fbpx
Сьогодні
16:19 06 Бер 2024

Польські фермери знову вийшли на масштабний страйк: біля Сейму та будинку уряду підпалили шини

Фото: AP/Michal Dyjuk

У Варшаві сьогодні, 6 березня, розпочалась масштабна акція протесту фермерів, яка стартувала перед канцелярією прем'єр-міністра, де вони підпалили шини. Однією з вимог демонстрантів є захист польських кордонів від "неконтрольованого напливу" продуктів з України, росії та білорусі.

Про це повідомляє Polsat News, пише Рубрика.

Зазначається, що ще до початку страйку з'явилась інформація про перші інциденти, пов'язані з масовою присутністю фермерів у Варшаві.

Як пише видання, об 11:00 фермери розпочали демонстрацію перед будівлею канцелярії, що спричинило ускладнення руху транспорту по всьому місту. Під'їзні шляхи до столиці Польщі також заблоковані. Серед іншого, перед будівлею канцелярії глави уряду були підпалені шини, а також труна, яка символізувала польське сільське господарство.

"Ми тут, щоб розповісти прем'єр-міністру Дональду Туску про те, що нам болить, про що він повинен знати. Зелений курс, все, що з ним пов'язано, і захист польських кордонів від напливу неконтрольованих продуктів з України, Росії та Білорусі. Це те, що нам болить…Цей "зелений курс" – це кінець для нас усіх. Якщо уряд не захистить нас, ми пропадемо. Польща зникне. Ми всі об'єднані разом. В єдності – сила, ми не дозволимо розділити фермерів", – сказав один з лідерів протесту під час свого виступу.

Після виступів перед канцелярією прем'єра, протестувальники попрямували до будівлі Сейму. Очікується, що вони вимагатимуть, щоб до них на зустріч вийшов голова парламенту Шимон Головня.

Польські фермери проводять акцію протесту у Варшаві,

Фото: AP/Michal Dyjuk

Поліція заборонила в'їзд аграріям тракторами до Варшави, відтак багато сільськогосподарської техніки розташовано обабіч доріг поблизу Варшави. Було зафіксовано спроби протестувальників в'їхати тракторами до Варшави, але поліція їх заблокувала. На тракторах розміщено, зокрема, плакати із закликами блокувати українську агропродукцію на кшталт «Стоп товарам з України», «Українське сміття отруює наших дітей» тощо.

Міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрський повідомив у середу в Сеймі, що у четвер голова Ради міністрів Дональд Туск поінформує про дії, які зробив польський уряд у напрямку поліпшення ситуації польських аграріїв. Він зазначив, що Туск готовий у найближчу суботу зустрітися з аграріями і детально обговорити всі проблеми. За словами міністра, Польща вже значною мірою обмежила положення зеленого курсу, а у відносинах з Україною ведуться переговори щодо введення обмежень, квот і повного контролю за агропродукцією, яка ввозиться до РП. Водночас Сєкєрський підкреслив, що фермери «політизували» протест, чого не можна робити.

Подібна масштабна акція протесту у Варшаві відбулась 27 лютого. Тоді фермери вимагали від влади зупинити імпорт українського продовольства.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: