fbpx
Сьогодні
14:42 28 Бер 2024

В Україні розробники випробували свої сенсорні технології пошуку вибухівки

English version here

Фото: Мінекономіки

На тестовій ділянці українські розробники, які працюють над виявленням та ідентифікацією вибухонебезпечних предметів, випробували свої сенсорні технології.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки, передає Рубрика.

"За рік роботи над інноваціями у сфері протимінної діяльності ми перейшли <…> до конкретних підходів і роботи за певними напрямками: сенсорами, засобами доставки, програмним забезпеченням. Для того, щоб такі розробки зʼявлялися системно, ми в уряді разом з такими партнерами як Програма розвитку ООН, Київською школою економіки напрацьовуємо єдину рамку для розробників – готуємо технічні вимоги до сенсорів, які будуть використовуватися в детекції вибухонебезпечних предметів", – розповів заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Випробування відбуваються на тестовій ділянці ДСНС, їх проводить Благодійна фундація "Поступ" в межах проєкту MinesEye, який полягає у створенні мультисенсорної системи для виявлення вибухонебезпечних предметів.

У Мінекономіки інформують, що наразі розробники працюють над тим, щоб навчити штучний інтелект аналізувати фото, зроблені ортофотокамерою, і шукати на них протитанкові міни.

Це дозволить виявляти пластикові міни, які може не знайти магнітометр.

Команда розробників UADamage для обстеження території теж використовує магнітометр та ортофоткамеру і додатково сканує ділянки в інфрачервоному спектрі. Найближчим часом вони планують додатково використовувати георадар.

За рік роботи команда скоротила час обробки інформації із кількох днів до одного, в планах – підвищити швидкість обробки інформації до кількох годин.

Випробування на тестових ділянках відбулися за підтримки Програми розвитку ООН.

Як повідомлялось, до розмінування української території залучать штучний інтелект. Втілити задуману стратегію допоможе американська технологічна компанія.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України підтримав запропонований Мінекономіки експериментальний проєкт з обов'язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов'язаних з ними компонентів і обладнання.

Довідка

У серпні 2023-го в Україні сертифікували першу машину для підготовки ґрунту до розмінування, яку розробили харківські фахівці. Це дозволило налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій. Техніка здатна ефективно знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни.

У жовтні того ж року стало відомо, що в Україні тестують автономний дрон-розміновувач ST1, який може зробити процес розмінування значно швидшим та безпечнішим. У середньому він працює в чотири рази швидше за людину.

А 22 лютого цього року в Україні представили вже третю модель вітчизняної машини для розмінування, яка не поступається кращим західним аналогам.

Окрім того, на Миколаївщині інженери компанії "ПАЕК" сконструювали та почали експлуатувати трактор з дистанційним керуванням, який розміновує сільгоспугіддя та не наражає на небезпеку людей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: