fbpx
Сьогодні
15:55 19 Бер 2024

МВС: рф втратила можливості для мінування Чорного моря, проте роботи саперам вистачає

English version here

Знищення якірної міни типу «ЯМ» біля берегів Болгарії. Березень, 2024. Фото: Міноборони Болгарії

У армії рф після втрати кількох бомбардувальників стало значно менше можливостей для мінування Чорного моря, проте роботи з очищення акваторії від небезпечних предметів для українських вибухотехніків достатньо.

Про це розповів речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону.

"Станом на зараз спроможностей набагато менше. Останнім часом, коли це відбувалося, використовували саме авіацію, після втрати чергового Су-24, який скидав донні міни.

Впродовж кількох місяців вони цього вже не роблять. Таких кейсів, щоб вони зараз мінували, не готовий навести", наголосив офіцер.

Водночас Плетенчук зазначив, що в морі й так багато мін, які "самостійно непередбачувано переміщуються, плюс наслідки підриву Каховської ГЕС, коли у море змило все, чим було заміновано лівий берег".

Тож, за словами речника Військово-морських сил ЗСУ, щоденної роботи з пошуку мінно-вибухових предметів і їхнього знешкодження вистачає.

Що відомо про коаліцію з розмінування Чорного моря

Як повідомляла Рубрика, до розмінування Чорного моря Болгарія, Румунія та Туреччина хочуть залучити інші країни Північноатлантичного Альянсу.

11 січня міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які створюють загрозу для судноплавства в Чорному морі після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Згодом стало відомо, що уже у квітні-травні поточного року зможе розпочати роботу з очищення Чорного моря від мін спільна протимінна група у складі Болгарії, Румунії та Туреччини.

Як зазначив представник болгарського оборонного штабу, три країни вже давно працюють у спільних навчаннях, тому немає ніяких побоювань щодо готовності команд.

Проте, щоб коаліція запрацювала, потрібно, щоб Туреччина ратифікувала угоду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: