fbpx
Сьогодні
09:53 29 Бер 2024

Наслідки нічної атаки рф: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС та ГЕС

English version here

Фото: Телеграм / Сергій Лисак

російська армія ввечері 28 березня  запустила декілька груп "шахедів", а під ранок 29 березня атакувала Україну крилатими ракетами й балістикою. У деяких областях було чути вибухи.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ, передає Рубрика.

О пів на першу ночі 29 березня Повітряні сили ЗСУ повідомили про активність бортів Ту-95МС з аеродрому "Оленья" (Мурманська область), які здійснюють політ у південно-східному напрямку.

Протягом вечора середи та у ніч на четвер росіяни запустили "шахеди" з різних напрямків, ударні БПЛА дістались західних областей України. Також повідомляли про загрозу балістики.

Під ранок п'ятниці, 28 березня, у повітряний простір України з напрямку Сумщини зайшли крилаті ракети, які росіяни запустили з Ту-95мс. Близько 5:00 Повітряні сили повідомили про зліт трьох МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

Удар по енергетичних об'єктах

Національна енергетична компанія "Укренерго" повідомила, що внаслідок російської атаки пошкоджені теплові та гідроелектростанції в центральних та західних регіонах України.

Зазначається, що на Дніпропетровщині наразі діють аварійні відключення, а на Харківщині – графіки погодинних відключень.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що ворог вдарив по об'єктах у Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській областях.

"Ціллю атаки дронами та ракетами були, зокрема, об'єкти генерації електроенергії. Енергетики, рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків", – додав міністр.

Пізніше в ДТЕК уточнили, що окупанти атакували три теплоелектростанції ДТЕК:

"Серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків. За попередньою інформацією, поранено енергетика. Працівнику оперативно було надано необхідну допомогу".

Львівська та Чернівецька області

О 2:50 голова ОВА Максим Козицький заявив, що ППО працює по "шахедах", які намагаються атакувати Львівщину. За словами Козицького та Повітряних сил, особливо обережним потрібно бути жителям Стрийського району.

Близько 5:00 росіяни запустили "кинджали" в напрямку Стрия.

Голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк повідомив, що вночі українська ППО знищила ворожі ракети на території області.

"Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків. Попередньо без жертв", – йдеться у повідомленні.

Влучання на Черкащині

Через кілька хвилин після опівночі, 29 березня, голова Черкаської ОВА Ігор Табурець повідомив про кілька збитих ворожих БПЛА над областю.

росіяни влучили по об'єкту енергоінфраструктури. Також через падіння уламків зазнало руйнацій нежитлове приміщення, також повибивало вікна у приватному домогосподарстві.

Утім люди не постраждали.

Атака на Вінниччину

Уранці голова ОВА Сергій Борзов повідомив, що російська окупаційна армія влучила у приватний будинок. Загиблих немає.

"Цієї ночі ворог знову атакував Вінниччину дронами. У с. Северинівка Жмеринської територіальної громади безпілотник впав поблизу житлового будинку та здетонував. Від вибуху повилітали шибки, пошкоджено сам будинок, гараж, паркан і газову трубу. Пожежі вдалося запобігти", – ідеться в повідомленні.

Мешканці не постраждали. Із власником домоволодіння та його сином на місці працював психолог ДСНС. Без електропостачання в населеному пункті залишаються 17 будинків.

Атака на Хмельниччину та Франківщину

О 5:21 Суспільне та Укрінформ повідомили про вибухи на Хмельниччині.

О 5:35 про вибухи на Івано-Франківщині повідомив у Telegram 24 канал.

Уже вранці голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук повідомила, що росіяни атакували об'єкти критичної інфраструктури.

"Не оминула загроза і Прикарпаття. Ціллю ворога став об'єкт критичної сфери.
На щастя, обійшлося без жертв", – написала Онищук.

Масована атака на Дніпропетровщину

Росіяни атакували низку обʼєктів критичної інфраструктури області.

Унаслідок ворожої атаки є поранений у Камʼянському районі Дніпропетровщини. Чоловіка шпиталізували у важкому стані.

Близько опівночі росіяни почали масовану атаку на область з використанням різних типів озброєння.

О 23:34 запустили керовані авіаційні ракети, о 23:37 – "шахеди", а о 23:39 ворог вдарив балістикою з тимчасово окупованого Криму.

Уже вранці Лисак повідомив, що у Дніпровському, Криворізькому та Кам'янському районах пошкоджені кілька енергетичних об'єктів.

Зазначається, що у Кам'янському ворог потрощив дачний кооператив. Унаслідок цього п'ятеро поранених. Серед них – 5-річна дитина, жінки 19 та 47 років й двоє чоловіків, 36 та 47 років, один з них – у важкому стані.

Київськака область

Уже вранці очільник Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що влучань в об'єкти житлової та критичної інфраструктури не допущено. Жертв та постраждалих від атаки немає.

Натомість у деяких районах оперативні служби зафіксували падіння уламків від збитих цілей. В одній з територіальних громад внаслідок падіння уламків пошкоджено 2 приватних будинки. В іншій громаді уламками пошкоджено паркан та асфальтовану дорогу.

Через масований обстріл України Оперативне командування Збройних сил Польщі підняло у повітря свою та союзницьку авіацію.

Загалом вночі 29 березня Сили оборони України знищили 84 російські повітряні цілі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: