fbpx
Сьогодні
17:29 06 Бер 2024

Біля Сейму у Варшаві сталися сутички між протестувальниками й поліцейськими: є поранені

Фото: Patryk Michalski/Х

Під час великого протесту фермерів у Варшаві сталися сутички під будівлею польського парламенту. Протестувальники кидають у поліцейських бруківкою і фаєрами. 

Про це повідомила поліція Варшави, пише Рубрика.

Як зазначається, частина мітингувальників намагалася пройти крізь бар'єри, які загороджували приміщення Сейму Польщі. Поліціянти завадили їм це зробити. У поліції заявили, що через фізичну агресію частини мітингувальників змушені були застосувати заходи примусу до людей, яких просили поводитися відповідно до закону.

"У зв'язку з фізичною агресією з боку частини мітингувальників на вулиці Вєйській (місце розташування польського парламенту – ред.) щодо працівників поліції – необхідно було вжити засобів безпосереднього примусу. Слід підкреслити, що раніше цих людей закликали поводитися відповідно до закону", – йдеться у повідомленні поліції.

Поліція використала щодо протестувальників сльозогінний газ, у готовності до застосування є поліцейські водомети. Над місцем протистояння кружляє поліцейський гелікоптер.

Як підкреслили у поліції, поведінка, що загрожує безпеці правоохоронців, у тому числі кидання в них бруківкою, не може сприйматися легковажно і "вимагає твердої та рішучої відповіді". Як наголошується, поліція не є стороною у поточній суперечці, через яку відбуваються протести.


Згодом поліція повідомила, що у правоохоронців кидали бруківкою. Низка поліціянтів поранені, затримано кілька десятків людей.

"Під час подій, які відбуваються на вулиці Вєйській, постраждало кілька поліцейських. Наразі затримано кільканадцять осіб. Частина протестувальників намагалася потрапити через загородження, що закривають вхід до Сейму. Їм завадили це зробити", – наголошує поліція.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 6 березня польські фермери вкотре вийшли на великий страйк у Варшаві. Їхні вимоги ті самі — відмовитися від «зеленого курсу» Європейського Союзу в аграрному секторі та обмежити імпорт продовольства з України.

Причиною нового протесту стало те, що на зустрічі прем'єр-міністра Польщі та учасників акції після минулого протесту згоди так і не дійшли. Цього разу до фермерів також долучилися лісники, рибалки та мисливці.

Подібна масштабна акція протесту у Варшаві відбулась 27 лютого. Тоді фермери вимагали від влади зупинити імпорт українського продовольства.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: