fbpx
Сьогодні
Фото 14:35 22 Бер 2024

Міноборони розробляє протимінне взуття для саперів: як працює це рішення

English version here

Фото: Міноборони

Спеціальні противибухові берці для саперів, які зменшать ризик травмування ніг під час розмінувань, розробляє Міністерство оборони.

Про це повідомили у Міністерстві оборони, інформує Рубрика.

У чому проблема?

У вересні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що потенційно замінованими в Україні залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття, наголосив він. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

Наприкінці лютого 2024-го начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева розповів, що фахівцям із розмінування вдалося зменшити потенційно забруднену вибухонебезпечними предметами територію на 18 тисяч кв. км. Наразі вона сягає 156 тисяч кв. км, тобто близько 25% від загальної площі держави.

За даними Міноборони, унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах загинуло 287 цивільних, зокрема 15 дітей, ще 641 людина зазнала травм, серед них 77 неповнолітніх.

Також, на жаль, під час розмінування гинуть  та травмуються і сапери.

Яке рішення?

Тому Міноборони розробляє спеціальні противибухові берці для саперів, які зменшать ризик травмування ніг під час розмінувань.

Фото: Міноборони

Як це працює?

"Фактично це такі багатошарові берці з кевларовою (балістичною) устілкою. Взуття допоможе затримати уламки в підошві та запобігти серйозним травмуванням саперів. Головна задача, яку має виконувати таке взуття, — зберегти кінцівку", — розповів заступник міністра оборони Віталій Половенко.

За попередніми вимогами, протимінні берці повинні запобігти уражаючому ефекту певних видів протипіхотних вибухових пристроїв.

Фото: Міноборони

Наразі Центральне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення разом з Командуванням сил підтримки проводять випробування.

"Наші спеціалісти з Центрального управління вивчають різні зразки такого взуття. Працюють над удосконаленням тактико-технічних характеристик. За результатами позитивних випробувань та затвердженого еталон-зразку таке протимінне взуття стане на забезпечення ЗСУ", – додав Віталій Половенко. 

Нагадаємо, підприємець з Харкова Ігор Єфименко створив спеціальні протимінні чоботи після того, як його родич підірвався на міні і став єдиним в Україні, хто робить таке захисне взуття, якому не страшні вибухи "пелюстків" та "відьом".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: