fbpx
Сьогодні
14:30 21 Бер 2024

Ситуація на кордоні з Польщею: протестувальники повністю розблокували пункт пропуску "Медика - Шегині"

Фото: AFP

Польські протестувальники припинили блокаду в пункті пропуску "Медика" – "Шегині". Наразі весь транспорт може без перешкод переїжджати там. Водночас заблокованими для вантажівок станом на сьогодні залишаються чотири напрямки.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, передає Рубрика.

"Польські фермери блокують рух вантажівок, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів на годину в обох напрямках, або взагалі обмежуючи рух на окремих напрямках, де вони знаходяться. Станом на сьогодні блокування здійснюється на 4 пунктах пропуску", – розповів виданню Демченко.

За його словами, нині польські протестувальники взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі по напрямку пунктів пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська", де фіксуються нульові показники перетину кордону на виїзд з України.

Також вони пропускають на виїзд з Польщі вкрай малу кількість вантажівок за добу по напрямку "Ягодина", за минулу добу таких було 50.

Сукупно станом на сьогоднішній ранок на цих 4 напрямках ("Ягодин", "Устилуг", "Угринів" та "Рава-Руська") в чергах на території Польщі загалом перебуває майже 850 вантажівок, найбільше навпроти пунктів пропуску "Ягодин".

Як розповів спікер Держприкордонслужби, зараз легкові і автобуси скрізь вільно перетинають кордон з Польщею, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується.

В ДПСУ нагадують, що вчора на напрямку пункту пропуску "Медика", навпроти українського – "Шегині", польські фермери до 20 години вечора взагалі не пропускали вантажівки, автобуси та легкові автомобілі як на в'їзд в Польщу, так і на виїзд. Але після 20:00 вони завершили блокування руху автобусів та легкових автомобілів.

"Окрім цього, по пункту пропуску "Шегині" польські фермери припинили блокувати рух вантажівкам. Інформацію про це українські прикордонники отримали близько 21:30 від представників Прикордонної варти Польщі. Ними зазначалося, що польськими фермерами завершено блокування руху вантажних транспортних засобів на вʼїзд в Польщу та виїзд", – повідомив Демченко.

Оформлення даної категорії транспорту почало здійснюватися у звичному порядку.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

6 березня, польські фермери вийшли на великий страйк у Варшаві. Згодом поліція повідомила, що у правоохоронців кидали бруківкою, затримано кілька десятків людей.

Також польські фермери заявили, що продовжують до 30 квітня протести на кордоні з Україною.

А 9 березня, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з лідерами фермерських протестів. Проте зустріч завершилася безрезультатно, оскільки жодної угоди не було досягнуто.

Зауважмо, що така друга спроба блокування стала більш гострою. Зокрема, фермери неодноразово вдавалися до провокацій з висипанням зерна.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: