fbpx
Сьогодні
16:59 22 Бер 2024

Це була одна з найбільших атак на енергетику за два роки. Світло у регіонах повертатимуть у три етапи, – Шмигаль

English version here

Фото: Урядовий портал

Енергетична система України, яка зазнала сьогодні однієї з найбільших за два роки повітряних атак, витримала удар. Дефіциту потужностей немає і не прогнозується. Унаслідок російських обстрілів уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Рубрика.

«Два дні поспіль російський терористичний режим завдає масованих ракетних ударів проти наших міст… Сьогоднішні удари були спрямовані насамперед проти нашої енергетики. Це була одна з найбільших атак на енергетику за 2 роки великої війни. І наймасованіша атака за цей осінньо-зимовий період», – зазначив глава уряду.

За його словами, уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Виникли проблеми з енергопостачанням у кількох регіонах, зокрема, є відключення на Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині, Кіровоградщині, Сумщині, Полтавщині.

«Але ключове зараз — енергосистема цілісна й працює стабільно. Завдяки додатковому захисту наших енергооб'єктів ми витримали удар. Дефіциту потужностей немає і наразі не прогнозується», – наголосив Шмигаль.

За його словами, тривають роботи з ліквідації наслідків атаки, ремонтні бригади працюють у цілодобовому режимі, щоб якнайшвидше відновити електропостачання.

«Світло будемо повертати в три етапи. Перший — заживлюємо критичну інфраструктуру. Це теплопостачання, водопостачання, лікарні. Другий етап — заживлюємо населення. Третій етап — заживлюємо промисловість», – сказав Шмигаль.

Прем'єр-міністр додав, що попередньо потрібна доба, щоб заживити всіх побутових споживачів.

 «Все поступово відновимо. Укренерго та Міністерство енергетики будуть повідомляти всі додаткові деталі», – додав Шмигаль.

Глава уряду також зазначив, що громадяни, житло яких було пошкоджене внаслідок масованих атак, можуть скористатися урядовою програмою "єВідновлення".

«Допоможемо з грошима на ремонти. Всі злочини та руйнування документуємо. Росія за це точно заплатить», – заявив очільник уряду.

Масована атака рф 22 березня

Армія рф вранці у п'ятницю, 22 березня, підняла в небо стратегічні бомбардувальники Ту-95МС, які здійснили пуски крилатих ракет Х-101/555/55. У низці українських міст із часом пролунали вибухи: працювала ППО, але є і прильоти.

У низці міст є влучання в об'єкти критичної інфраструктури, є жертви.

Як повідомлялось, війська рф обстрілювали балістикою Харків: у місті пролунало близько 15 вибухів. Ворог цілив по енергетичній структурі: подекуди зникло світло, через знеструмлення насосних підстанцій спостерігалися проблеми з водопостачанням.

Також під час масованої атаки рф, у Запоріжжі 22 березня пролунали 12 вибухів. Є поранені, сім будинків зруйновано, десятки пошкоджено.

Зокрема росіяни вдарили по ДніпроГЕС. На Запорізькій АЕС є загроза блекауту, знеструмлено лінію до ЗАЕС.

Перебої зі світлом також є у Дніпрі, на Полтавщині, Сумщині. Відомо про влучання в об'єкти критичної інфраструктури в Івано-Франківській, Вінницькій, Миколаївській та Одеській областях. У низці областей ввели графіки відключення світла.

Внаслідок масованої атаки російських загарбників по Запоріжжю 22 березня відомо про щонайменше одного загиблого та вісьмох поранених. На Хмельниччині є поранені та загиблі. Наразі під завалами шукають людей.

Загалом вночі, 22 березня, ворог випустив по Україні понад 150 дронів та ракет різних типів. Сили ППО збили 55 "Шахедів" та 37 ракет.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: