fbpx
Сьогодні
18:28 15 Бер 2024

Шольц після переговорів з Туском та Макроном пообіцяв більше зброї для України, а прем'єр-міністр Польщі анонсував нову зустріч Веймарського трикутника

English version here

Фото: AP Photo / Ebrahim Noroozi

Канцер Німеччини Олаф Шольц на прес-конференції після зустрічі з французьким президентом Еммануелем Макроном та прем'єром Польщі Дональдом Туском, що пройшла сьогодні в Берліні, заявив про посилену підтримку для України. А Дональд Туск у ході сьогоднішніх переговорів у форматі "Веймарського трикутника" анонсував проведення наступної такої зустрічі за кілька місяців.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на трансляцію прес-конференції та на The Guardian.

Глава польського уряду зазначив наприкінці свого виступу, що сторони наступного разу проведуть зустріч вже влітку. Планується, що саміт пройде вже у Польщі.

За словами Туска, канцлер Німеччини та президент Франції прийняли його запрошення до Польщі. Лідери трьох країн планують знову зустрітися разом на початку літа, щоб підпити підсумки зробленого та визначити подальші плани.

Додамо, що сьогоднішні переговори Туск назвав "хорошим новим початком для "Веймарського трикутника"".

Нинішня зустріч у Берліні була присвячена насамперед допомозі Україні, яка продовжує відбивати широкомасштабну військову агресію росії.

Так Шольц сказав, що країни будуть купувати більше зброї для України на світовому ринку.

Канцлер також наголосив, що вони разом з партнерами будуть нарощувати виробництво зброї в Україні.

Німецький канцлер зауважив, що російський диктатор володимир путін повинен знати, що підтримка України в Європі не зменшиться, і вони будуть використовувати заморожені російські активи для фінансової підтримки України.

"Зрозуміло — ми підтримуємо Україну, також зрозуміло — ми не воюємо з росією. Нашою спільною метою є і залишається забезпечити, щоб Україна могла ефективно захищатися від російської агресії", — наголосив Шольц.

Макрон запевнив, що три країни "мають послідовний підхід до війни в Україні".

За його словами, Париж, Берлін та Варшава "робитимуть усе необхідне та стільки, скільки це потрібно, аби не дати росії виграти у війні проти України".

Водночас він також підкреслив:

"Ми ніколи не будемо виступати з ініціативами, які ведуть до ескалації".

Зі свого боку Туск подякував канцлеру Німеччини та президенту Франції "за те, що без будь-яких зайвих зволікань, без будь-якого торгу чи вагань, які іноді характерні для політики, вирішили, що допомога Україні має бути негайною та максимально інтенсивною".

"Сьогодні ми говорили в один голос, насамперед про безпеку нашого континенту, наших країн, і все це, звичайно, в контексті війни. Ми маємо однакові думки, коли йдеться про оцінку повної відповідальності за ескалацію конфлікту", — наголосив голова польського уряду.

Веймарський трикутник

Нагадаємо, таке неформальне міжнародне об'єднання Німеччини, Польщі та Франції виникло 1991 року. У рамках групи відбуваються численні зустрічі міністрів закордонних справ і глав держав.

Попередня зустріч формату на рівні керівників мала місце в червні минулого року.

На самітах нерідко дискутуються питання щодо України.

Зазначимо, що кілька разів у різний період часу висувалися ініціативи щодо приєднання України до відповідного союзу, і таким чином перетворення "трикутника" на "чотирикутник".

Раніше повідомлялося, що президент Французької Республіки Еммануель Макрон прибув у відомство канцлера ФРН для зустрічі з Олафом Шольцом. Також очікувалося прибуття прем'єр-міністра Республіки Польща Дональда Туска.

Зустріч відбувається на тлі розбіжностей між Шольцом і Макроном, що посилилися після зустрічі в Парижі 26 лютого. Тоді французький президент не виключив відправку військ країн-партнерів в Україну. Канцлер категорично не погодився з цим.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: