fbpx
Сьогодні
13:23 05 Кві 2024

Вибухівкою та боєприпасами забруднена майже чверть території України: під час розмінування загинув 21 працівник ДСНС

English version here

Фото: Ілюстративне/ Генштаб ЗСУ

Вибухонебезпечними предметами забруднені близько 25% території України, найщільніше замінованими залишаються деокуповані регіони. Під час розмінувань загинув 21 працівник Державної служби з надзвичайних ситуацій, ще 87 піротехніків рятувальної служби зазнали поранень.

Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає Рубрика.

"Узагалі внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації станом на тепер близько 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами", – сказав він.

Клименко уточнив, що найщільніше замінованими залишаються деокуповані регіони.

"Власне, стабілізаційні заходи там починаються саме з розмінування. Першочергово очищуємо населені пункти, щоб якомога швидше повернути туди органи влади, відновити роботу підприємств, діяльність об'єктів критичної інфраструктури тощо. Також у пріоритеті сільськогосподарські землі", – пояснив міністр.

За словами Клименка, що довше триває окупація населеного пункту росіянами, то масивнішим є мінування.

"На жаль, під час проведення розмінувань загинув 21 працівник ДСНС. Ще 87 піротехніків отримали поранення, виконуючи завдання із розмінування території", – сказав він.

За словами міністра, ця сфера діяльності та так має високі ризики для життя, а під час роботи на деокупованих територіях вони зростають, бо росіяни ставлять міни-пастки, застосовують дистанційне мінування.

"Задача ворога – отримати якомога більше жертв серед наших. А наша – зберегти життя професіоналам. Тому й використовуємо новітні технології", – пояснив Клименко.

Міністр внутрішніх справ поінформував, що йдеться і про машини механізованого розмінування, і про дрони для обстеження потенційно забруднених територій, і про використання космічних знімків.

"Це допомагає в розумінні загальної картини. Бо ми говоримо не лише про відкриті земельні ділянки. Ліси, річки – вони ж теж мінуються. І там треба працювати", – сказав він.

Довідка

У серпні 2023-го в Україні сертифікували першу машину для підготовки ґрунту до розмінування, яку розробили харківські фахівці. Це дозволило налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій. Техніка здатна ефективно знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни.

У жовтні того ж року стало відомо, що в Україні тестують автономний дрон-розміновувач ST1, який може зробити процес розмінування значно швидшим та безпечнішим. У середньому він працює в чотири рази швидше за людину.

А 22 лютого цього року в Україні представили вже третю модель вітчизняної машини для розмінування, яка не поступається кращим західним аналогам.

Окрім того, на Миколаївщині інженери компанії "ПАЕК" сконструювали та почали експлуатувати трактор з дистанційним керуванням, який розміновує сільгоспугіддя та не наражає на небезпеку людей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: