'язання житлових питань ВПО.

Окрім того, Верещук наголосила на тому, що житло для переселенців має стати одним із пріоритетних напрямів роботи усіх відповідальних відомств, а також подякувала народним депутатам за співпрацю у розв'язанні цього питання.

Нагадаємо, за даними Міністерства економіки, станом на липень 2023 року в Україні нараховувалося понад 5 мільйонів зареєстрованих внутрішньо переміщених громадян. Окрім того, є ще ті, хто не стає на облік.

У вересні уряд схвалив постанову, яка затверджує порядок функціонування місць тимчасового проживання ВПО. Він уперше визначає механізм утворення й обліку таких місць, а також мінімальні вимоги для життєзабезпечення переселенців.

А в листопаді Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє соціально незахищеним та особливо вразливим категоріям переселенців безоплатно проживати в тимчасовому житлі на період воєнного стану.

Як ми писали, забезпечити гідним житлом переселенців — сьогодні одне з головних завдань громад, які їх приймають. А крім того — зробити це з думкою про довкілля та інклюзивність. "Рубрика" розповідає про проєкт, який підтримує такі зміни вже в десятьох громадах. Про те, як працює це рішення — у нашому матеріалі: "Нове житло для ВПО: як у громадах комунальні будівлі перетворюють на "зелені" багатоквартирні будинки".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: