fbpx
Сьогодні
21:58 01 Кві 2024

Уряд заборонив на час війни виселяти вразливі групи переселенців із тимчасового житла

Кабінет Міністрів України 29 березня врегулював питання щодо недопущення виселення вразливих категорій внутрішньо переміщених громадян із житла для тимчасового проживання на час воєнного стану та протягом пів року після його припинення чи скасування.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, передає Рубрика.

29 березня Кабмін вніс зміни до Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого 29 квітня 2022 року.

Проєкт відповідного документа розробило Міністерство реінтеграції окупованих територій на виконання вимог оновленого в листопаді 2023-го закону про забезпечення прав і свобод ВПО, які стосувалися забезпечення переселенців житлом.

Як зазначають в уряді, метою цієї постанови є надання окремим категоріям внутрішньо переміщених осіб додаткових гарантій, що їх не виселять примусово із тимчасового житла в період дії воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення або скасування.

Так, на внутрішніх переселенців, які належать до вразливих категорій громадян, не поширюватиметься обмеження щодо терміну проживання, яке передбачене абзацом 8 частини 1 статті 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Згадане обмеження передбачає, що тимчасове житло надається на шість місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної людини, водночас цей термін може бути продовжений "для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку".

Допомога переселенцям

Кількість тих, хто з 2022 року став переселенцем або повторно перемістився, сягнула 3,5 млн людей. Загалом станом на березень 2024 року в Україні нараховується 4,9 млн переселенців.

З початку повномасштабної війни уряд підтримував громадян, які змушені були стати ВПО, запровадивши допомогу на проживання.

Нагадаємо, з 1 березня автоматично (без додаткового звернення) на шість місяців продовжено виплати для тих осіб, які втратили працездатність: пенсіонери, особи з інвалідністю 1 та 2 груп, тяжкохворі діти, а також для дітей, які стали сиротами або позбавлені батьківського піклування, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Мінсоцполітики перерахувало кошти компенсації на проживання для внутрішньо перемішених осіб, яким залишили виплати після 1 березня. Гроші в березні отримають 671 тисяча осіб. Ще частина ВПО отримає виплати після подання нових заяв. В цілому станом на 14 березня органи соціального захисту отримали 91,4 тис. заяв. За даними міністерства, у 2023 році понад 2,5 млн ВПО отримали допомогу на проживання.

Нагадаємо, Уряд збільшив строки та розміри надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

Також повідомлялось, що внутрішньо переміщені особи та українські мігранти, які повертаються з-за кордону, упродовж 6 місяців зможуть отримувати допомогу малозабезпеченим родинам.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: